”Mufasa”-regissören jämför Disneyfilmen med sin Oscarsvinnare ”Moonlight”

”Mufasa”-regissören jämför Disneyfilmen med sin Oscarsvinnare ”Moonlight”

Emil Oscar Rasmussen
19 december 2024 kl. 14:55

Barry Jenkins ser paralleller mellan sina filmer

Filmtopp har intervjuat den Oscarsvinnande regissören Barry Jenkins om nya "Mufasa: Lejonkungen" och filmens kopplingar till hans tidigare verk.

Barry Jenkins är den Oscarsvinnande regissören bakom kritikerrosade filmer och serier som Moonlight (2016), If Beale Street Could Talk (2018) och Den underjordiska järnvägen (2021).

Nu är han aktuell med nya Mufasa: Lejonkungen – ett familjeäventyr under Disneys paraply med ett uppenbart fokus på det kommersiella. På pappret ser det ut som en helomvändning i Jenkins karriär, men den hyllade regissören är inte nödvändigtvis av samma åsikt. 

Filmtopp har haft möjligheten att intervjua Oscarsvinnaren och han förklarar att han ser tydliga kopplingar mellan Mufasa och hans tidigare projekt.

LÄS OCKSÅ: Seth Rogen tillrättavisar Filmtopp under intervju: ”Hur vågar du?”

”Mufasa”-regissören jämför Disneyfilmen med sin Oscarsvinnare ”Moonlight”
"Moonlight" (2016). Foto:

Barry Jenkins jämför ”Mufasa” med ”Moonlight”

Under en presskonferens inför premiären av Mufasa berättade Barry Jenkins att han såg tydliga kopplingar mellan Mufasa och sin Oscarsvinnande film Moonlight.

– Om jag skulle berätta att jag hade en film om ett barn som upplever något bibliskt som involverar vatten, och att han sen separeras från sin familj och måste bygga ett nytt liv med en ny familj, så hade jag kunnat prata om Moonlight eller Mufasa, sa Jenkins då.

När Filmtopp fick byta några ord med regissören bad vi honom berätta om när han först såg likheterna mellan de två filmerna och om det fanns några fler paralleller mellan dem. Jenkins förklarar att han insåg sambandet redan när han läste manuset, men att det sedan fördjupades under de fyra år som han arbetade med filmen.

– Under fyra års tid har min relationen till de här karaktärerna utvecklats, och jag kan inte förneka att jag till slut började se så många fler likheter mellan något som Moonlight, något som The Underground Railroad och något som Mufasa, säger Jenkins.

Jenkins menar att flera av karaktärerna i filmen, inte bara Mufasa, har en bakgrund som i viss utsträckning återspeglar hans tidigare verk, men också hans eget liv.

– Det var verkligen häftigt och påminde mig om vissa delar av mitt eget liv. Du förstår, filmfotografen, klipparen, produktionsdesignern och producenterna på den här filmen, min funna familj, har funnits med mig runt 25 år och jag började till och med se det som min huvudsakliga personliga koppling till Mufasas berättelse.

LÄS OCKSÅ: Mads Mikkelsen pratar ”Mufasa” och citerar ”Tjuren Ferdinand” för Filmtopp

”Mufasa”-regissören jämför Disneyfilmen med sin Oscarsvinnare ”Moonlight”
Mufasa har ett eget definierande ögonblick i vattnet. Foto: Walt Disney.

”Försökte släppa tanken på fan-service”

Eftersom "Mufasa: Lejonkungen" är sprungen ur en av tidernas mest älskade animerade filmer, passade Filmtopp också på att fråga hur Jenkins arbetade för att hitta den rätta balansen när det kom till att luta sig mot nostalgi och involvera så kallad "fan-service" i filmen.

– Du måste vara medveten om att folk har en väldigt stark koppling till det här materialet och de här karaktärerna, men man vill inte vara fastkedjad vid det. Man vill inte att det ska styra berättelsen, förklarar Jenkins. Så när vi jobbade med filmen försökte jag släppa den här tanken på fan-service specifik. Jag var mer fokuserad på vad som händer mellan karaktärerna just nu, hu de utvecklas.

Barry Jenkins förtydligar också att manusförfattaren Jeff Nathanson var den som fick dra det största lasset när det kom till att hitta rätt balans när det kom till fan-service. Det märks också i slutprodukten att Jenkins, på ett framgångsrikt sätt, lyckats delegera det ansvaret till andra.

Istället för alldeles för många övertydliga blinkningar till Lejonkungen (1994) i själva storyn, sker det mesta i form av små lustigheter i Seth Rogens och Billy Eichners improvisation som Timon och Pumbaa samt i detaljer i musiken av Lin-Manuel Miranda.

”Mufasa: Lejonkungen” visas nu på bio.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL