EXKLUSIVT: Stephen King om "The Dark Tower"

EXKLUSIVT: Stephen King om "The Dark Tower"

Eric Diedrichs
Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 15:21 | Publicerad 13 augusti 2017 kl. 17:30

På onsdag är det premiär för "The Dark Tower". Filmtopp har fått tre exklusiva intervjuer med filmens stjärnor: Matthew McConaughey & Idris Elba, samt upphovsmannen Stephen King. Först ut var McConaughey, nu presenterar vi Stephen King. Intervjun med Idris Elba släpps imorgon.

”Mannen i svart flydde över öknen och revolvermannen följde efter

Stephen King var bara 22 år när han skrev dessa ord; ord som markerade början på en ärofylld och lysande karriär för en av de bäst säljande författare världen skådat; ord som öppnade “The Gunslinger”, den första installationen i romansviten “The Dark Tower”, Kings obestridda magnum opus. Och han hade inte en aning om dess signifikans.

"Jag skrev dessa ord precis när jag hade tagit min collegeexamen. Och jag sa till mig själv, 'detta kan bli riktigt långt och spännande och att jag ville ge det en chans'", säger King nästan femtio år efter denna ödesdigra dag. “Du sätter dig inte ner en dag och säger 'hm, jag tror att ska skriva ett magnum opus'. Men jag närmar mig 70. Det är en lång tid av kreativ energi, och nu skulle jag kunna säga att, ja, det är mitt magnum opus.

“The Dark Tower” rinner som en flod genom Kings liv och karriär. Även om “The Gunslinger”, inspirerad av såväl J.R.R. Tolkiens “Sagan om ringen” som Sergio Leones spaghetti-western, inte publicerades förrän 1982, skulle den lägga en grund som King återvände till med jämna mellanrum medan han banade ut historien om “mannen i svart" — en ondskefull trollkarl som också går under namnet Walter Padick — och “revolvermannen” — en obeveklig men nobel riddare även känd som “Roland Deschain”. Vad sammanbinder dessa två krigare? Det mörka tornet, en uråldrig konstruktion som fungerar som knutpunkt för alla dimensioner och tidslinjer, som Roland ska hitta och skydda, men som Walter, i alla sina former, har svurit att tillintetgöra.

Historien som påbörjades med “The Gunslinger” expanderades till ytterligare sju böcker och med sin avslutande del, “The Dark Tower” från 2004, hade Rolands långa resa, kantad med otroliga möten och farligare motståndare, äntligen nått sitt slut.

Fram tills nu.

"The Dark Tower" är mer än en filmatisering…

Stephen King intervju
The Dark Tower – Har svensk premiär 16/8.

För Nikolaj Arcels efterlängtade filmversion av Stephen Kings ambitiösa bokserie, är mer än en vanlig filmatisering. På många sätt är det en uppföljare som fortsätter Rolands historia där romansviten lämnade oss, med revolvermannen redo att upprepa sitt uppdrag och söka upp Det mörka tornet en gång till. Denna gången har han dock “The Horn Of Eld” i sin ägo, en artefakt han tidigare förlorat och en indikation på att saker och ting kan sluta annorlunda denna gången.

“Jag gillar verkligen Akiva Goldsman som författare”, säger King om den Oscarsbelönade producenten och manusförfattaren som skrev det första utkastet av manuset till “The Dark Tower” innan Arcel och hans medförfattare Anders Thomas Jensen anslöt sig till projektet. “Han kom in och sa: ‘varför börjar vi inte media res [i historiens mittpunkt]?’ Det finns en grej som alla talar om i bokserien, ‘ka’, det vill säga ödet, och att ka är som ett hjul som alltid går runt och kommer tillbaka till där det började. Akivas och Niks idé var att förkroppsliga detta i manuset genom att säga, ‘kanske är detta den andra gången för Roland Deschain, och denna gången kommer han att få till det rätt.’”

LÄS OCKSÅ: De 7 bästa Stephen King-filmerna

Det må vara andra gången för Roland, men det är första gången för den kringströvande riddaren på den stora duken. Och genom att ge liv till Rolands äventyr har “The Dark Tower” besvarat miljontals Stephen King-fans böner världen över. Fans som måste ha trott att Kings saga var för ambitiöst för att bli framgångsrikt adapterad. “Det verkade aldrig troligt för mig att någon skulle vilja göra film av den”, erkänner King. “Det var stunder när det pratades om möjligheten, men jag tog det aldrig seriöst”.

Flera händelser fick Stephen King att tänka om. 2011 kom Ron Howard och Goldsman till honom med en pitch som tillät dem att adaptera “The Dark Tower” utan att varken tumma på böckernas kvalitet eller kondensera den långa historia King hade berättat på över 4000 sidor. “Ron sa kreativt, ‘låt oss pusha historien framåt med Roland i en filmserie’”, minns King, “‘och så kan vi göra hans bakgrundshistoria, hans väg från barndom till lärling till revolvermannen, som en TV-serie.’”

Stephen King är producent för första gången

Idris Elba och Matthew McConaughey i "The Dark Tower"

Även om Howard har lämnat över registolen åt den danske regissören Nikolaj Arcel, som tidigare har legat bakom Oscarsnominerade “En kunglig affär”, är han flitigt involverad i projektet som producent. King är också producent, något han aldrig tidigare har varit för någon av filmatiseringarna av hans romaner, vilket indikerar att denna kan ligga närmast hjärtat. “Det är denna som har tagit längst tid, störst ansträngning och mest kreativ energi”, säger han.

Som producent har King hjälpt till med att forma manuset och försett Arcel med anteckningar och förslag. “Några av har använts, andra inte”, säger han. “Hans dörr var alltid öppen för mig. Jag försökte att inte missbruka det privilegiet. Han hade också auktoritet att godkänna skådespelarvalen för filmen. Det var trots allt nödvändigt att hitta rätt person för rollen som Roland, den tystlåtne och plågade antihjälten vars besatthet efter att hitta Det mörka tornet har givit kraft åt romanserien och gjort honom till något av en ikon för Kings fans. När King blev presenterad för Arcels toppkandidat, var han “tvungen att säga ja”.  

Den kandidaten var Idris Elba, den brittiske skådespelaren som gjorde sig ett namn som Stringer Bell i HBO:s hyllade serie “The Wire”, för att sedan fortsätta med succéer som “Prometheus”, “Pacific Rim”, den kritikerrosade TV-serien “Luther” för att därefter Oscarsnomineras för sin roll som Nelson Mandela i “Mandela: Vägen till frihet”. Trots att Roland, i målningar och illustrationer under åren, har porträtterats som vit, visste King att Arcel hade hittat rätt man. “Idris utstrålar en viss energi”, förklarar han. “Han har en oerhörd magnetism, och det står aldrig i böckerna att han är en vit. Det togs bara för givet. Idén om att rollbesätta en mörkhyad man tyckte jag var riktigt spännande. För mig var det ett självklart beslut.”

Likaså var det att godkänna Arcels första och enda val för rollen som den destruktiva mannen i svart, Walter Padick. En mörk och karismatisk figur med djävulstunga. Walter behövde spelas av någon med kontrollerad charm. Matthew McConaughey var ett självklart val. “För mig var han Walter, och ganska exakt så som jag föreställde mig honom när jag skrev böckerna”, säger King. Han är smal, han är intensiv, han har det där mörka håret, lika svart som en kråkas vinge, och en brännande blick. När folk skyr honom av rädsla, förstår du varför."

Ett omfattande arbete…

Matthew McConaughey som "The Man in Black". Bilden är beskuren från en poster till "The Dark Tower"

Att filmatisera “The Dark Tower” är ett omfattande arbete. Åtta böcker, hundratals karaktärer, tusentals sidor, miljontals ord, som väntar på att omvandlas till ljud och bild. “Det som känns mest spännande är att det är ett sådant riskfyllt projekt”, säger King. “Det är inte uppbackat av en bunt serietidningar, och jag tror att många tycker att det känns häftigt. Detta är något helt nytt som sammansmälter western med fantasy.”

Även om författaren har sett i princip alla sina böcker (ibland mer än en gång) och flera av sina noveller och långnoveller förvandlas till film och TV, erkänner han att väntan på att få se “The Dark Tower” förverkligas på den stora duken har varit “läskig".

“Historien har funnits i mitt huvud så länge”, fortsätter han. “Och denna är speciell eftersom det inte bara är en bok utan åtta. Den är en investering för både mig som författare och för mina fans. Jag värnar för fansen och det är möjligt för mig att dra en lättnadens suck och säga att Roland är autentiskt stenhård, Walter är en 'bad guy' och historien rör sig framåt i ett fantastiskt tempo. Frågan är, lyckas filmen på sina egna villkor? För mig, ja, det gör den".

En av de mest anmärkningsvärda sakerna med The Dark Tower-sagan är sättet dess karaktärer och händelser agerar som, precis som tornet i sig, centrumet i alla Kings historier. Det finns flertalet anspelningar, referenser och överkorsningar till romaner som: "Staden som försvann", "Det" och "The Shining". Som Jake Chambers, den unge pojken som blir Rolands trogne kompanjon under hans resa mot tornet, säger, "det finns fler världar än dessa".

LÄS MER: ”The Dark Tower” den ultimata knutpunkten för Stephen King

"Det hände rent organiskt", säger King. "Jag började se över mina historier och flera av dessa saker knyter ihop dem på ett eller annat sätt. Det är väldigt tillfredsställande. Det är som att ha ett enhetlig teori om universumet".

Och allt detta för att en ny-graduerad ung man satte sig ner nästan femtio år sedan och skrev tolv enkla ord. Mannen i svart flydde över öknen, och revolvermannen följde efter. Och ett helt universum följde dem.

"The Dark Tower" har sverigepremiär den 16:e augusti.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL