Intervju: Fredrik Gertten
Fredrik Gertten, en av Sveriges modigaste dokumentärfilmare, blev ett stort namn i och med kontroversen kring hans "David mot Goliat-kamp" mot fruktmandaten Dole. Det multinationella företaget skydde inga medel för att stoppa Fredrik och hans film Bananas! (2009), som skildrade 10 000 nicaraguanska arbetares kamp om ersättning för bolagets illegala agerande mot dem. Föga anade Dole att Fredrik skulle kontra med att dokumentera allt Dole gjorde mot honom och hans film för att sedan släppa dokumentärfilmen Big Boys Gone Bananas! (2011).
Fredriks nya film Bikes vs Cars skildrar en global kris som berör oss alla, den globala uppvärmningen. Jordens resurser tryter medan våra storstäder slukas av allt fler bilar som ger oss ett smutsigt, bullrande trafikkaos. I filmen möter vi aktivister och tänkare som kämpar för att förbättra våra städers situation genom att vägra sluta cykla trots att det blir allt svårare för cyklister att ta sig fram i trafiken.
Efter en visning av filmen på Folkets bio i Lund fick Filmtopp.se en exklusiv Intervju med Fredrik. Vi passade på att fråga honom om hur han tycker att hans sin nya film har blivit bemött.
– Det är coolt och spännande att få möta en publik med sin film. Det känns som om att folk blir ganska tagna av filmen och får en massa tankar och funderingar om hur saker och ting hänger samman i världen.
Även om dokumentärfilm inte är filmvärldens största genre så har dokumentärfilm en speciell auktoritär styrka. Hur ser du på din roll som dokumentärskapare?
– Jag är ute och tittar på ett fenomen och försöker förstå varför det ser ut som det gör. Ibland ser jag mig själv sittandes i en rymdraket på väg tillbaks till jordklotet och då får jag se dessa städer som inte fungerar, alla dessa bilar som finns överallt.
Enligt Fredrik så cyklar ungefär 23% av innevånarna i Malmö, medan det bara rör sig om cirka åtta procent i Stockholm och Göteborg. Fredrik berättar att han själv inte äger någon bil.
– Här i Malmö är att cykla det mest praktiska sättet att ta sig runt på. Jag har alltid cyklat och cyklar fortfarande varje dag. Men det är inget politisk statement som är orsaken, jag är ingen ”cykel-taliban”.
Hur ser cykelsituation ut egentligen i våra Svenska storstäder?
– Fler människor måste börja ställa om och börja cykla mer för att det här ska fungera. Hälften av alla bilresor i Sverige är under fem kilometer och cirka 25% är under två. Om du bara kan byta ut de där löjligt korta bilresorna mot cykeln istället så har du vunnit mycket.
Fredrik låter skeptisk men hoppfull när han pratar om cykelns framtida utbredning.
… Jag tror att det kommer hända men det finns motsättningar. Ska folk kunna cykla säkert så behöver de mer plats. Den platsen måste tas ifrån bilisterna och då blir de sura och upprörda eftersom de inte förstår hur bra det är för dem i det långa loppet. Människor som tidigare har kört bil och börjat cykla istället donerar på ett sätt sin plats för bilisterna. De som inte förstår detta tenderar istället att rösta på politiker som lovar att skydda bilen. Många politiker i Sverige säger ju att folk måste ha sin rätt till att köra bil. Alla bilister måste inse att det största hindret i trafiken är andra bilister, inte cyklister eller fotgängare.
Förväntar du dig att något liknande kan hända nu som hände kring dina filmer om Dole?
– Jag tror inte det är bra att spekulera i något sådant. I Sverige har vi yttrandefrihet och pressfrihet, rättigheter som ska användas. Denna gången har jag gjort en ganska enkel berättelse om sakers tillstånd i världen, men visst, det är möjligt att alla kanske inte älskar den här skildringen. När det gäller Dole, gick det inte så bra för dem när de började attackera yttrandefriheten. Med andra ord tror jag att det är ett ganska dumt drag av ett företag att försöka göra om något sådant igen.
Processen kring Dole verkar ha tagit hårt på Fredrik och han berättar att även om det gav hans filmer större publicitet så skulle han aldrig skulle vilja uppleva något sådant igen.
– Visst gav det filmerna en större spridning men det höll också på att fullständigt krossa oss. Jag skulle verkligen inte vilja vara med om det igen och jag skulle också vilja ha det ogjort. Det finns ingenting charmigt att få ett amerikanskt multinationellt företag blåsandes i nacken.
Är det något speciellt du utgår ifrån när du väljer dina projekt?
– Dels så måste jag utgå ifrån saker som intresserar mig och som jag ska kunna hålla på med under ett antal år. Men så finns det såklart idéer som har uppstått men som antingen aldrig kommer att bli filmade, eller som jag kommer att göra långt senare.
Med det tackar vi Filmtopp.se Fredrik Gertten och önskar honom all fortsatt lycka med sitt filmskapande. Om du vill läsa mer om Fredriks kamp mot Dole så hittar du vår djupdykning här.