House of Cards-effekten

House of Cards-effekten

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 10:41 | Publicerad 01 november 2018 kl. 18:28
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Netflix har mycket att leva upp till efter "House of Cards". 

“House of Cards” var Netflix första originalproduktion och startskottet på en blomstrande era. Sedan dess har en hel industri förändrats och alla vill nu samarbeta med streamingtjänster. Dock har Netflix dragit på sig enorma skulder, kanske som en effekt av att ständigt försöka hinna ikapp med sin egen storhet.

House of Cards-effekten
Foto: Netflix

House of Cards var Netflix första originalserie och blev en enorm succé. Serien lockade inte bara en hel del medlemmar till den amerikanska streamingtjänsten utan har också kammat hem 2 Golden Globes och 7 Emmys. Det bevisade för kritikerkåren att även streamingtjänster kan producera prestigefyllt innehåll. Men efter att seriens stjärna Kevin Spacey som spelade president Frank Underwood, sparkades på grund av flera anklagelser för sexuella trakasserier fick produktionen av säsong 6 fortsätta utan honom och dessutom bli seriens sista säsong.

Det som började med Netflix egenproducerade "House of Cards" har ändrat på industrin. Sedan succéserien släpptes 2013 har Netflix producerat många populära serier, bland annat The Crown, 13 Reasons Why, Orange is the New Black, Narcos och Stranger Things. Flera kända skådespelare, producenter och regissörer har varit med i Netflix-produktioner. Snart kommer även Netflix släppa filmen The Irishman regisserad av den stora auteuren Martin Scorseses, vilket inte kan vara något annat än ett bevis på att ingen numera är för stor för att samarbeta med dem. Det som för bara ett par år sedan verkade otroligt; att Hollywoodstjärnor skulle göra innehåll för en streamingtjänst, har nu blivit en självklarhet.

Kommer Netflix-bubblan att spräckas?

House of Cards-effekten

Kanske just på grund av att det inte längre finns ett stopp för vad streamingtjänsterna kan producera har Netflix dragit på sig sanslösa skulder. Enligt amerikanska medier står Netflix i dagsläget i skuld på ungefär 8,4 miljarder dollar. Den enorma summan är en konsekvens av att Netflix lägger mycket pengar på att producera originalinnehåll och därmed behövt låna pengar. Även om det handlar om väldigt mycket pengar, så är det dock ganska vanligt för unga företag att låna stora summor när man förväntar sig att inkomsten ur långtidsperspektiv kommer att löna sig.

Dock kan det vara så att Netflix vilja att ständigt producera nytt kvalitativt innehåll också kommer att bli deras fall. Netflix har sedan House of Cards breddat sina genrer väldigt mycket för att passa alla åldrar. Det finns Stand-up-komediavsnitt, realityserier, tonårs-romcoms, indiefilmer, DC & Marvel spinoffs och mycket mera. Netflix-bubblan skulle kunna spricka om de misslyckas med att producera tillräckligt många hit-serier som fortsätter att driva in nya medlemmar. Även om Netflix i nuläget inte har några direkta konkurrenter bland de andra streamingtjänsterna skulle det kunna ändras. Kanske kan Disneys kommande streamingtjänst sätta käppar i hjulet för Netflix.

Netflix har helt klart växt till sig sedan "House of Cards" släpptes 2013. Enligt Screen Rant har de ungefär 137 miljoner medlemmar och antalet växer stadigt. Kanske har streamingtjänsten blivit för stor för sitt eget bästa och hade tjänat på att fokusera på färre men mer kvalitativa produktioner. Frågan är om det skulle räcka med en eller två nyckelserier, så som som exempelvis Stranger Things, för att bära Netflix-fanan eller om vi helt enkelt har blivit för vana vid Netflix konstant uppdaterade utbud. 

Vad tror du, kommer Netflix-bubblan att spräckas? 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL