The Defeated

Nina Hoss om huvudrollen i "The Defeated"

  • Viaplay
Uppdaterad 28 december 2020 kl. 13:21 | Publicerad 27 december 2020 kl. 18:00

Den tyska stjärnan om hyllade "The Defeated".

Efter nästan 30 år av skådespel både på den tyska teaterscenen och i en hel drös långfilmer och serier, är Nina Hoss utan tvekan en av Tysklands mest intressanta och omtyckta skådespelare. Internationellt är hon sannolikt mest känd för sin roll som underrättelsetjänst-agenten Astrid i den amerikanska spionserien "Homeland". Filmtopp har fått en exklusiv intervju med Hoss för att prata om hennes nya Viaplay-serie "The Defeated".

Den svenska regissörduon Måns Mårlind och Björn Stein begav sig för några år sedan till Berlin för att träffa potentiella skådespelare inför produktionen av sin ambitiösa thriller-serie The Defeated med en budget på 300 miljoner kronor. Nina Hoss hade själv inte hört talas om projektet, men fick plötsligt ett samtal från Mårlind som ville bjuda skådespelerskan på lunch och "snacka lite".

– När vi väl träffades berättade han hela den här galna historien som han ville berätta i sin serie. Samtidigt som vi satt där i ett nutida Berlin, pratade han med inlevelse om den här bortglömda tiden i stadens historia. Förutom i några få dagböcker och liknande, finns knappt något nedskrivet om livet i Berlin 1946, det första året efter att kriget tog slut.

När andra världskriget tog slut var Berlin en splittrad och praktiskt taget laglös stad. USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjet kontrollerade olika zoner av staden, men det fanns ingen vanlig polis som fritt kunde röra sig mellan dem och utreda brott som våldtäkt, stöld eller mord. Vilket gjorde staden till en av världens allra farligaste. Det är här vi tittare släpps in i Mårlinds berättelse.

– Mitt i allt detta rådde en laglöshet över Berlin där kvinnor våldtogs och kriminaliteten var högre än någonsin förr. Elsie Garten [Hoss karaktär i serien] bestämmer sig därför, tillsammans med ett gäng andra kvinnor, för att starta upp en polisstation i resterna av en gammal bank. Många av de tyska männen hade antingen dödats eller hamnat i olika fängelser under den här tiden, så det blev upp till kvinnorna att försvara sig själva genom att åtminstone kunna ta emot anmälningar och skriva rapporter om brotten som begicks.

Alla tyskar var inte nazister.

För att komplicera det en aning ytterligare har Mårlind även knutit ihop de hemska historiska delarna av sin berättelse med de gamla tyska barnberättelserna om bröderna Max och Moritz. Wilhelm Busch skapade redan 1865 vad vi idag skulle ha kallat för seriestrippar, om två bröder som hittade på olika hyss. Eftersom texterna skrevs på rim och varje berättelse är kort, med roliga bilder, så har berättelserna om Max och Moritz överlevt och läses än i dag av många tyska föräldrar för sina småbarn.

I The Defeated får vi även följa två amerikanska bröder, Max (Taylor Kitsch) och Moritz (Logan Marshall-Green). Max är en amerikansk polis som frivilligt har erbjudit sig att åka över till Berlin för att utbilda Elsie och hennes kollegor till att bli bättre poliser. Samtidigt som han då kan passa på att leta efter sin militär-bror Moritz, som försvann under kriget och nu ryktas åka omkring och tortera förrymda nazister på olika "hyss"-aktiga sätt.

– Serien är komplicerad på det härligaste av sätt. Berättelsen är bitvis nästan ”vacker” som en slags saga, med starka och tydliga färger och ett inramande bildspråk. Men den är också svettig, otroligt varm och smutsig... full av fruktansvärd brottslighet. Det är starka kontraster. Sedan gillade jag verkligen hur Mårlind lyckades väva in de gamla tyska Max och Moritz-sagorna också. Efter lunchen fanns det ingen tvekan om huruvida jag ville bli en del av Måns gigantiska projekt.

Hoss berättar också om att hon imponerades över hur påläst Mårlind var och hur pass trovärdigt han skrivit de tyska kvinnorollerna, men att det var själva belansen i seriern – att man inte försöker peka ut en enskild nationalitet eller folkgrupp som "skurk" – som gjorde henne säker på att hon hade fattat rätt beslut.

– Frågan som växer fram blir snarare, vad händer med vanligt folk efter att kriget har tagit slut och att man har "befriats"... samtidigt som det fortfarande finns kvar soldater från andra länder. Länder som kanske inte bara har helt goda och osjälviska motiv, utan snarare har dolda politiska agendor för att stanna kvar.

Du är själv från Tyskland, tycker du att scenerna där din karaktär pratar om att man måste bevisa att inte alla tyskar delade nazisternas åsikter är extra viktiga?

– Det är tveklöst positivt att man väljer att porträttera tyskarna från den här tiden på ett mer nyanserat och komplicerat sätt. Det är också sant att inte alla tyskar från den här tiden var nazister, men det betyder samtidigt inte att alla "vanliga" tyskar som överlevde kriget kunde göra det helt utan något att känna skuld över. Men det är fortfarande viktigt att poängtera att det fanns gott om goda människor på alla sidor, som fastnade mitt i den här röran mot sin egen vilja, vilket jag tycker att Måns får fram på ett bra sätt.

The Defeated finns nu att ta del av hos Viaplay, där nya avsnitt släpps varje söndag. Under våren 2021 kommer även en längre Director-s cut av serien med nästan två timmar nytt material.

Serien är också med på vår lista över årets bästa serier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL