Ett möte med GOT-stjärnan Kristofer Hivju
Det är på den prestigefyllda ekonomihögskolan BI i Oslo, som skådespelaren Kristofer Hivju ska hålla sitt föredrag. Temat för dagen är motivation och det ligger en förväntansfull spänning i luften bland studenterna när Norges kanske hetaste stjärna gör entré.
– Det finns inga mirakel, ingen kommer att älska dig!
Läs också: De tre bästa Beckfilmerna med Peter Haber och Persbrandt
Uttalandet kommer från den rektor som var verksam på Ryska Akademien för teaterkonst i
Åhus, där Kristofer Hivju skaffade sin teaterutbildning. Rektorns ord skulle komma att fungera som en motivationskälla för skolans elever genom åren.
För den internationella publiken är Kristofer mest känd för rollen som Tormund Giantsbane i TV-serien Game of Thrones. Men i Sverige är han även ett bekant ansikte från de nyproducerade Beckfilmerna. Efter att Mikael Persbrandt flaggat för sin avgång från rollen som Martin Becks högra hand, Gunvald Larsson, kom Hivju in i serien som polismannen Steinar Hovland. I Sverige har Kristofer också uppmärksammats för rollen som Mats i Ruben Östlunds film Turist. En rolltolkning som belönades med en Guldbagge.
Efter tre intensiva år på Ryska akademin för teaterkonst, mötte Kristofer Hivju bokstavligt talat väggen. Total utmattad efter den tuffa examensperioden sov han i tre veckors tid för att kunna återhämta sig. Därefter var det dags att pröva vingarna. Han medverkade i en kringresande teatergrupp, som turnerade runt om i Norden och i Ryssland. Det hela kom att bli en hemsk och utmanande resa.
- När vi kom till Oslo och skulle göra den första föreställning kom det bara två personer för att se. Efter allt slit kunde jag inte acceptera att spela för en sådan liten publik, på hemmaplan dessutom. Efter föreställningen letade jag därför upp en speciell uppslagsbok, ett slags register med alla regissörer som fanns i landet och stålsatte mig att ringa runt till dem. Jag berättade om föreställningen och bad dem komma. De första fem samtalen var riktigt jobbiga, men sedan tog min vilja och entusiasm över. Jag fortsatte att ringa runt till olika medier, vänner, familj och alla andra möjliga personer jag kunde komma på. Skulle teatern likväl stå tom följande kväll, hade jag åtminstone gjort mitt yttersta.
På kvällen var teatern fylld till bredden. Ridån gick upp och föreställningen började med en taggad Kristofer Hivju på scen. Efter tio minuter reste sig den första personen i publiken och gick. En kort stund senare lämnade den andra personen lokalen. Men, föreställningen rullade på och efter pjäsen kände sig Kristofer som Rocky Balboa. Han hade gett precis allt!
- Dagen efter ringde min telefon och en man presenterade sig. Det var regissören Lars Øyno, en av de två personer som tidigt hade lämnat föreställningen . Han ville hyra mig ett år för sin pjäs, vilket jag självklart gick med på. Senare fick jag kontakt med den andra personen som hade lämnat föreställning. Den kontakten ledde så småningom till en fast anställning på Trøndelag Teater i Nordnorge.
Kristofer Hivju kom att arbeta i närmare sex år på Trøndelag Teater. Vesaas, Ibsen, Shakespeare, är några av alla de dramatiker vars pjäser man satte upp. Kristofer har tidigare sagt att ett shakespeariansk upplägg finns i Game of Thrones. Det är stort och livfullt, med intriger, död och mord! Det är som att spela kontrabas till violin.
Mycket vill ha mer
Kristofer Hivju jobbade på hårt med teaterlivet, kanske till och med för mycket. För en dag fanns inte glädjen till skådespeleriet kvar. Lusten och ambitionerna försvann och ett depressivt tonläge i tillvaron infann sig istället Han hade bränt ut sig. Räddningen kom genom mötet med den blivande frun Gry Molvær och så småningom bildades en liten familj med två barn. Med fokus på familjen åtnjöts livet dag för dag och med tiden började Kristofer längta tillbaka till teatern. Men på grund av hans time out fanns det inga jobb tillgängliga, förutom att spela barnteater. En pjäs vid namn Kairos och Baktious skulle sättas upp. Kunde det vara någonting? Kristofer tackade ja. Det skulle visa sig vara den bästa kuren någonsin. Allt kom tillbaka.
- Genom att spela barnteater och ha som jobb att göra andra glada hela tiden, hittade jag själv tillbaka till glädjen med allt. Med detta kom inspirationen, viljan och motivation tillbaka. Jag blev mer inspirerad än någonsin och ville satsa fullt på skådespeleriet igen.
Så en dag uppstod en något annorlunda situation för Kristofer Hivju. Han skulle få vara ledig några månader från teatern. Vad skulle han göra nu med all sin lediga tid?
- Svaret på frågan var: Jag ville skapa film. Inte för att få ära, pengar och berömmelse. Utan för att jag ville. Min motivation sprudlade.
Kristofer Hivju skulle komma att medverkade i kortfilmen Flax (2008), ett projekt han tillsammans med sin far Erik Hivju finansierade och skrev manus till. Det skulle visa sig vara ett smart drag, eftersom filmen senare skulle bli ett avgörande bidrag till det internationella genombrottet.
Efter arbetet med Flax fick Kristofers agent instruktioner om att film var något han ville fortsätta jobba med. Några månader senare ringde ett produktionsbolag från USA. Kristofers agent hade fixat en audition för TV-serien True Blood (2008-2014).
- Innan min audition hade jag fått frågan: Är du bra? Vad skulle jag svara på det? Jag sa att jag var skitbra! Men faktum var att mina erfarenheter av film-audition var minst sagt små. Jag hade knappt gått på någon alls tidigare.
Den roll Kristofer sökte gick till Alexander Skarsgård, men en andra chans för internationellt arbete uppstod senare. Denna gång en audition för skräckfilmen The Thing (2011). En film vars handling kretsar kring en expedition på Antarktisk, som urartar i en kamp för överlevnad. Den organism forskarna undersöker visar sig nämligen inte riktigt vara död.
- De ansvariga för castingen var lite bekymrade över mina tidigare erfarenheter med film. Det enda de fick upp när de googlade mig var bilden från barnteatern med Kairos och Baktus. Långt ifrån skräck-genren. Var jag verkligen något att ha? Det fanns många andra mer meriterade norrmän som sökte samma roll, med klart tyngre meriter inom filmvärlden. Men jag hade flax.
Kortfilmen Flax hade nämligen lyckats kamma hem första pris i en internationell tävling. I juryn satt inga mindre än regissörerna Ridley Scott och Christopher Nolan. Den typen av erkännande blev tungan på vågen och Kristofer Hivju fick förtroendet att spela forskaren Jonas.
Prestationen skulle leda till ny roll i filmen After Earth (2013), med far och son Will Smith i huvudrollerna. Visserligen floppade filmen kraftigt, men med en fot inne i Hollywood och Kristofers motivation fortsatte jobben att rulla in, både internationellt och hemma i Skandinavien. Till slut kom också chansen att medverka i en av världens största och populäraste TV-serier Game of Thrones.
De delar av serien Kristofer Hivju mest har medverkat i är inspelade på Irland. Som mest har det arbetat upptill 600 personer samtidigt på samma plats och i hela produktioner arbetar flera tusentals. Nu är det snart premiär för den sjätte säsongen på HBO. Förra året, vid premiären av den femte säsongen, tittade nästa åtta miljoner amerikanare och enligt Kristofer har serien över femtio miljoner fans världen över. Om det blir några fler filmer som Steinar Hovland i Beck-serien, är i dagsläget inte känt. Men det väntar andra biljakter för Kristofers del den närmaste tiden. Han ska nämligen medverka i den kommande actionfilmen Fast 8 Furious 8.