Börjar vi bli mätta på superhjältefilmer och serier?

Börjar vi bli mätta på superhjältefilmer och serier?

Filmtopp
Uppdaterad 20 januari 2020 kl. 08:39 | Publicerad 07 april 2016 kl. 14:09
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur mycket orkar vi med?

Superhjältefilmerna börjar dugga allt tätare och karaktärerna som det görs filmer för blir mer och mer okända för allmänheten. Hur mycket orkar biotittaren med egentligen? Börjar vi tröttna eller kan vi helt enkelt inte få nog?

"Batman v Superman: Dawn of Justice" har precis haft premiär, jag har börjat titta på säsong 2 av Daredevil och för ett par veckor sedan såg jag Deadpool. Ingen hade föreställt sig för tio år sedan att vi skulle få se sex superhjältefilmer under ett och samma år med så obskyra karaktärer som Dr Strange, Aquaman, Wonder Woman, Deadpool och Captain Boomerang.

Men har vi börjat se en mättnad på marknaden än? Har vi börjat tröttna på män och kvinnor i tights som räddar världen?

Det är jag inte så säker på. Det pratades redan 2002 om att superhjältefilmsmarknaden var mättad och då hade vi kanske två superhjältefilmer vartannat år. Vi befinner oss i en tidsera där nördkultur inte längre är lika stigmatiserat. Fantasy och serietidningar är något som börjar bli allmänt accepterat, vilket filmbolagen och TV­-kanalerna självklart ser.

Låt oss ta exemplet "Batman v Superman: Dawn of Justice", en film som har fått utstå mycket kritik och hat före sin release. Många trodde att den skulle floppa finansiellt och sågas av kritikerkåren. Men även om filmen mottogs ljummet av recensenter världen över, så lovordade biobesökarna den. Vilket är ganska intressant, men ganska vanligt för Zack Snyder­filmer.

Argumentet om att filmen inte kommer att dra in mycket pengar åt Warner Bros är något som jag respektfullt inte håller med om. Batman och Superman är två av världens största superhjältar och två av de mest ekonomiskt lönsamma varumärkena som existerar inom populärkulturen. Den senaste Batman­filmen The Dark Knight Rises drog in över en miljard dollar i biljettintäkter och det säger en del. Man of Steel var inte långt ifrån med sina 600 miljoner dollar i biljettintäkter.

Börjar vi bli mätta på superhjältefilmer och serier?
Ant-Man (2015), Foto: Disney

Jag brukar dra exemplet med "Ant­-Man", ­en karaktär som i princip helt okänd för gemene man, men som ändå lyckades dra in drygt 500 miljoner dollar världen över. Lyckas Ant-­Man dra in så mycket stålar, så garanterar jag att Batman v Superman kommer dra in tillräckligt mycket pengar för att garantera DC’s filmuniversum framtid. Faktum är att Batman v Superman alla redan har dragit in nästan 700 miljoner dollar.

Men åter till frågan, kan det bli för mycket superhjältefilmer? Absolut, men vi är inte där än eftersom filmskaparna slänger in så mycket pengar och talanger i dessa projekt numera. Vem kunde ana att vi skulle få se en Oscarsvinnande manusförfattare skriva manus till en superhjältefilm? Det är när vi får 3-­4 stycken dåliga superhjältefilmer på rad som vi ska börja oroa oss.

Så länge superhjältar fortsätter att dra in miljarder i biljettintäkter, så kommer vi att fortsätta se denna flodvåg av superhjältefilmer.

Men jag klagar inte. Keep 'em coming.

Markus Mattila

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL