När ska Göteborgs filmfestival visa film vi faktiskt vill se?
Det är dags att vidga synen på kvalitetsfilm
Den 27 januari inleds årets upplaga av. Göteborgs filmfestival – Nordens största filmfestival. Filmtopps Eric Diedrichs förundras över hur festivalen ännu en gång missar flera öppna mål.
Jag går på Göteborgs filmfestival varje år och har gjort det sedan 2016. Varje gång ser jag också fram emot att glida in i biograferna och se film från världens alla hörn. Men varje år förundras jag också över hur festivalen tycks vägra att vidga sin tolkning av begreppet “kvalitetsfilm”.
Missar flera öppna mål
För inte så länge sedan skickades ett pressmeddelande ut med att fem “storfilmer” var klara för årets festival. Jag tror inte många skulle hålla Nordmakedoniens Oscarsbidrag Världens lyckligaste man som en storfilm. Den var inte ens med på Oscarsakademins shortlist.
För att vara en festival som slår på stora trumman känns det inte lite snävt. Skräckfilmer? Finns i sjön. Trots att vi lever i en tid där “pretentiös festivalskräck” har blivit standard.
Filmer som märkligt nog inte finns i årets program:
- Holy Spider – Svenske regissören Ali Abbasis skrämamnde aktuella och mycket politiska seriemördar-thriller om kvinnohat i Iran.
- Boy From Heaven – Tarik Salehs guldbaggefavorit med hela sju stycken nomineringar. Visst, den finns på vanlig bio, men ändå. Visa lite stolthet för våra svenska filmmästare och bjud in Tarik Saleh till en visning med öppen panel!
- The Banshees of Inisherin – Dunderhyllad festivalfavorit med bl.a. Colin Farrell och Brendan Gleeson.
- Infinity Pool – Ny rysare i just fåran “pretentiös festivalskräck” med Alexander Skarsgård och X-stjärnan Mia Goth i huvudrollerna. Visas just nu på Sundance Film Festival.
- Tár – Dunderhyllad festivalfavorit där Cate Blanchett spelar dirigent i en Oscarstippad roll.
- Empire of Light – Sam Mendes romantiska drama med Olivia Colman och Colin Firth.
- Bad Behaviour – Jane Campions dotter Alice Englert debuterar med en ett romantiskt drama med Jennifer Connelly och Ben Whishaw i rollerna.
- You People – Romantisk komedi med Jonah Hill, Eddie Murphy och briljanta Julia Louis-Dreyfus. Gjord för Netflix, men Netflixfilmer har ju visats förr (Uncut Gems, exempelvis).
- Fairyland – Coming of age-drama producerat av Sofia Coppola, med Geena Davis och Emilia Jones I rollerna.
- Tillbaka till Seoul – Sydkoreansk film är superhett och denna dunderhyllade Cannes-nominerade film, med flera samarbetsländer, utspelas i Sydkorea med koreanska skådespelare, är Kambodjas Oscarsbidrag.
Som du ser är varken mina krav särskilt orimliga eller högt ställda och om du tycker att dessa titlar är smala ska du spana in programmet. Nu ska det tilläggas att vissa av filmerna i min lista redan har visats på Stockholm Filmfestival, men sett till att den är betydligt mindre än Göteborgs hade det verkligen inte skadat att visa dem här med. Det är inte liksom som att jag försöker chocka bredden på festivalen med Scream 6 eller M. Night Shyamalan.
Det är dags att vidga vyerna lite
Filmfestivalen i Göteborg är fortfarande gigantisk institution med över 270 000 biobesök varje år. Kanske finns det ingen intention till att expandera ytterligare, kanske sitter man tryggt i båten. Jag vet inte. Men sett till att festivalen även finns digitalt numera finns det goda möjligheter att växa ytterligare.
Dessutom tror jag faktiskt att andelen filmrävar som kan förbarma sig över den ena obskyriteten efter den andra börjar försvinna. Även jag själv, som utan problem kan sätta mig framför ett svartvitt, senegalesiskt 60-talsdrama om en olycklig städerska, känner ett starkt motstånd till att bingea årets program i 10 dagar. Kom igen, ge mig en “publikfriare”! En kaffeböna vid parfymdisken att rensa paletten med.
Med det sagt, vi ses på festivalen.