Searching for Orvar Säfström – vad gör vår favoritkritiker i dag?

Searching for Orvar Säfström – vad gör vår favoritkritiker i dag?

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 06 november 2024 kl. 18:23 | Publicerad 02 november 2023 kl. 18:00

Filmtopp söker upp den tidigare filmkritikern

Ett inlägg på sociala medier fick Filmtopp att söka upp Orvar Säfström – för att få svar på om han lämnat rollen som filmkritiker bakom sig för gott.

Snabbversion
  • Den tidigare filmkritikern Orvar Säfström blev ett känt ansikte under 90- och 00-talet på ZTV och SVT.
  • Ett inlägg på sociala medier fick Filmtopp att söka upp Orvar Säfström.
  • Orvar berättar vad han gör i dag och svarar på Filmtopps frågor.
  • Orvar ger sin syn på snacka-på-bio-debatten som Zara Larsson triggade tidigare i år.

För alla vars filmintresse väcktes till liv under 90-talet eller det tidiga 00-talet finns det en handfull filmkritiker som bidrog till att forma vår syn på film. På den tiden fanns det – till skillnad från nu – ett och annat sevärt filmprogram att följa. Inte minst Filmkrönikan, som gick i graven 2008 efter att ha rullat i mer än ett halvt sekel. 

Filmkritiker som återkommande syntes i tv-sammanhang runt millennieskiftet inkluderade bland andra legendaren Nils-Petter Sundgren, hans fleråriga Bionytt-partner Hans Wiklund, Filmtopp-bekantingarna Göran Everdahl och C-G Karlsson, Fredrik Sahlin och Ronny Svensson.

Och så fanns där en profil som stack ut lite extra med sin mörka hårdrocksman och läsk-i-knät-catch-phrase – Orvar Säfström.

Vad hände med honom egentligen?

Foto: Bengt Alm.

Vad hände med filmkritikern Orvar Säfström?

Majoriteten av de ovan listade kritikerna har fortsatt synts och hörts i filmsammanhang hela vägen in på 2010- och 20-talet. Men inte Orvar Säfström.

Säfström debuterade som filmkritiker i rutan på ZTV 1996 och 2003 tog han över som programledare för Filmkrönikan. Det klassiska programmet lämnade han 2006 och sedan dess har vi inte fått se honom – med några få undantag – klä på sig rollen som filmkritiker igen.

Så, vad blev det av Orvar egentligen?

Frågan har jag ställt mig själv en och annan gång genom åren, utan att dröja vid den tillräckligt länge för att faktiskt ta reda på svaret. Men så plötsligt löste sig mysteriet på egen hand i samband med det obligatoriska kvällsscrollandet på mobilen. Orvar visade sig ha gjort avtryck på betydligt fler 90- och 80-talister, vilket blev uppenbart av ett inlägg från en främling i Facebook-gruppen "Vi som föddes under 80- och 90-talet".

Inlägget, som endast refererade till Orvar som "en skön snubbe" och inte vid namn, kom upp som ett förslag i min feed. I kommentarsfältet (som nu har över 450 kommentarer) framgår det tydligt att filmkritikern Orvar ligger många nära hjärtat.

Bäst av allt? Huvudpersonen själv hittade till inlägget.

Orvar Säfström berättar – det gör han i dag

Insatta Facebook-användare och Orvar själv förklarar att han numera sysselsätter sig med att driva Overlord (tidigare Underscore) – ett produktionsbolag som arrangerar symfonikonserter med spel- och filmmusik i såväl Sverige som andra länder. Samt att han är en av grundarna bakom Fandrake – ett förlag som publicerar böcker på teman som spel, nostalgi och fandom, samt ger ut brädspel.

Skärmdump från Facebook.

Filmtopp söker upp Orvar Säfström – slår hål på drömmen om comeback

Nyfikenheten retades egentligen bara av informationen som sipprade fram på Facebook, så jag gjorde några taffliga försök att kontakta Orvar. Men utan framgång. Det krävdes att Filmtopps Eric Diedrichs fick kliva in och spänna sina chefredaktörsmuskler för att nå fram till f.d. kritikern. Lyckligtvis var Orvar villig att svara på några av våra frågor, ställda av Eric.

Fick hotmeddelanden av fanatiska fans

Om Filmkrönikan skulle återuppstå, eller om något helt nytt program skulle ta dess ställe, skulle du kunna tänka dig att prata film i TV igen?

– Nej. Dels har jag varit borta 17 år från filmbranschen så startsträckan skulle vara oerhört lång, dels är jag oerhört glad att slippa jobba på en stor TV-kanal. Jag hatade att vara på SVT redan då, själsdödande. Att gå från ZTV till de grå korridorerna på SVT Göteborg var som att kliva rakt från ett rave i Frihamnen in i ett PRO-möte.

Jag minns mycket väl mitt 13-årige jags besvikelse över dina hård ord när Sagan om konungens återkomst skulle ha premiär. Hur var responsen generellt bland tittarna på dina recensioner?

– Det intressanta är att jag gav den filmen 4 av 5 i betyg, men redan då hade vi börjat närma oss problemet vi har idag: att för en hel del människor är en film antingen en guldkantad 5:a eller en rutten 1:a. Det finns inga som helst nyanser. Vad är det för fel på en okej 3:a? Lägg sedan till att många identifierar sig så starkt med saker de gillar, att all form av kritik blir kritik mot dem själva som person.

Orvar Säfström utvecklar:

– Jag var flera gånger med om filmer som på förhand hade en fanatisk fanbase, som blev rasande och skickade hotmeddelanden när jag inte hyllat filmen i fråga. Två dagar senare hade de hunnit se den, och insett att hoppsan, den var ju inte så bra.

Zara Larsson i Netflix kommande "En del av dig". Foto: Netflix.

Orvar ger oss svaret vi vill ha om prata-på-bio-debatten Zara Larsson satte igång

Orvar Säfström gjorde sig under tiden som filmkritiker i rutan närmast ikonisk med sin catch-phrase: "Den som pratar på bio förtjänar en läsk i knät". När vi nu hade honom på "tråden" var vi helt enkelt tvungna att fråga honom om hans syn på den debatt som drog igång när Zara Larsson skapade rubriker efter att ha uttalat sig om att det borde vara okej att prata med varandra på bio.

Förtjänar Zara Larsson en läsk i knät, eller har du lagt den åsikten på hyllan med kritikerrollen?

– Pratar man på bio ska man ha en läsk i knät. UPPMUNTRAR man andra att prata på bio räcker nog inte det. Käppjagas genom stan? Tjära och fjädrar?

Och med det kan vi väl en gång för alla sätta punkt för den debatten? Zara Larsson får helt enkelt se sig besegrad.

"Fifflaren"/"The Hustler" (1961). Foto: Fox Film.

Orvar Säfströms filmtips till Filmtopps läsare

Slutligen fick Orvar Säfström chansen att tipsa Filmtopps läsare om en sevärd rulle.

– Eftersom Piper Laurie gick bort precis säger jag The Hustler från 1961. Magiskt bra film med henne och Paul Newman som fick en uppföljare långt senare i The Color of Money.

Piper Laurie gick bort den 14 oktober 2023, bara dagar innan Filmtopp kontaktade Orvar Säfström.

Filmtopp tackar Orvar Säfström för att han tog sig tid att svara på våra frågor. Någon comeback som filmkritiker ser det inte ut att bli tal om, men vi kan allt leva på minnena av Orvar som filmkritiker ett tag till. Däremot kan du redan nu säkra biljetter till "Score – Orchestral Game Music", som Orvar Säfström är programvärd för.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL