Regissören och deltagaren Maria Björnstam om Flotten
Marcus Lindeen och Maria Björnstam – personerna bakom flotten.
Filmtopp har sett och recenserat dokumentärfilmen Flotten som handlar om ett experiment som utfördes 1973. Regissören Marcus Lindéen och deltagaren Maria Björnstam svarade på frågor innan filmen började.
1973 bestämde sig spansk-mexikanen Santiago Genovés för att utföra ett mänskligt experiment. Inspirerad av sina resor med norrmannen Thor Heyerdahl på flottarna Ra 1 och 2, bestämde han sig för att skicka i väg en besättning över Atlanten i flotten Acali. Syftet var att studera och se vad som händer med människor från olika delar av världen med olika kulturer och kön när de tvingas umgås strandade på en flotte i tre månader.
Regissören Marcus Lindeen samlade nu över 40 år senare de medverkande som fortfarande är vid liv. Bland dem fanns Maria Björnstam, Sveriges första kvinnliga sjökapten och även kapten på flotten Acali när den begav sig.
Q: Vad lockade med experimentet från början?
Maria Björnstam: Att segla över Atlanten. Och sen att träffa alla människor från alla kulturer. Men jag fattade nog inte först att det var en flotte utan motor som bara skulle följa vinden. Vi kunde inte vända och plocka upp någon om någon trillade av, vi kunde inte väja om ett större båt kom och det är inte ens säkert att de hade sätt oss.
Marcus Lindeen: Men det var ju också det som Santiago Genovés ville. Att ni skulle utsättas för riktig fara.
Q: Hur kom du i kontakt med projektet då?
Marcus Lindeen: Jag hade gjort filmen Ångrarna som också utspelar sig i en svart studio där två svenska män som ångrar sina sexbyten möttes. Jag tyckte det var ett intressant begrepp och även som teaterregissör kände jag en stor lust att skapa detta, kunna kontrollera rummet och samtalet. Då fick jag idén att jag ville återförena människor som gjort något radikalt och letade efter massa idéer.
Maria Björnstam: Jag blir alltid tveksam när folk frågar om flottfärden. Vad vill de egentligen att man ska säga? Jag hade sätt Ångrarna, tyckte den var kärleksfullt gjort. Jag kände att jag kunde träffa Marcus. Vi pratade och jag hade även en koffert med material från flotten som hade legat i mitt kök.
Marcus Lindeen: Som du inte hade öppnat på fyrtio år, vill du berätta varför?
Maria Björnstam: Det var så mycket skriverier om oss när vi kom hem. Alla rubriker handlade om sex och kärlek, att vi hade haft ett ormbo. Så var det inte. Och förnekade vi det ville de veta mer om att det ändå hade hänt något. Jag ville helt enkelt inte prata om det och mådde inte bra när jag kom hem. Jag var deprimerad. Snygg utanpå, smal och brunbränd. Men på insidan mådde jag inte bra.
Q: Om vi tänker då på dokumentärfilmen sedan, hur var syftet där?
Marcus Lindeen: Planen var att ni skulle kunna få era minnen tillbaka med hjälp av den här flotten. Att det skulle gå att visa att här sov ni, här åt ni och här gick ni på toaletten. Att återkoppla arkivbilderna med nutiden.
Filmtopp har sett dokumentärfilmen Flotten och recenserat den.