Biodebatten: Är du team Zara Larsson eller Joakim Lundell?
Får man prata när man går på bio eller inte?
En oväntat het debatt har blossat upp efter att Zara Larsson slagit ett hårt slag för sin rätt att sitta och prata när hon går på bio. I andra ringhörnan ställer sig kändisar som Joakim Lundell med åsikten att Larsson tänker helt fel.
För några dagar sedan publicerade den svenska artisten och världsstjärnan Zara Larsson ett klipp på TikTok där hon delade med sig av en smått kontroversiell åsikt – en åsikt som nu några dagar senare förvandlats till en "het" biodebatt.
I klippet slår Zara Larsson ett slag för att det ska vara accepterat att prata med varandra under biobesök. Hon menar att biosalongen är en plats för dem som vill prata under visningar och att personer som kräver tystnad bör hålla sig hemma.
– Är inte hela poängen med att titta på något tillsammans med andra personer i samma rum att få uppleva det gemensamt och skratta och gapa och ha djupgående analyser om karaktärerna? säger Zara Larsson.
Stjärnans oväntat passionerade klipp om frågan har minst sagt väckt reaktioner. Mer eller mindre varenda svensk kvällstidning har lyft åsikten och många har varit snabba med att ge svar på tal.
En person som inte ställer sig bakom Larssons ståndpunkt är Joakim Lundell. Profilen såg under förra året sitt skräckfilmsprojekt Feed bli en biosuccé och han har gett sin syn på saken:
– Att prata om innehållet i filmen bör man göra efter filmen och njuta av upplevelsen när man sitter i salongen, skriver han bland annat till Expressen. Var går gränsen vid prat? Kan någon då ta ett mobilsamtal under filmen också och upplysa en vän vad som precis skedde i filmen? Nej otroligt dumt och konstigt tänkt, tillägger han.
Zara Larsson står dock inte ensam i sin ringhörna. En tung profil – kanske den tyngsta av dem alla – håller faktiskt med henne. Trippelt Oscarsnominerade Ruben Östlund säger i en kommentar till Aftonbladet att han "håller med henne helt och hållet".
Man tittar inte med munnen, Zara
Som en av Sveriges ledande filmsajter har Filmtopp inget annat val än att ge sig in i den här debatten på liv och död (nåja). Först och främst vill jag ifrågasätta hur mycket av en debatt det faktiskt är? Har någon tung pjäs bortsett från Ruben Östlund sållat sig till "team Zara"? Till och med i artistens eget kommentarsfält på TikTok är det en extremt överväldigande majoritet som inte verkar hålla med henne. Alla med någon form av respekt för sin omgivning anser väl att man inte pratar rätt ut under biofilmer?
Dessutom undrar jag om Östlund faktiskt tittat på Larssons klipp eller om han bara sett uppmaningen om en mer levande biopublik – en åsikt som han själv har vädrat tidigare. Jag tvivlar nämligen starkt på en så hängiven filmskapare som Ruben hade uppskattat att flera hundra personer satt och snackade sönder en av hans filmer tio minuter in i visningen, långt innan någon av hans samtidskommentarer hade hunnit få minsta fäste i publiken.
I grunden är Zara Larssons åsikt baserad på en sanning – att bioupplevelsen är någonting man genomgår gemensamt med andra. Så långt håller nog alla med henne. Jag och väldigt många håller dessutom med om att den svenska biopubliken kan vara ytterst tillknäppt och att mer reaktioner i form av skratt och dylikt hade varit väldigt välkommet. Därefter glömmer Zara Larsson dessvärre bort att en gemensam upplevelse kan se ut på väldigt många olika sätt.
Att uppleva något gemensamt är inte synonymt med att prata med varandra.
Det finns med andra ord några rätt avgörande brister i hur Zara Larsson väljer att argumentera för sin åsikt.
- Gemensamma upplevelser kräver inte att man pratar med varandra.
- Det heter att man "tittar på film", och så vitt jag vet tittar man inte med munnen.
- Din ståndpunkt riskerar att förstöra bioupplevelsen för andra.
För egen del tycker jag inte så mycket mer behöver lyftas än den tredje punkten. Jag har aldrig fått ett biobesök förstört av att det varit för tyst, men däremot har jag fått alldeles för många förstörda av att folk pratar och stör i salongen. Om man vet att andra lider av att man pratar, då är det väl bara att spara den där analysen till efter filmen? Ska du analysera i stunden utan att tänka igenom det först lär tesen inte ha så mycket substans i alla fall.
Det är lite som det där med hur språk utvecklas och hur vissa ord blir tabu att använda för att de anses kränkande. Visst, du kanske ser ordet på ett helt annat sätt och känner att ditt ordförråd begränsats, men det är ändå väldigt lätt att låta bli att använda det när man tänker på att någon annan kan ta skada av det.
Visa detta inlägg på Instagram
Den diplomatiska lösningen
Zara Larsson har inte nödvändigtvis tonat ned sin åsikt, men hon har tagit till Instagram för att stryka under att den delvis grundar sig i en jämförelse mellan bioupplevelsen i Sverige och USA. Som en person som har bott i USA och älskar att gå på bio är det bara att hålla med om att den amerikanska publiken är betydligt bättre än den svenska på att leva sig in i filmerna.
Med det sagt hävdar Zara att det kan vara "awkward" i svenska biosalonger, och det kan jag väl också hålla med om, men då är det för att det är massa flamsiga kids som inte kan vara tysta. Något som jag dessutom varit med om i både i USA och i Sverige.
Det måste sägas, innan någon (innan ytterligare någon) går i taket, att Zara Larsson ofrivilligt dragit igång den här "debatten" för att hon, som hon säger, "gillar att vara dramatisk" online. På Instagram betonar hon att hon inte skulle vara medvetet respektlös och jag tror henne till 100 procent.
Så, Zara, vi kan väl hitta någon form av diplomatisk lösning på det här? Eftersom många tycker att det är respektlöst att sitta och prata i biosalongen kan vi väl uppmana till att hålla ner snicksnacket till ett minimum, men samtidigt upp till en mer levande svensk biopublik?
Kan du inte acceptera det budet har jag inget annat val än att skicka en ansöka till team Jockiboi – och jag tänker ta hela Filmtopp-redaktionen med mig (vi väger lika tungt som cirka en tiondels Ruben Östlund)!