Trollywood – Välkommen till Sveriges Hollywood
Möt en av Sveriges största filmproducenter.
Filmtopp har besökt Sveriges eget Hollywood i Trollhättan, "Trollywood", för en tur i Film i Västs redan legendariska filmlokaler. Här har flera svenska klassiker spelats in, exempelvis: "Jalla, Jalla", "Tillsammans", "Fucking Åmål" och "Lilja 4-ever".
Vid en första anblick är kanske inte den västkustska småstaden Trollhättan särskilt spännande, men strax utanför stadens centrum ligger en av de viktigaste platserna i modern svensk filmhistoria – Film i Västs studioområde, även kallad "Trollywood".
Film i Väst har under åren varit med och samproducerat runt 1 000 produktioner, varav flera har blivit prisade på prestigefyllda galor och festivaler. För att ge ett perspektiv på det hela har Film i Väst skrapat ihop otroliga 40 Guldbaggenomineringar på enbart årets gala. Därtill fyra Oscarsbidrag: Gräns, Vad ska folk säga, Aala Kaf Ifrit och The Wild Pear Tree.
Studio-besök hos Film i Väst
Film i Väst grundades 1992 av dåvarande Älvsborgs läns landsting, som numera sedan den första januari 1999 heter Västra Götalands läns landsting. Företaget har ett ingående samarbete med Västra Götalandsregionen och även också med Göteborg och Trollhättan. Sedan starten har Film i Väst varit med och samproducerat 1 000 filmproduktioner, svenska såväl som utländska.
Sveriges filmlandskap är i många avseenden mer komplicerat än till exempel USA:s, landet som svenskarna ser mest film ifrån. Hollywood domineras till stor del av ett fåtal stora filmstudios som på egen hand producerar och släpper både filmer och serier. Här hemma ser klimatet lite annorlunda ut. Ofta krävs det flera investerare för att ro produktioner i land och Film i Väst är en av dem.
I utkanten av Trollhättan ligger en kontorsbyggnad som på ytan inte ser mer annorlunda ut än någon annan. Men förutom den stora Film i Väst-skylten, finns det också en mindre som säger något annat. Nämligen "Trollywood". En antydan på att innan för fasaden döljer sig något större.
Hallarna är beklädda med planscher från bolagets större filmer, en uppvisning av studions imponerande cv. Väggarna berättar också en historia som sträcker sig långt tillbaka. Mot slutet av 1900-talet producerade filmbolaget stora svenska filmer som Fuckig Åmål, Noll tolerans och Under solen. Vid millennieskiftet inledde bland annat Film i Väst sitt första samarbete med Lars von Trier med filmen Dancer in the Dark. De hade även ett finger i spelet med Ulf Malmros succéfilm Den bästa sommaren som släpptes år 2000.
Studio Fares – Sveriges största filmstudio
Vi befinner oss först på den fjärde våningen, men det är inte en kontorskorridor som vi har kommit för att se. Den verkliga besten finns under oss, det riktiga Trollywood. Nämligen Sveriges största filmstudio Studio Fares, mitt inne i byggnaden, helt osynlig för den som bara passerar.
Just nu har snickare precis påbörjat arbetet på en lägenhet som ska byggas upp och sedan medverka i en för tillfället hemlig norsk produktion. Det är svårt att få grepp om lokalens storlek, framför allt när den är tom. Men det är en imponerande syn på totalt 1 000 kvadratmeter med nio meter upp till taket. Rummet har huserat allt från byggnader, gator, träd till mindre sjöar. Här inne skapas filmmagi. Stora kulisser byggs upp enbart för att en månad senare rivas ned och ge plats för nästa bombastiska projekt. Här har storfilmer som Melancholia, X&Y, Flykten till framtiden och Lars von Triers nya film The House that Jack Built spelats in.
Att vi i Sverige har filmstudios av denna storlek är det nog få som tänker på eller över huvud taget vet om. Att vi har ett alldeles eget Trollywood, komplett med en studio och ett produktionsbolag.
Från vårt besök hos Film i Väst tar vi med oss framför allt två saker. Mitt i Sverige ligger en filmindustri som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser och som väldigt få känner till. Men också att svensk film fortsätter att kämpa i motvind, både i popularitet och ekonomiskt. Det görs bra filmer i vårt avlånga land och produktionsbranschen är stor.
Men här på en av Sveriges största produktionsbolag är ändå stämningen god och framtidsutsikterna bra. Mycket kommande produktioner är på gång, till och med till den grad att fler filmarbetare efterfrågas. Vi fick sedan veta ännu mer om filmåret 2019 när vi deltog på Film i Västs vårpresentation där årets inplanerade filmer presenterades.
Framtiden för svensk film ser onekligen spännande ut, och Film i Väst ser ut att ha en del spännande projekt i pipelinen.