Torrent: vad torrenting är och hur det fungerar – 5 populära torrentprogram

Torrents: Så fungerar det – 5 populära torrentprogram

Filmtopp
Uppdaterad 11 september 2022 kl. 08:17 | Publicerad 12 maj 2020 kl. 16:00

Allt du behöver veta om torrenting.

Vi ger dig all information du behöver om filöverföring med hjälp av torrents – hur fungerar det, vad är lagligt och inte lagligt, och vilka program är nödvändiga för torrenting?

Nätverksbild för torrents

De som är väl bevandrade på internet och har följt fildelningens utveckling genom åren är antagligen väl medvetna om begrepp som torrents, torrenting, bittorrent och torrentklienter. Bland de mindre bevandrade är det sannolikt många som hört talas om begreppen, men behöver viss klarhet i vad de betyder.

I denna artikeln kommer vi att gå igenom filöverföringsprotokollets grunder, vad dessa innebär, samt lista några av de största torrentprogrammen där ute.

Torrents och torrenting i korta drag

  • BitTorrent är en metod för filöverföring som går ut på att flera separata användare kan dela en och samma fil från olika platser. På så sätt behöver den som laddar ned inte förlita sig på hämta hem filen från en ensam källa.

  • Torrents är bra för att distribuera stora filer, så som exempelvis mediafiler och open source-material.

  • Torrenting i sig är inte olagligt, men att ladda ned och distribuera sådant som copyright-klassat material är inte lagligt. 

  • För att ladda ned via en torrent behövs en torrentklient, eller -program, som exempelvis qBittorrent, uTorrent, Deluge, BitTorrent eller Vuze.

  • Torrenting är säkrare med en VPN som skyddar din information. 

BitTorrent – så fungerar torrents och torrenting 

P2P-nätverk

All form av fildelning med hjälp av torrents sker via BitTorrent – ett överföringsprotokoll som går ut på att sprida ut källorna till en fil över ett P2P-nätverk (peer-to-peer-nätverk). 

Istället för att du laddar ned en fil från en ensam källa – som du exempelvis gör när du laddar ned en bild, installationsfil, eller dylikt från en hemsida – så gör BitTorrent det möjligt att hämta fragment av filen från flera olika källor på en och samma gång. Fragmenten sammanställs sedan till en komplett fil på den enhet där nedladdningen har skett.

Att ladda ned en bild eller mindre fil tar sällan mer än någon sekund, men när det kommer till större filer så finns det klara nackdelar med att behöva hämta all information från en och samma källa. Skulle exempelvis flertalet personer ladda ned filen samtidigt hade hastigheten sannolikt begränsats kraftigt. Detta eftersom nedladdarna hade tvingats dela på källans bandbreddskapacitet. Skulle källan koppla ned sig helt så hade det inte gått att genomföra nedladdningen alls.

Genom att filen laddas ned från flera olika användare minskas risken för att bandbredden äts upp av att för många personer försöker ladda ned från samma ursprungskälla. Skulle någon som delar filen koppla ned sig eller sluta dela den så finns det troligtvis någon annan källa som fortfarande delar filen – på så sätt behöver inte nedladdningen pausas. 

Ju fler som delar en fil desto större är chansen att du kommer kunna ladda ned den med hög hastighet. Är det fler personer som försöker att ladda ned filen än det är personer som delar den så kan det komma att gå långsammare. 

Vad är en torrent?

En torrent, eller torrentfil, är den fil som bär på informationen som du behöver för att kunna ladda ned det du är ute efter. Tillsammans med en tracker så är det torrentfilen som lokaliserar de olika källorna som du kommer att hämta hem din fil från. 

En tracker är en server med information om vilka användare/källor som ingår i P2P-nätverket. I de flesta sammanhang kommer du hitta din torrent och trackerinformation genom någon form av fildelningssajt. 

Är torrenting lagligt?

Tyvärr är det ofta de olagliga aspekterna av torrenting som tenderar att hamna i fokus – trots att fildelning via BitTorrent inte är illegalt i sig. Du kan helt lagligt distribuera filer med hjälp av BitTorrent, så länge som det du delar inte är någon annans intellektuella egendom, eller filens innehåll på något annat sätt är av olaglig karaktär. 

Det går dock inte att komma runt att torrenting i stor utsträckning sker för att distribuera sådant som filmer, serier och musik – med andra ord copyrightskyddat material. Att sprida eller ladda ned någon annans verk är självfallet inte lagligt och bör därför inte göras.

Streaming – ett lagligt alternativ

Med streamingtjänsternas inträde så har behovet av illegal nedladdning minskat. Illegal nedladdning sker fortfarande i stor utsträckning (väldigt stor), men i jämförelse med för 10, 15 eller 20 år sedan så är priset för att komma över en stor mängd media betydligt mer överkomligt i dagsläget än det var då. 

I början av 2000-talet låg priset på en DVD-film ofta över 200 kr och några år senare en bit över 100 kr. För den som ville konsumera stora mängder film så kunde det helt enkelt vara ekonomiskt ohållbart i många fall. Idag kan du komma över tusentals filmer för samma pris genom någon av streamingtjänsterna. Det gör dem till ett fullgott alternativ för den som initialt ansåg det motiverat att vända sig till torrenting av ekonomiska skäl.

Det är dessutom säkrare att använda en legitim streamingsajt som Netflix. Mer om detta längre ned.

När är ett torrenting användbart?

Inbyggd torrentklient i Blizzards game launcher.
Spelutvevcklarna Blizzard använder sig av en egen torrent-klient.

Det finns flera lagliga områden för att dela filer med hjälp av torrents. Här är några av dem:

  • Delning av stora filer – För distribution av all form av stora filer och mycket data så är torrenting ett bra alternativ. Det kan exempelvis vara stora mängder forskningsmaterial, stora mängder allmännyttig information, mediafiler som inte är copyrightskyddade, med mera.

  • Spelnedladdningar och uppdateringar – Det bästa exemplet på det här är speljätten Blizzard Entertainment som möjliggör nedladdning av många av sina spel – och uppdateringar till dem – genom sin egen torrentklient. För spel som exempelvis World of Warcraft är klienten inbyggd i spelets “game launcher”.  

  • Synka filer – Du kan synka filer mellan dina (och andras om så önskas) olika enheter med hjälp av torrents.

  • Open source-material – För en del open source-plattformar distribueras material ofta via torrents.

Vad är ett torrent-program?

För att du ska kunna ladda ned eller distribuera filer med BitTorrent-protokollet så behöver du gå genom någon form av torrentklient. Torrentklienter är program som ser till att samla fragmenten av filen som du laddar ned och sätter samman dem till en komplett fil. 

5 populära torrent-klienter

qBittorrent

qBittorrents logga.

En av de populäraste torrentprogrammen som finns är qBittorrent. Tjänsten är enkel, fri från reklam, och med sina regelbundna uppdateringar så är den ett av de allra bästa alternativen där ute.

uTorrent

uTorrents logga.

Även uTorrent är en av de allra största klienterna som finns och den har länge varit omåttligt populär. Det finns både en gratis- och en betalversion av programmet. Med gratisversionen får du stå ut med viss reklam.

BitTorrent

BitTorrents logga.

BitTorrent, som ju är namnet på själva filöverföringsprotokollet, har även sin egen torrentklient. Programmet är det första av sitt slag och ett fullt dugligt alternativ. Tyvärr måste du stå ut med en del reklam även med denna tjänst. 

Deluge

Deluges logga.

Deluge är en mångsidig klient som både passar för nybörjare och för dem som vill åt lite mer avancerade funktioner. Det finns exempelvis flera plugin-tillägg till tjänsten som bland annat kan förse dig med notiser. Deluge är fri från reklam.

Vuze

Vuze logga.

Vuze är ytterligare en torrentklient som har det mesta du kan behöva. Med Vuze gratisklient måste du stå ut med viss reklam, men det finns även en betalversion. Ett plus för just det här programmet är tillgången till forum och chattrum för den som värdesätter det.

Torrent och VPN

Det kan vara värt att överväga att gå igenom en VPN när du laddar ned. När du genomför nedladdningar via torrentprogram så kan din IP-adress och övrig information vara lättåtkomlig för andra användare inom P2P-nätverket. Du kan dock skydda din information med hjälp av en VPN-tjänst. Det är dock inte alla VPN-tjänster som stödjer torrenting.

Säkerhetsriskerna med torrents

Det finns risker med torrenting utöver blottlagd information. Den främsta risken är att filerna du väljer att ladda ned i praktiken kan innehålla vad som helst – eftersom vem som helst kan ladda upp och distribuera dem. 

Har du inte stenkoll på varifrån du hämtar din torrentfil så är risken med andra ord att du av misstag kan tanka ned någon form av virus, istället för det du egentligen planerade att hämta hem. 

Torrent, torrenting, BitTorrent, P2P, filöverföringsprotokoll – termerna att hålla reda på är många när det kommer till den här metoden för fildelning. Du behöver dock inte ha stenkoll på dem alla för kunna hämta hem eller dela någonting med hjälp av torrentfiler. Torrenting är hur som helst ett mångsidigt verktyg för att ladda ned och distribuera stora filer. Se bara till att du inte laddar ned någonting illegalt eller skadligt för din dator.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL