Tim Robbins om hur ”Silo” speglar vår värld: ”Jag tror att många har frågor”

Tim Robbins om hur ”Silo” speglar vår värld: ”Jag tror att många har frågor”

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
15 november 2024 kl. 18:00

Oscarsvinnaren delar med sig av sina tankar

Inför den andra säsongen av "Silo" frågar vi Tim Robbins och Common om hur de anser att den dystopiska serien speglar vår egen värld.

När Apple Studios sci-fi-dystopi Silo släpptes ifjol, blev den Rebecca Ferguson-frontade serien en omedelbar snackis bland TV-älskare. Baserad på Hugh Howeys bästsäljande romanserie Wool, skildrar Silo ett underjordiskt samhälle, i en gigantisk silo, där 10 000 människor lever utan möjligheten att ta sig ut; den totalitära ledningen hävdar nämligen att luften på jordytan är dödligt giftig.

Oscarsvinnaren Tim Robbins spelar silons ledare, borgmästaren Bernard Holland, som är den senaste i ledet att förvalta den Orwellska mardröm mänskligheten har levt i sedan 200 år tillbaka. Vid sin sida har han Robert Sims, som spelas av Oscars-, Emmy-, Grammy- och Golden Globe-vinnande rapparen och skådespelaren Common.

MER LÄSNING: Rebecca Fergusons krav för att arbeta i Sverige igen

Tim Robbins som borgmästaren i "Silo". Han sitter på en stol och ser bekymrad ut.
Tim Robbins i "Silo". Foto: Apple Studios

"Jag tror att många människor har frågor kring det nu"

När Filmtopp frågar de båda stjärnorna vad de tycker att Silo säger om vår egen värld, och om det är något särskilt de hoppas att tittarna kommer att reflektera över, är Tim Robbins snabb med att svara:

– Det är egentligen upp till tittarna, men jag kan säga att jag ser paralleller mellan silon och de senaste fem åren av våra liv på den här planeten. Vi leddes av experter, och varje del av oss ville att dessa experter skulle ha rätt och agera för allmänhetens bästa. Jag tror att många människor har frågor kring det nu, vilket kan speglas i hur de ser Silo.

– Genom generationer, kanske århundraden, säger Common, har det alltid funnits makter som styr och påtvingar sina filosofier på människor. Det finns tre grupper av människor, de som tror på allt de får höra, de som ibland hamnar mitt emellan och ifrågasätter och de som verkligen är revolutionärer.

Han fortsätter:

– I dag finns det många som gillar att ifrågasätta saker, men vi har fortfarande de som bara följer allt blint. Jag tycker att Silo gör ett fantastiskt jobb med att utforska detta och få dig att tänka på det. I första säsongen var det en sakerna som var lockande för många av mina vänner. De kände att den speglade en del av det vi upplever i världen idag, eller åtminstone fick dem att fundera över saker som sagts till dem. "Varför accepterar vi dessa saker?", "Är detta verkligen sanningen?" Jag älskar det med serien, att den kan göra detta utan att vara predikande eller försöka banka in ett budskap i huvudet på en. Den känns mer som ett riktigt bra mysteriedrama, som får dig att tänka på dessa saker.

MER LÄSNING: Så bra är den andra säsongen av "Silo"

Common står iklädd skinnjacka och ser allvarlig ut.
Common i "Silo". Foto: Apple TV+

"Hur besegrar men en revolution? Jo, man startar den själv"

– Det finns också en annan nivå, inflikar Robbins. Hur makten skapar meningsskiljaktigheter för att kontrollera silon. Du vet, hur besegrar man en revolution? Jo, man startar den själv. Det är också en del av maktens mekaniker.

Med det tackar vi Tim Robbins och Common för pratstunden. "Silo" finns att streama på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL