Affisch till filmen Contagion från 2011 med bland andra Laurence Fishburne och Kate Winslet. Foto: Warner Bros. Pictures.

Likheter och skillnader mellan "Contagion" och coronaviruset

Andreas Ziegler
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:27 | Publicerad 26 mars 2020 kl. 20:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte en bra film att se medan coronaviruset härjar.

"Contagion" från 2011 handlar om ett virusutbrott. Filmens popularitet har ökat kraftigt i år. Men ni kan vara lugna. Det är bara en film.

"Contagion" kom 2011. Den regisserades av Steven Soderbergh och har en rollista som är sprängfull med kända skådespelare. I rollerna ser vi bland andra Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Jude Law, Kate Winslet och Marion Cotillard.

Filmen handlar om ett virusutbrott. Viruset är aggressivt och väldigt dödligt. Vi får följa utredare, epidemiologer, journalister och helt vanliga människor under en tumultartad tid när viruset härjar. Contagion har hyllats för sin realism, bland annat av vetenskapstidskriften New Scientist.

Men ni kan vara lugna. För i slutändan är "Contagion" bara en film, skickligt regisserad av Steven Soderbergh för att vara spännande. Och för att uppnå den där effekten gäller det bland annat att skrämma publiken lite.

Detta är en krönika där jag granskar "Contagion" och försöker belysa vad vi faktiskt kan ta med oss ut i verkligheten och vad vi bara ska skita i.

DENNA KRÖNIKA INNEHÅLLER SPOILERS

Ökad popularitet för "Contagion".

Statistik för hur ofta folk sökt på Contagion på google. Foto: Statista.com
Statistik för hur ofta folk sökt på Contagion på Google. Foto: Statista.com.

Som ovanstående bild illustrerar är "Contagion" en film vars popularitet har ökat den senaste tiden. Expressen rapporterar att filmen ligger på topplistan på iTunes över de mest hyrda filmerna. Den är även en av de mest illegalt nerladdade filmerna i år och ligger etta på IMDb:s popularitetslista. Jag tror den hade legat där vare sig algoritmerna på sidan hade rekommenderat den eller inte. Contagion har blivit en sån där film vars popularitet har fått eget liv.

Därför tycker jag det är viktigt att vi pratar om den.

Likheter och skillnader mellan viruset i "Contagion" och coronaviruset.

Det finns vissa likheter mellan viruset i "Contagion" och Coronaviruset. Detta ligger bakom mycket av filmens nyvunna popularitet.

Båda virusen resulterar i halsont, hosta och feber. De är båda väldigt smittsamma och som mest farliga för människor med underliggande sjukdomar.

Det skulle även kunna sägas finnas vissa likheter i virusens ursprung. Coronaviruset fick sitt första utbrott i Kina. Viruset i Contagion kommer från en kinesisk gris och kinesisk fladdermus, men det är ju en amerikansk kvinna som sedan sprider viruset. Det borde göra filmens virus till ett ”amerikanskt” virus.

MER LÄSNING:

De bästa filmerna 2020
5 feel good-serier att streama på Netflix i vår

En stor skillnad mellan virusen är att dödligheten för viruset i Contagion ligger på 20-30 % för alla som blir infekterade. Enligt folkhälsomyndigheten ligger dödligheten för Coronaviruset på 1-2 % av de som infekterats. Siffran för just corona kan dock vara felaktig, eftersom vi inte vet hur många som faktiskt har eller har haft viruset, vilket gör att den siffran kan vara lägre. Flera experter menar att den i själva verket ligger mellan 0.2-0.8 %.

Den största skillnaden mellan de två virusen är att coronaviruset finns i verkligheten medan viruset i "Contagion" är påhittat av en manusförfattare i Hollywood.

"Contagion" är gjord för att vara spännande.

Matt Damon får det hett om öronen när han försöker skaffa mat. Foto: Warner Bros. Pictures.
Matt Damon får det hett om öronen när han försöker skaffa mat. Foto: Warner Bros. Pictures.

Steven Soderbrgh en skicklig regissör, som styr berättandet i sina filmer för att få oss i publiken att känna vissa saker. Ibland vill han få oss att skratta. Andra gånger vill han imponera på oss med hur smarta hans karaktärer är. Ocean’s Eleven är ett exempel på en av hans filmer med smarta karaktärer som får oss att skratta.

"Contagion" är, å sin sida, gjord för att vara spännande. Soderbergh ödslar ingen tid. Det dröjer inte länge innan vi får se ett montage där karaktärer tar i räcken, dricksglas, telefoner och liknande, vilket gör att viruset sprider sig i Kina, Japan, London och USA inom loppet av ett par dagar. Detta gör att vi, bara ett par minuter in i filmen, känner att det här är ett katastrofalt stort problem och undrar hur Larry, Kate, Matt och alla de andra ska klara sig igenom det här. Det är riktigt skickligt regisserat.

Detta gör "Contagion" till en bra film. Men den är bara just det. En film.

Att det bara är en film blir tydligt om vi tittar lite närmare på vad som sägs om viruset i filmen och vad vi faktiskt får se hända. Dr. Cheever, spelad av Laurence Fishburne, uppger att virusets dödlighet är 20-30 % och särskilt drabbar folk med underliggande sjukdomar.

Men just det där med 20-30 % och underliggande sjukdomar verkar flyga rakt ut genom fönstret, så att Soderberg ska kunna göra filmen lite mer spännande. Vi får aldrig se någon tillfriskna från viruset (alltså 70-80 %). Istället dör folk som flugor.

MER LÄSNING:

Senaste nytt om corona och filmvärlden
Biofilmer släpps direkt för streaming

Den första att infekteras är Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow). Hon infekterar i sin tur sin son, en kinesisk servitör, en japansk affärsman och en ukrainsk kvinna. Samtliga av dessa dör. Det är en dödlighet på 100 procent, inte 20-30. Vad hade de för underliggande sjukdomar som gjorde att de drabbades så hårt? Det får vi inte veta. Även Dr. Mears (Kate Winslet) blir infekterad vid ett senare skede. Även hon dör. Vad var hennes underliggande sjukdom? Och varför jobbade hon med att utreda viruset om hon befann sig i riskgruppen?

Svaren på dessa frågor är egentligen mindre viktiga. För Contagion är bara en film. Och Soderbergh ville göra en spännande film med ett rappt tempo. Så han tog lite genvägar. Det är inget fel i det.

För det är bara en film.

Vi behöver inte frukta, Larry kan viruset tukta.

Laurence Fichburne har inte bara hjälpsamma tips för Neo. När viruset härjar, kommer han med tips som kan rädda liv. Foto: Warner Bros. Pictures.
Laurence Fichburne har inte bara hjälpsamma tips för Neo. När viruset härjar, kommer han med tips som kan rädda liv. Foto: Warner Bros. Pictures.

Det finns en till stor likhet mellan "Contagion" och utbrottet av Coronaviruset. Laurence Fishburne spelar Dr. Cheever, som leder ansträngningarna för att bekämpa viruset. Precis som verklighetens experter, talar han för att:

  • Folk ska isolera sig och undvika kontakt med andra
  • Inte skaka hand
  • Tväta händerna ofta och länge med tvål och vatten

Enkla tips, som verkar fungera rätt bra i film och troligtvis även i verkligheten. Gamle Larry spelar dessutom en av de karaktärer som inte drabbas av viruset.

Dr. Mears ska vi inte lyssna alltför noga på.

Dr. Mears (Kate Winslet) bidrar med mycket spänning, men just nu klarar vi oss utan sådan spänning. Foto: Warner Bros. Pictures.
Dr. Mears (Kate Winslet) bidrar med mycket spänning, men just nu klarar vi oss utan sådan spänning. Foto: Warner Bros. Pictures.

Kate Winslet spelar en epidemiutredare vid namn Erin Mears. Winslet är en mycket duktig skådespelare. Det får vi se prov på även i Contagion. Men vi ska inte lyssna på hennes karaktär alltför noga.

I en av filmens nyckelscener pratar hon om hur viruset i filmen sprider sig via så kallade fomiter. Lite förenklat kan vi säga att detta är baciller. En infekterad person sprider viruset till ett dörrhandtag, som sedan sprider viruset till nästa person som använder dörrhandtaget.

I samma scen uppger hon att människor tar på sitt ansikte i genomsnitt 2000-3000 gånger om dagen eller 3-5 gånger i minuten, vilket är vad som gör att de blir infekterade. Jag vet inte var de inhämtat denna fakta. Det känns lite som fakta i en roman av Stephen King. Hans fru kallar denna fakta för ”Facts out of Steve's ass”, det vill säga påhittat.

Scenen är ämnad att höja spänningen i filmen. För oss, i coronavirusets tider, tror jag att det är denna scen som kan spä på hysterin som mest.

Men, lugn, "Contagion" är bara en film.

Jag tar inte mig själv i ansiktet 3-5 gånger i minuten. Och jag har aldrig träffat någon som pillar sig själv i ansiktet så ofta. Annat än fyraåringar som inte kan sluta peta sig i näsan.

MER LÄSNING:
Coronaviruest: Netflix stoppar sina produktioner
5 filmer som hade kunnat blivit bättre om…

Se en annan film istället

Quarantine and Chill har numera blivit ett begrepp. Foto: Quarantine and Chill UK.
Quarantine and Chill har numera blivit ett begrepp. Foto: Quarantine and Chill UK.

Det är många som håller sig hemma på grund av Coronaviruset. Det innebär att streamingtjänsterna används flitigare. Att se film är ett bra sätt att fördriva tiden på. Det finns väldigt mycket film att se.

Men "Contagion" ska ni inte se just nu, tycker jag.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL