Intervju: Crazy Pictures
Glesbygdsrebellerna Crazy Pictures är snart här med sin första långfilm - vi har fått besöka dem i deras studio!
Det är årets hittills varmaste dag i Norrköping. Jag har en intervju inbokad med Olle Tholén, en av kärnmedlemmarna i filmkollektivet Crazy Pictures. De befinner sig mitt i förberedelserna inför inspelningen av sitt största projekt hittills, långfilmen Den blomstertid nu kommer. Filmtopp har lyckats knycka en timma ur deras fullproppade schema för en exklusiv intervju.
Jag ger mig ut i god tid, sick-sackandes mellan sömndruckna humlor i vårsolen, till Crazy Pictures studio i Norrköping. Flera av besökarna har dock haft svårt att hitta dit till en början, får jag förklarat för mig när jag berömmer dem för de många Crazy Pictures-skyltarna som har lotsat mig fram mellan tegelhusen.
Väl framme möts jag av precis den bild jag hade målat upp på förhand. Ett filmkollektiv som gör sin egen grej. Två av kollektivets medlemmar sitter utanför sin studio och arbetar i vårsolen. De välkomnar mig vänligt och presenterade sig som Hannes och Victor.
Victor visar mig var jag ska vänta på Olle, som håller på att avsluta ett telefonsamtal. Medan jag väntar hör jag hur folk sitter och arbetar. Några diskuterar om hur kul det är att så många har visat intresse för statistroller medan några andra, som får syn på mig, kommer fram och hälsar.
Olle, som nu har avslutat sitt samtal, leder mig genom ett köksområde in i ett konferensrum där posters från deras kortfilmer pryder väggarna. Vi är båda Norrköpingsbor och inser snabbt att vi har en gemensam bekant; Olles barndomsvän gick i samma klass som jag gjorde på gymnasiet. Isen är bruten och intervjun kan börja.
Vi börjar från början. De som inte har koll på Crazy Pictures sedan tidigare, kan du berätta lite?
- Vi är ett produktionsbolag som kallar oss för ett filmkollektiv. Vi har gjort oss kända genom att släppa ett flertal kortfilmer på nätet, som tillsammans har setts över tretton miljoner gånger. På så vis har vi arbetat upp ett varumärke och en kommunikation med vår publik. Vi har givetvis alltid drömt om att göra en långfilm och projektet med En blomstertid nu kommer startade vi på riktigt efter förra sommaren.
Christoffer Nordenrot och Magnus Sundberg är inte en del av Crazy Pictures, men de är nära förknippade med er. Hur kom ni i kontakt med dem?
- De är skådespelare vi gärna använder oss av. Vi, som startade Crazy Pictures, lärde känna varandra på gymnasiet och bildade företaget direkt därefter. Mellan årskurs två och tre gjorde några av oss en långfilm som ett skolprojekt. Vi bodde i ett hus över sommaren och spelade in Soundcheck, som aldrig har släppts. När vi sökte efter skådisar till filmen hittade vi av en slump Christoffer och Magnus, som också var väldigt unga. Alla var superamatörer, men Soundcheck blev rolig på sitt sätt!
Den kanske dyker upp någon gång i framtiden som en specialutgåva då med andra ord?
- Haha, ja absolut. Vem vet?
Du ritar fult var länge en av mina favoriter bland era kortfilmer. Jag har förstått att det var lite tack vare den som ni fick ert stora genombrott. Hur gick det till när Nakenlekar blev till?
- Vi hade en kväll över under inspelningen av Du ritar fult. Christoffer och Magnus var kvar på vårt kontor och vi bestämde oss där och då för att dra av en gammal idé, som vi hade haft liggandes. Allt var väldigt oförberett. Hela scenen skulle spelas in från en vinkel, så vi ställde dit lite grejer och började filma. Skulle man ha vänt på kameran hade man sett våra skrivbord! Nakenlekar var jätteenkelt gjord, slappt och snabbt. Första gången jag såg den tyckte jag inte att den var särskilt rolig, men vi publicerade filmen ändå och den blev en braksuccé.
- Vi satt i vårt konferensrum och skrev upp ett gäng samhällskänsliga ämnen som det pratades mycket om. Det blev exempelvis en rubrik för miljöförstöring och en för könsdiskriminering. När vi hade hittat några som verkade intressanta att ta tag i, så arbetade vi fram flera manus tillsammans med Christoffer. Av dem valde vi ut sex stycken som vi ville ut och filma. Det blev den första kullen av Poesi för fiskar. Sedan gick det några år när vi gjorde andra saker och försökte få igång arbetet med långfilmen, men när det gick trögt så beslutade vi oss för att göra sex Poesi för fiskar-filmer till. Ur den andra kullen är det Vaskduellen och De arbetslösa som har fått störst spridning.
Hur kommer det sig att ni har valt att vara kvar och arbeta från Norrköping?
- Det beror dels på att vi redan har gjort mycket här, staden har blivit vår lilla sandlåda. Vi känner att vi kan göra vad vi vill och att folk uppskattar det. Vi har också fått väldigt bra kontakt med både kommunen och lokala företag. Vi trivs helt enkelt som filmskapare här!
Olle berättar att Norrköping stad har varit delaktiga i arbetet med Den blomstertid nu kommer.
- De har bidragit med en peng via Norrköpings filmfond, vilket är jättekul. Norrköping är extremt viktig för oss och för filmen. Det låter kanske lite klyschigt, men vi ställde faktiskt frågan till Norrköpings politiker - Tycker ni att det är viktigt med film i Norrköping? I så fall får ni faktiskt visa det. Vilket de också gjorde.
Det låter väldigt bra inför framtida filmprojekt! Kan du beskriva vilken typ av film vi kommer att få se när Den blomstertid nu kommer går upp på bioduken?
- Det är ett spännande kärleksdrama om relationer i kaos och utspelar sig under en tid när Sverige hamnar under attack. I nutid. Sverige under attack är givetvis inget man önskar, men på film blir det spännande. Dessutom är det ingen situation som vanligtvis visas på film heller.
Intresset verkar helt klart vara stort. När Crazy Pictures släppte trailern blev den genast en viral succé.
- Vi gjorde den faktiskt redan för några år sedan och har hållit på den. Nu kände vi äntligen att vi var redo att kicka igång projektet och släppte trailern och lyckligtvis blev den stor direkt.
När du säger ”kicka igång”, tänker jag direkt på Kickstarter. Kan du berätta om hur det gick för er med er Kickstarterkampanj?
- Vi kände att eftersom vi hade gjort många kortfilmer och gett bort alla gratis, så ville vi testa vår publik lite. Se om de var intresserade av att vara med och hjälpa till med att göra en långfilm möjlig. Vi använde oss av trailern och släppte den samtidigt som vi sa att vi behöver få ihop 300 000 kr för att kunna förbättra filmens effekter. Några av oss trodde att vi skulle få ihop hela beloppet, men jag var skeptisk. Fast efter vi körde igång kampanjen var målet nått på under 24 timmar!
21 timmar tog det och det stannade inte vid 300 000 kr heller…
- Nej, vi satt här ute och bara skrek i mun på varandra. Vi hade satt upp en iPad där vi följde allt direkt och det bara tickade på och stannade strax under 800 000 kr.
788 125 kr med drygt 2200 enskilda backare är minst sagt imponerande. Men en månad senare, när betalningarna skulle in, så blev det lite problem och ingen kunde betala.
- Kickstarters sida strulade med något tekniskt fel. Det blev lite svettigt, men som tur var gick det att lösa och tillslut kunde alla backare betala. Ingen drog sig ur under tiden heller.
I de presenterade huvudrollerna för Den blomstertid nu kommer ser vi Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, mest känd för sin roll i Snabba Cash, och Jesper Barkselius. Jag berättar för Olle att Jesper är min före detta granne och att jag och min fru bodde i lägenheten precis under hans.
Tack vare de tunna golvet vet jag också vilken fin pipa han har. Sedan vet jag att Christoffer kommer att spela en pianist i filmen. Kan vi förvänta oss ett litet sångnummer?
- Haha, nej. Inte från honom i alla fall [betoningen av honom låter som att vi däremot kan förvänta oss ett sångnummer på annat håll]. Han spelar en bitter man, som har livet emot sig.
Olle berättar att det sista materialet till Den blomstertid nu kommer ska spelas in nu i sommar.
- Filmen blir drygt två timmar. Första kvarten utspelar sig under vintern, medan majoriteten av filmen utspelar sig på sommaren. Vi har smygstartat lite med vinterscenerna, som ligger på datorn och väntar, och nu i sommar ska vi spela in den största och avslutande delen. Vi räknar med att filmen går upp på bio under hösten 2017!
Om du jämför Crazy Pictures idag med hur filmkollektivet var i början, direkt efter gymnasiet. Var ligger de största skillnaderna?
- Den största skillnaden är nog att vi till en början försökte vara någon annan och anpassade oss mycket efter omgivningen. Nu har vi blivit mer rebelliska och gör bara vad vi själva vill. Med de femtio filmer vi har gjort, reklamfilmerna medräknade, har vi insett att vi måste våga göra vår grej för att kunna få ihop en långfilm som publiken ska vilja betala för att se. Det står mer på spel nu.
- Ett ökat självförtroende kombinerat med en större ödmjukhet inför det faktiska hantverket. Ödmjukhet inför att det är väldigt svårt att verkligen lyckas med en film. Det är så små saker som gör att det tippar över åt något håll.
Angående själva namnet Crazy Pictures, finns det någon ”galen” historia bakom varför ni valde just det namnet?
- Ja, det gör det faktiskt. Albin och Victor [två kärnmedlemmar] bodde på varsin granngård i Mjölby och lärde känna varandra som småbarn. De började tidigt spela in film ihop och sprängde gräsklippare och lite sånt… som man gör. Där och då myntade två naiva, tio år gamla, småkillar namnet Crazy Pictures. Det finns alltså en massa gamla filmer från sent 90-tal där det står ”Crazy Pictures presenterar” undangömda någonstans.
Jag kommer att tänka på deras kortfilm Generation krig, där Bond och Rambo skjuter på varandra i skogen. Den slutar med att vi får se att de egentligen är barn som leker krig i skogen. Det går lätt att föreställa sig att det är Albin och Victor som går iväg där i slutet av filmen tillsammans, i samma veva som de myntar namnet Crazy Pictures.
- Ja, det har jag inte tänkt på, men det är ju sant det du säger. Där fick du till det! Jag tror att mycket av vår grej handlar om att vi är ett gäng lantisar som gör film. På ett sätt är vi gelsbygdsrebeller och vår kreativitet har fötts ur en slags barnslig tristess. Genom att spela in film kunde vi fortsätta ”leka”, för det är på ett sätt det vi gör. Innan jag satte mig i det här mötet stod jag och pratade i telefon angående hur vi ska göra en lastbil radiostyrd för att kunna krocka med den. Det är sådant jag höll på med när jag var åtta år också, men nu är det på en annan nivå.
Behöver ni fortfarande hjälp och stöd inför inspelningen i sommar?
- Ja, absolut. Om man vill vara statist så går det jättebra att skriva till statist@crazypictures.se. Då hamnar man i en liten bank där.
Med det tackar jag Olle för intervjun och önskar honom och hela Crazy Pictures fortsatt lycka med filmarbetet. Något säger mig att vi kommer att besöka dem igen under sommaren för att stämma av hur det går med de sista inspelningarna av Den blomstertid nu kommer.