Kollage: Once Upon a Time... in Hollywood, Joker, Unga kvinnor och 1917. Foto: Gamesradar.

Favoriterna inför Oscarsgalan 2020

Andreas Ziegler
09 februari 2020 kl. 20:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Årets Oscarsgala har ett exceptionellt bra startfält

Söndagen den 9 februari är det dags för Oscarsgalan 2020. I denna artikel listar vi vilka vi tror kommer vinna och vilka vi vill ska vinna. Det är hård konkurrens i år, då 2019 var ett väldigt bra filmår.

Jag brukar klaga på att Oscarsakademin är tråkigt förutsägbar då den delar ut alldeles för många statyetter till filmer som handlar om verkliga människor (så kallade ”biopics”). Dessa filmer kan vara intressanta, men det brukar vara hiskeligt förutsägbara. I år kommer det dock bli en väldigt spännande Oscarsgala. För många av årets favoriter är inte biopics.

Det är ett exceptionellt bra startfält vi har i år. Jag hade sett en del av filmerna innan nomineringarna släpptes i januari. Den senaste månaden har jag sett de övriga bidragen i de ”viktigaste” kategorierna (alltså kategorier som de flesta bryr sig om). Det har varit den bästa filmmånaden på länge för mig.

Här kommer jag alltså skriva om de filmer jag tror kommer vinna och de jag hoppas kommer vinna. Ibland är det samma film. Men det händer långtifrån alltid.

Film

Krigets kaos har aldrig känts närmare än i 1917.
Foto: Nordisk Film.

Tror/Hoppas: 1917

1917 är filmad nästan helt utan synliga klipp. Detta för oss närmare filmen. Det känns som att vi är där. Krigets fasor är mer påtagliga än någonsin. Det är en oerhört spännande film. Det är också en film som är gripande. Det sker inte vidare mycket karaktärsutveckling. Det är en film om överlevnad. Vem behöver karaktärsutveckling när ens mål är att behålla livhanken?

Utmanarna.

De främsta utmanarna till 1917 är Joker, som har elva nomineringar totalt, och Once Upon a Time... in Hollywood, som har tio nomineringar totalt.

I Joker målar Todd Phillips upp en bild av 80-talets Gotham City. Staden befinner sig i en ekonomisk depression. Kriminalitet och arbetslöshet ökar. Vi får följa den psykiskt sjuke och marginaliserade Arthur, spelad av Joaquin Phoenix. Det är inte en superhjältefilm. Det är mer en historia om den lilla människan i ett känslokallt samhälle. Detta är vår tids motsvarighet till Taxi Driver och Falling Down. Även Joker skulle vara en värdig vinnare.

Once Upon a Time… in Hollywood är den senaste filmen av Quentin Tarantino. Filmen utspelar sig under de sista dagarna av Hollywoods gyllene era. När jag recenserade filmen klagade jag på att Tarantino är så nostalgisk att det knappt finns någon handling. Visst blixtrar dialogen till. Men det är väldigt sällan detta sker under filmens 150 minuter. Rasmus Torstensson skrev ett motargument till min recension. Och han är inte ensam om att tycka om filmen. Dessutom vann Once Upon a Time… in Hollywood en Golden Globe för bästa komedi. Så filmen är definitivt en utmanare.

Övriga nominerade

Ford v Ferrari
The Irishman
Jojo Rabbit
Little Women
Marriage Story
Parasite

Regi

Andrew Scott 1917
Andrew Scott gör en liten, men minnesvärd roll i 1917. Han ser ut lite som att han bara sitter och väntar på Liemannen. Foto: Nordisk Film.

Tror/Hoppas: Sam Mendes – 1917

Sam Mendes har verkligen gjort något fantastiskt med 1917. Som tidigare nämnt gör tekniken, att filmen i stort sett saknar synliga klipp, att det känns som att vi är där. Det är bitvis en väldigt intensiv upplevelse, när vi sitter som på nålar. Men ibland får vi respit, när soldater pratar om livet på hemmafronten. Istället för att ge oss karaktärsfördjupning, porträtteras soldaterna som emotionellt avtrubbade; de bara fortsätter med sina uppgifter för att det inte finns något alternativ. Samtidigt är karaktärerna aldrig platta. Det är en väldigt imponerande balansgång.

Utmanarna.

Denna kategori är väldigt imponerande i år, då samtliga nominerade är värdiga utmanare på ett eller annat sätt.

Själv imponerades jag alltså inte av Quentin Tarantinos industrihyllning Once Upon a Time… in Hollywood. Men både (de andra) kritikerna och publiken älskade filmen. Detta är tredje gången Tarantino varit nominerad i denna kategori. Så det känns ju inte helt omöjligt att han plockar hem statyetten i år.

Jag har aldrig gillat gangsterfilmer. Visst är The Irishman gjord med ett otroligt öga för detaljer. Det ska Martin Scorsese ha en eloge för. Men gangsters är inte vidare intressanta karaktärer. Och inte i över 200 minuter. Men det var många som tyckte väldigt mycket om The Irishman. Vår egen Nikola Ruzicic gav filmen högsta betyg. Så Martin Scorsese måste ses som en utmanare.

Med Joker tog Todd Phillips in superhjältegenren i finrummet. Även om det inte är en superhjältefilm, är Jokern från den världen. Det är meningen att Arthur ska vara svår att relatera till. Samtidigt gör karaktärens utsatthet och psykiska svårigheter honom till en verklig människa. Filmens komplexitet gör Phillips till en utmanare.

Parasite är en sylvasst samhällskritisk film. Det är en film som är lika delar komedi och drama. Bong Joon Ho har en otrolig känsla för hur utrymmen ska användas. I sin helhet kan det stora huset, där merparten av filmen utspelar sig, ses som ett slagfält. De olika rummen och våningarna kan ses som representationer av olika klasser. Enda anledningen till att Bong inte är en starkare utmanare är att Parasite utspelar sig i Sydkorea. Det mesta av dialogen är därför på koreanska. Och medlemmarna i akademin har nästan lika svårt för utländsk film som resten av den amerikanska befolkningen.

Manlig huvudroll.

Joker
Han vill ju så gärna le. Foto: Warner Bros. Pictures.

Tror/Hoppas: Joaquin Phoenix – Joker

Joker är Joaquin Phoenix tour de force. Arthur är en oerhört tragisk figur. Han mår så dåligt, men gör sitt bästa för att må bättre. Han vill inget hellre än att vara en del av samhällets gemenskap. Det är därför han försöker slå igenom som ståuppkomiker. Dessvärre hindrar hans psykiska problem honom från att förstå sin omvärld. Det enda han verkligen får gensvar på är när han gör något hemskt. Phoenix briljerar när han pratar blygt, springer som ett barn och skrattar maniskt.

Utmanaren: Antonio Banderas – Smärta och ära

Detta var den sista av de Oscarsnominerade filmerna jag såg. På ett sätt förvånar det mig att Smärta och ära inte har fler nomineringar än den har. Det är den bästa filmen jag sett i år (klickar ni på länken kommer ni se att Océanne Texier inte håller med mig). Antonio Banderas spelar en åldrande regissör, som lider av diverse krämpor och därför inte orkar arbeta. Han tittar tillbaka på sitt liv. Han ångrar mycket och längtar efter människor han, på ett eller annat sätt, har förlorat. Banderas spelar rollen med en oerhörd fingertoppskänsla. Är Antonio Banderas bättre än Joaquin Phoenix? Jag vet inte riktigt. Men jag skulle inte bli besviken om Banderas vann.

Övriga nominerade

Leonardo DiCaprioOnce Upon a Time… in Hollywood
Adam DriverMarriage Story
Jonathan PryceThe Two Popes

Kvinnlig Huvudroll

Renee Zellweger i Judy
Foto: 20th Century Fox.

Tror: Renée Zellweger – Judy

Judy handlar om filmstjärnan Judy Garland. Vi får följa henne under ett par månader i slutet av hennes liv. Hon är deprimerad och alkoholiserad och klarar med nöp och näppe av sitt jobb på en scen i London. Med andra ord bockar den här filmen av ett antal av Akademins oskrivna regler för en Oscarsvinnande film. Själv tycker jag detta var den tråkigaste filmen jag sett den senaste månaden. Vi får se Renée Zellweger spela full och gnällig i två timmar. Men hon är en favorit, så hon kommer säkert vinna.

Hoppas: Scarlett Johansson – Marriage Story

Marriage Story handlar om en rätt så jobbig skilsmässa. Alla som någon gång gått igenom ett jobbigt uppbrott kan nog känna igen sig i alla fall lite. Scarlett Johansson briljerar i ett flertal scener. En scen som verkligen sticker ut är när hon sakligt berättar om sitt äktenskap. Hon har perspektiv på det hela vid detta laget och kan se vad som ledde till att äktenskapet inte varade. I en annan scen skriker Johansson och Adam Driver på varandra. De vet exakt vilka ömma punkter de ska trycka på. Det är en fantastisk scen.

Övriga nominerade

Cynthia ErivioHarriet
Saoirse RonanUnga kvinnor
Charlize TheronBombshell

Manlig biroll.

Brad Pitt
Foto: Sony Pictures.

Tror: Brad Pitt – Once Upon a time… in Hollywood

I Once Upon a Time… in Hollywood spelar Brad Pitt stuntmannen och vapendragaren Cliff Booth. Han är en typiskt cool karaktär á la Quentin Tarantino. Jag är inte vidare imponerad av den stoiske stuntmannen. Men Pitt är favorit i denna kategori och vann en Golden Globe för sin insats. Dessutom är han ju lite av en favorit rent allmänt i Hollywood. Så nu, när akademin har chansen, kommer de säkert ge honom en statyett. Själv tycker jag att Pitt skulle fått en nominering för bästa huvudroll för sin roll i Ad Astra istället.

Hoppas: Tom Hanks – A Beautiful Day in the Neighborhood

Jag hade ingen aning om vem Fred Rogers var innan jag såg A Beautiful Day in the Neighborhood. Han var en amerikansk ikon och hade ett barnprogram för små barn i runt 50 år. Detta är dock inte en biopic, då Rogers inte är huvudkaraktären, utan en person som ger en ung frustrerad man stöd under en svår period i sitt liv. Tom Hanks förser denna vänliga man med många komplexa lager. Det är en makalöst bra prestation.

Övriga nominerade

Anthony HopkinsThe Two Popes
Al PacinoThe Irishman
Joe PesciThe Irishman

Kvinnlig biroll.

Laura Dern i Marriage Story
I Marriage Story spelar Laura Dern en skilsmässoadvokat som är tuff, glamourös och klyschig. Foto: Netflix.

Tror: Laura Dern – Marriage Story

Laura Dern är en ofantligt tråkig skådespelare. Jag förstår inte hur detta kan vara hennes tredje Oscarsnominering. Hon spelar den osympatiska skilsmässoadvokaten i Marriage Story. Hennes tolkning är klyschig. Trots detta vann hon en Golden Globe och är storfavorit på Oscarsgalan.

Hoppas: Scarlett Johansson – Jojo Rabbit

Nej, jag är inte kär eller helfrälst i Scarlett Johansson. Hon har bara haft ett väldigt bra år. I krigssatiren Jojo Rabbit spelar hon mamman till huvudkaraktären. Hon lyckas finna glädje i vardagen trots att landet befinner sig i krig och Gestapo hänger folk på stadens torg. Hon försöker få sin son att tänka själv, vilket inte är det lättaste då han är en väldigt entusiastisk Hitlerjugend. Vi kan ana att hon är väldigt rädd. Men hon visar det aldrig för sin son. Detta är storheten i hennes prestation.

Övriga nominerade

Kathy BatesRichard Jewell
Florence PughUnga kvinnor
Margot RobbieBombshell

Originalmanus.

Once Upon a Time in Hollyood.
Här sitter grabbarna och babblar. De gör det i 150 minuter. Foto: Sony Pictures.

Tror: Quentin Tarantino – Once Upon a Time… in Hollywood

Folk verkar, som sagt, helfrälsta i Once Upon a Time… in Hollywood. Jag har varit ett fan av Tarantino ända sedan jag såg Pulp Fiction. Han har alltid haft en talang för att skriva rolig och intelligent dialog. Visst finns det stunder då manuset är riktigt bra även i Once Upon a Time… in Hollywood. Jag tycker bara inte att det är värdigt en Oscar.

Hoppas: Bong Joon Ho - Parasite

"Parasite" har det smartaste manuset i år. Nu menar jag inte att det är överdrivet intellektuellt. Jag menar att det ofta är viktigare hur karaktärerna pratar än vad de faktiskt säger. De pratar på olika sätt om de är med sina jämlikar eller med någon från en annan samhällsklass. Bong Joon Ho låter oss dessutom läsa mellan raderna. Tack vare hans skickliga regi är detta väldigt lätt att göra. Slutligen bjuder manuset på överraskningar som skulle vara värdiga spänningsmästaren Alfred Hitchcock. Parasite vann en BAFTA (britternas motsvarighet till Oscar) för sitt manus. Därför är detta en stark utmanare. Hade dialogen inte varit på koreanska hade Parasite varit en solklar vinnare.

Övriga nominerade

Noah BaumbachMarriage Story
Rian Johnson - Knives Out
Sam Mendes & Krysty Wilson-Cairns1917

Manus baserat på tidigare material

Unga Kvinnor
I Unga kvinnor är kvinnorna ifråga minst lika smarta och starka som de är tjusiga. Foto: Sony Pictures.

Tror: Greta Gerwig – Unga kvinnor

Jag har varken läst boken Unga kvinnor eller sett tidigare filmversioner, så det är svårt att säga hur mycket som är tack vare källmaterialet och hur mycket som är tack vare Greta Gerwig. Jag tycker vår egen Rasmus Torstensson sa det bäst när han kallar Unga kvinnor för ett potent lyckopiller. Det är en film som handlar om kvinnlig frigörelse, integritet och kärlek. Och då pratar vi inte om klyschig kärlek som i romantiska komedier, utan om kärlek som bygger på personkemi, som det är gott om i filmen. Det är ett riktigt bra manus. Jag tror Gerwig kommer vinna för att hon snuvades på en nominering för bästa regi, som hon förtjänade mer än åtminstone två av de som fick den istället (ni kan nog gissa vilka två).

Hoppas: Taika Waititi – Jojo Rabbit

Jojo Rabbit är en underbart knasig film. Det är en satir på Nazisttyskland, där de indoktrinerade nazisterna har repliker som ”jag har fött arton barn för Tyskland” och där korkade soldater samlar ihop tyska fåraherdar istället för schäfrar (båda är ”german shepherds”). Den roligaste aspekten är nog att huvudkaraktärens låtsaskompis är en barnslig Adolf Hitler. Men manuset har även sina allvarliga sidor, som när människor drabbas för tragedier. För även om detta till stor del är en satir, skojas det aldrig om döden. Detta är en av mina storfavoriter i år. Filmen vann dessutom en BAFTA i denna kategori. Så det är mycket möjligt att Jojo Rabbit faktiskt vinner.

Övriga nominerade

Steven Zailian - The Irishman
Todd Phillips & Scott SilverJoker
Anthony McCarten - The Two Popes

Foto.

Kronan på verket för fotot i 1917. Foto: EOne.
Foto: Nordisk Film.

Hoppas/Tror: Roger Deakins – 1917

Roger Deakins var länge en av de där stackarna som hade varit nominerad massor av gånger men aldrig vunnit. För två år sedan fick han sin femtonde nominering och första vinst med Blade Runner 2049. I år tror jag han kommer vinna igen.

1917 ser ut att vara filmad i ett enda svep, utan några synliga klipp. Deakins får skyttegravar att kännas trånga medan soldaterna känns exponerade på öppna ytor. En kameraåkning avslöjar något för oss samtidigt som soldaterna ser det. När stridigheter utbryter kan vi känna adrenalinet pumpa genom våra hjältar.

Det måste ha varit en oerhörd utmaning att spela in denna film. Och Deakins får det att kännas naturligt. Årets mest självklara vinnare, om ni frågar mig. Enda anledningen till att han kanske inte vinner är för att akademin kanske tycker att det räcker med statyetten han vann för två sedan. Ja, det är ett konstigt sätt att tänka på.

Övriga nominerade

Rodrigo PrietoThe Irishman
Lawrence SherJoker
Jarin BlaschkeThe Lighthouse
Robert RichardsonOnce Upon a time… in Hollywood

Fler kategorier

Detta är alltså de största kategorierna, som flest människor är någorlunda intresserade av. Det finns, så klart, fler kategorier (se hela listan här). Skulle ni vara intresserade av att belysa dessa, får ni gärna kommentera på Facebook.

Sedan vill vi gärna höra vilka era favoriter på Oscarsgalan är i år.

Kommentera gärna på Facebook!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL