Andreas gnäller på Fast & Furious!
Barnslig logik! Objektifiering! Superdumt!
"Fast & Furious"-filmerna bjuder på högoktanig action, men det blir ju ganska löjligt emellanåt.
Förra veckan skrev jag en krönika om något jag tar ganska allvarligt på, nämligen rötäggen i några av de senaste tio årens mest populära romantiska filmer. Den här veckan ska det bli desto lättsammare.
Innan ni hetsar upp er alltför mycket, vill jag börja med att säga att jag faktiskt gillar "Fast & Furious"-filmerna. Inte Hobbs & Shaw då, men jag ska inte prata om den idag. Mina förväntningar på en Fast & Furious-film är att den ska bjuda på galna bilstunts och stenhårda slagsmål. Så länge den gör det, är jag rätt nöjd. När jag får se Dom (Vin Diesel) och Brian (Paul Walker) hoppa mellan skyskrapor med en superbil är jag i actionhimlen.
Men jag tror många av er kan hålla med om att filmerna även innehåller ett antal löjliga aspekter. Det är dessa jag ska skriva lite om i denna krönika. Mitt mål är dock inte att ställa filmerna i dålig dager, utan mer att ha lite kul med filmerna.
Vi börjar med något som är lite allvarligare, sedan blir det trams för hela slanten.
Objektifiering av kvinnor.
Det finns många starka kvinnor i "Fast & Furious"-filmerna. Letty (Michelle Rodriguez) är kanske det starkast lysande exemplet. Hon är som en kvinnlig motsvarighet till Dom – hon kan både slåss och köra bil med de bästa. Gina Carano, som är med i Furious 6, är ett annat bra exempel. Carano fick rollen baserat på sina färdigheter inom kampsport, vilka hon får visa upp flera gånger. Hon är dessutom fullt påklädd genom hela filmen.
Men av någon anledning känner sig producenterna nödgade att ha lättklädda kvinnor på olika racing-event i varje film. Vi bjuds på närbilder av bröst och rumpor så det står härliga till. Dessa kvinnor närvarar på dessa möten främst för att visa hur eftertraktade killarna är, få kvinnor deltar i racen.
I "Furious 7" blir det lite extra korkat. Dom och Letty försöker återknyta kontakten genom att åka till Race Wars (som i racing, inte raskrig; vem som än kom på namnet, borde kanske tänka om). De åker långsamt genom massorna. Kameran visar, i vanlig ordning, upp diverse bröst och rumpor tillsammans med glänsande bilar. En tjej tar till och med en dusch i en bur. Jag har varit singel ett tag, men jag tror inte det imponerar på tjejer att ta med dem till en motsvarighet till en strippklubb.
Men jag kan ju ha fel, så klart.
Onödigt invecklade planer.
I de senaste filmerna framställs Dom och hans familj som kriminella genier, som kan göra det mesta.
I vanliga fall får vi gott om motiveringar till alla galna planer och de resulterande stuntsen. De MÅSTE jobba snabbt och dra ett kassavalv efter sig i Fast Five, eftersom skurken typ äger polisen och har ett stort, tungt och väldigt säkert kassavalv inne i en polisstation. De MÅSTE ”hoppa fallskärm” med bilarna i Furious 7, eftersom det är enda sättet för dem att komma i läge för att frita en gisslan ur en tungt beväpnad konvoj. Men andra gånger kunde de faktiskt göra det lättare för sig.
"Fast & Furious", den fjärde filmen, inleds med att Dom och fyra andra ska råna en tankbil. Det hela involverar att vända en bil och backa mot tankern och diverse akrobatik. Allt görs så klart medan de kör riktigt, riktigt fort! I slutändan skiter det sig, då föraren av tankbilen kämpar tillbaka. Bensinen exploderar och dödar dem nästan allihop. Dom lyckas, i vanlig ordning, undvika att dö genom att köra bra och snabbt.
Det var en ensam tankbil på en enslig väg mitt ute i ingenstans. Hade det inte varit lättare att bara blockera vägen? Det är inte som att föraren av tankbilen kan vända snabbt.
Barnslig logik.
Actionfilmer har alltid tänjt ordentligt på logiken. Folk kan bli sparkade i huvudet, falla från höga höjder och bli skjutna genom bröstet; inget verkar kunna stoppa dem.
"Fast & Furious"-filmerna tar action-logiken till nya höjder. Filmerna verkar ha en egen uppsättning regler, som dessutom alla verkar vara medvetna om och kan utnyttja till sin fördel. Nästan alla regler har med hastighet och gravitation att göra. Jepp, Isaac Newton vänder sig i graven varenda gång en ny Fast & Furious-film kommer ut.
En sådan regel är att det går att kasta sig ur en bil i farten, oberoende på hur snabbt bilen ifråga åker, utan att göra sig illa. I Fate of the Furious kör Dom ett race med en riktig rishög, som börjar brinna i slutet av racet. Han kastar sig ur bilen precis innan den slår i kanten på kajen och flyger upp i luften, voltar och landar i vattnet. Dom bara rullar lite. Han får inte ens några skrapsår. Och hans fina vita byxor får inte så mycket som en fläck.
En annan regel som verkar vedertagen är att om två motståndare åker rakt mot varandra och kolliderar, borde Dom vinna, eftersom… han är Dom! I Furious 7 har Dom och Deckard Shaw (Jason Statham) ett sådant möte. Då beklagar sig Dom, eftersom han inser att Shaw har förstärkt fören på sin bil. Med andra ord hade Shaw förutsett en duell med en annan bil och fuskade!
Roman är deras Andreas.
Roman Pearce (Tyrese Gibson) introducerades som Brians barndomskompis och partner i "2 Fast 2 Furious". I Fast Five ansluter han sig till familjen. I Furious 6 bidrar han visserligen med att stoppa både en pansarvagn och ett flygplan genom att göra sin bil till ett ankare, men hans främsta roll i filmerna verkar vara att göra det jag gör här, det vill säga gnälla.
Upplägget brukar vara följande, Dom och de andra kommer överens om en galen plan, som Roman sedan gnäller ett antal minuter på. Efter sjätte filmen är hans närvaro rätt onödig egentligen. I Furious 7 distraherar han lite vakter med en pinsamt dålig taktik som involverar att gratulera en slumpmässigt vald kvinna på födelsedagen. I Fate of the Furious verkar han främst vara med för att producenterna ville köra en Lamborghini på is. Och Roman är den enda som är dum nog att göra det. Killarna på Cinemasins belyser hur överflödig Gibson är genom att alltid ge filmerna han medverkar i minst en ”synd” med motivationen:
”Earn that paycheck, Tyrese!”
Ja, jag har T-shirten med denna ”synd” utskriven.
Sedan kanske det ska tilläggas att han blev min favoritkaraktär senaste gången jag kollade igenom del 5-7. Lika barn leka bäst kanske?
Super-Dom/Super-Dum
Från och med "Fast Five" blev "Fast & Furious"-filmerna ensemblefilmer med flera stjärnor. Men Vin Diesel, i rollen som Dominic Toretto, fortsätter vara filmernas starkast lysande stjärna. Dom började som en småtjuv, men hans legend har bara blivit större och större med varje film. Det har också blivit löjligare och löjligare för varje film. Ibland känns det mer än lite dumt. Det gör att han har gjort sig förtjänt av flera underrubriker.
Väldigt macho
Dominic Toretto är den ultimata machomannen. Han är stor och stark, aldrig rädd och väldigt kaxig. Det blir ofta rätt löjligt när Dom ska ha vad som bara kan beskrivas som "verbala kukmätar-tävlingar" med andra karaktärer. I Fast Five står Dom öga mot öga med Hobbs, spelad av Dwayne Johnson.
Vin Diesel är en lång och mycket muskulös man. Men Dwayne Johnsons smeknamn är "The Rock". Med all rätt dessutom; mannen är enorm. Han är dessutom fjorton centimeter längre än Diesel. Det hade dock sett fel ut om filmens hjälte var kortare än snuten som jagar honom, så i scenen där de möts ser de båda lika långa ut.
Det mest skrattretande exemplet på hur macho Dom är, är när vi får se en flashback till hans bröllop. Han är så macho att han har på sig en wifebeater på sitt eget bröllop!
Så bra att bilen stegrar!
Dom är bäst på att köra bil. Och då menar jag att han är bäst i hela världen. Han kan göra saker med sin bil som ingen annan i filmerna kan göra. Eller så väljer de att inte göra det för att han skulle bli ledsen då.
Det som belyser detta bäst är att han kan få sin bil att stegra. Och inte bara vid starten. I Furious 7 får han en revanschmatch mot Shaw. Då ser han till att stegra mot slutet av matchen, vilket gör att hans bil hamnar ovanpå Shaws och krossar den (det är lugnt; Shaw är så hård att han inte gör sig illa).
Bäst på att slåss också!
Dom började, som sagt, som en småtjuv som rånade lastbilstransporter med DVD-spelare. Han har alltid varit bäst på att köra bil och har bara blivit bättre. Men jag förstår inte riktigt hur det kommer sig att han är så bra på att slåss.
Fram till och med "Fast Five" är det inte så konstigt. Han är stor och stark och har gått livets hårda skola. I Furious 6 kan jag väl gå med på det, eftersom han överraskar sin fiende. Men i Furious 7 beskrivs Deckard Shaw som en brittisk lönnmördare, tränad av den brittiska armén att bli ett ”monster”, ett nödvändigt ont. De skickade 20 elitsoldater för att döda honom, men de missade. Med andra ord är Deckard Shaw en korsning mellan John Wick, Ethan Hunt och en pitbull.
Det finns inte en chans i världen att en småtjuv från Los Angeles skulle kunna ta sig an en sådan människa, oberoende på hur hård den där livsskolan är. Hade de två mötts i verkligheten, hade Shaw krossat strupen på Dom med ett slag och sedan tagit lunch. Men det är ju faktiskt en film. Så när de två hamnar i handgemäng är det rätt jämt. Och Dom är faktiskt bäst på allt.
Fast & Furious 9 dröjer…
Trots allt detta gnäll, blev jag faktiskt besviken när jag fick höra att "Fast & Furious 9" får ett uppskjutet premiärdatum och kommer ut först nästa år. Jag menar, i nästa film kommer Dominic Toretto svinga sig i en lian… med sin bil!
Och jag måste vänta minst ett halvår på att se det.
Håller ni med?
Blir det lite väl löjligt i "Fast & Furious"-filmerna ibland?
Eller är filmerna lika bra rakt igenom? Vi har nämligen rankat ALLA Fast & Furious-filmer!