De sju samurajerna

Porträtt: Akira Kurosawa (1910-1998)

Eric Diedrichs
Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 13:13 | Publicerad 28 april 2015 kl. 15:19

Vi fortsätter vår artikelserie "Jorden runt med Filmtopp.se" med den japanska mästerregissören Akira Kurosawa.

Kurosawas karriär sträckte sig över femtio år, från 1943 till 1993. Under den tiden hann han skapa trettio spelfilmer, bli ett av filmhistoriens största namn och en viktig influens för västvärldens filmskapande, inte minst för de italienska och amerikanska westernfilmerna, men även för hela sci-fi-genren då George Lucas Star Wars var starkt inspirerad av Kurosawas The Hidden Fortress (1958).

Själv upptäckte jag Akiira Kurosawa för cirka fem år sedan med hans klassiska storfilm De sju samurajerna (1957). Jag föll pladask och när månaden nådde sitt slut hade jag lyckats komma över och se elva av hans filmer. Men vad var det som jag tyckte var så speciellt med Kurosawa? Framförallt var det hans känsla för storslagenhet och sagolika äventyr, men samtidigt gillade jag hans filosofiska livsåskådningar och att han lyckades hantera sentimental ämnen utan att vara klyschig.

Kurosawas favoritingredienser

  • Toshirô Mifune. Den dynamiske skådespelaren Mifune medverkade i hela sexton stycken av Kurosawas filmer. Deras samarbete var länge kantat av bråk och radarparets arbete upphörde med Rödskägg 1965 då Kurosawa och Mifune rök ihop en gång för mycket.
  • Takashi Shimura. När det pratas om Kurosawa kommer alltid Mifune snabbt på tal, men regissören arbetade också frekvent med Takashi Shimura. En mycket begåvad skådespelare. Totalt gjorde de 21  filmer ihop och Takashi fick spela en stor variation av roller.
  • Historiska skildringar. Många av Kurosawas filmer utspelas i medeltida feodala Japan.
  • Shakespeare. Kurosawa gjorde under sin karriär tre Shakespeareadaptioner: Throne of Blood (Macbeth), Onda män sover gott (Hamlet) och Ran (King Lear).

Kurosawas tre bästa filmer

3. Ikiru - att leva (1952)

Takashi Shimura i filmen "Ikiru"

Foto: Toho Studios

Åldrade Kanji (Takashi Shimura) är den perfekta byråkraten. Under trettio år har han jobbat slaviskt som tjänsteman på stadshuset, aldrig varit sjuk och alltid följt regelboken exemplariskt. När han en dag får reda på att han är döende i magcancer vänds han värld upp och ner och Kanji inser att han nu eller aldrig måste passa på med att upptäcka världen utanför hans fyrkantiga vardag.

En mycket vacker och hjärtevärmande historia som demonstrerar Kurosawas förmåga att vara sentimental och filosofisk utan att kännas smetig.

2. De sju samurajerna (1954)

De sju samurajerna

Foto: Toho Studios

Kurosawas mest omtalade film är också en av hans absolut bästa. Denna klassiska samurajsaga har legat till grund för flera nyinspelningar t.ex. westernklassikern 7 vågade livet (1960) och Ett småkryps liv (1998). Historien kretsar kring en liten fattig by som terroriseras av ett gäng banditer som säsongsvis berövar byn på dess mat och dryck. Byborna får nog och försöka värva legosoldater till att försvara dem.

7 vågade livet och Ett småkryps liv i all ära, men ingen av dessa kommer i närheten av den magi som genomsyrar Kurosawas originalfilm. En oförglömlig filmupplevelse.

1. Rödskägg (1965)

Att placera Rödskägg högst upp bland Kurosawas filmer är nog ett för många oväntat val, men det är få filmer som har berört mig så kraftigt som denna förbisedda pärla.

Filmen utspelas i 1800-talets Japan och handlar om en ung och ambitiös läkare blir placerad på en klinik i en fattig liten by. Något han inte är särskilt förtjust i. Hur ska han lyckas leva ut sin läkarambition på en sådan oviktig klinik? Vi får under historiens gång lära känna flera intressanta patienter och ta del av deras många gånger tragiska historier, bl.a. en tolvårig traumatiserad flicka som har blivit omhändertagen från en bordell.

En stor av filmens styrka ligger i det starka skådespelet. Mifune gör en av sina finaste roller, men mest minnesvärt är i ärlighetens namn det fantastiska barnskådespelet.

Läs mer om Akira Kurosawas påverkan på westernfilm här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL