Elin Oskal om Stöld: ”Allt som är med i filmen har jag varit med om”

Elin Oskal om Stöld: ”Allt som är med i filmen har jag varit med om”

Emil Oscar Rasmussen
12 april 2024 kl. 20:00

”Jag tror de kommer tänka att det är överdrivet”

"Stöld", Elle Márjá Eiras filmatisering av Ann-Hélen Laestadius roman med samma namn, finns nu på Netflix. Inför premiären bytte Filmtopp några ord med filmens huvudrollsinnehavare Elin Oskal.

Elin Oskal, 28, är huvudrollsinnehavaren i Netflix samiska film, "Stöld". Hon är skådespelaren som lyfter fram Reese Witherspoon som "asgrym" och som älskar att filmens inspelning mestadels skedde utomhus. Hon är också skådespelaren som debuterar i en roll som på många sätt kontrasterar den glada utstrålning hon sprider när Filmtopp intervjuar henne.

I Stöld spelar Elin Oskal rollen som Elsa, en renskötardotter med stark vilja som vägrar att sitta tyst när ingen annan tar ton mot orättvisorna den samiska befolkningen utsätts för, eller som accepterar när polisen vägrar gå till botten med morden på deras renar. 

Under ett samtal med Filmtopp i samband med Netflix "Next on Netflix"-event i mitten av mars, delar Elin med sig av sina farhågor och förhoppningar om hur filmen ska tas emot, samt hur nära den ligger hennes egen verklighet.

RECENSION: Stöld (2024) – väcker empati och nyfikenhet

Elin Oskal om Stöld: ”Allt som är med i filmen har jag varit med om”
Elin Oskal i "Stöld". Foto: Netflix.

”Allt som är med i filmen har jag varit med om”

Det är fascinerande att lyssna på Elin när hon pratar om filmen. Hon minns inspelningen med värme, den gjordes med "fantastiska kollegor" och människor hon tycker om. Det mesta ger intrycket av att jag intervjuer en till stora delar sorglös individ. Under den glada ytan är det samtidigt uppenbart att där också finns ett allvar. Ett allvar som återspeglas i filmen.

Tonläget dämpas snabbt när samtalet börjar handla om den psykisk ohälsa som skildras i Stöld.

– Det är ett tungt, viktigt ämne för den samiska befolkningen, för vi har en statistik på självmord som är större än hos andra folk.

För egen del kunde Elin distansera sig något från fokuset på psykisk ohälsa när hon tog sig an sin karaktär. Elsas motståndskraftiga egenskaper gjorde att det snarare var en känsla av ansvarstagande som blev en ingång i karaktärsarbetet under produktionen. 

Elin menar att det var en tacksamma karaktär att ta sig an med tanke på att hur tydligt hon kan identifiera sig med berättelsen, men att det också var en utmaning med någonting som ligger så nära ens egen sanning.

– Det har varit naturligt på något sätt. Allt som är med i filmen har jag varit med om själv, säger Elin och smyger in ett "typ" i slutet av meningen. Det var [också] svårt att skådespela något som var så naturligt, för det är ju så nära hjärtat, och det är så äkta, och det är så personligt.

Elin Oskal om Stöld: ”Allt som är med i filmen har jag varit med om”
Foto: Netflix.

En oro över att berättelsen inte ska tas på allvar

Intervjuns mest nedslående ögonblick – kanske också det mest talande – kommer när Elin tvivlar på om verkligheten som visas upp i Stöld kommer att accepteras som en sanning av människor som inte har en inblick i de samiska renskötarnas kamp och tillvaro.

– Det jag tror att man kommer tänka är att "det här är så överdrivet, det här händer inte på riktigt, det här kan inte vara sant". Det är vad jag tror.

Men farhågorna till trots är det inte utan hopp som Elin ser Stöld hitta ut till dem som inte känner till deras förutsättningar.

– Det jag hoppas att de tänker är att "shit, där är så här det är, varför?" Och att de börjar tänka lite längre bak i tiden ... ja, att de lär sig någonting och tänker framöver att urbefolkningen förtjänar en bättre värld att vara i. Jag tror att den här filmen förhoppningsvis kommer att hjälpa till med det.

Se Elin Oskals imponerande debut i "Stöld". Filmen finns nu att streama på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL