Olämpliga filmen Nicolas Cage tycker ungdomar ska se: ”Pappa tappade det”

Olämpliga filmen Nicolas Cage tycker ungdomar ska se: ”Pappa tappade det”

Sofie Landgren
29 september 2024 kl. 16:00

Filmen alla tonåringar borde se

Man tar gladeligen emot filmtips från Nicolas Cage som är en av världens främsta skådespelare. Men, när det kommer till den ultimata filmen han anser att ungdomar bör se, borde man i vart fall vänta tills den rekommenderade åldersgränsen är nådd innan man trycker på playknappen.

Olämpliga filmen Nicolas Cage tycker ungdomar ska se: ”Pappa tappade det”
Foto: Lionsgate Films / RLJE Films / The Jokers Films.

Filmen Nicolas Cage kallar "den ultimata filmen för en tonåring att se"

Nicolas Cage är en av Hollywoods mest hyllade skådespelare just nu och att han har ett imponerande CV råder det inget tvivel om, så när stjärnan pekar ut den film han tycker att alla ungdomar borde se, ja då lyssnar man.

I en intervju med Rotten Tomatoes pekar han ut en, för många oväntad titel som hade premiär i februari 1972. Då var Nicolas Cage bara åtta år gammal och filmen har en rekommenderad åldersgräns på femton år.

Olämpliga filmen Nicolas Cage tycker ungdomar ska se: ”Pappa tappade det”
Foto: Sandrew Metronome.

"Då tappade min pappa verkligen tålamodet"

Det är Stanley Kubricks kultstämplade våldssatir Clockwork Orange från 1971. som stjärnan tycker är ultimat för ungdomar att se. Det här är egentligen en extremt våldsam film där det redan inom de första 13 minuterna sker en våldsam misshandel av en hemlös man, ett våldtäktsförsök, ett gängbråk, ytterligare en misshandel och en våldtäkt, men det är tack och lov inte de segmenten som är nyckeln till hans tips. Han menar på att det är Malcolm McDowells otroliga porträttering av huvudrollen Max som fascinerade honom.

Clockwork Orange är förstås den ultimata filmen för en tonåring att se. Jag såg Malcolm McDowells prestation i den, och det hade en sådan stor inverkan på mig att jag limmade fast den där ögonfransraden karaktären har på ögat och gick till skolan med den. Då tappade min pappa verkligen tålamodet och sa: "Du måste ta bort ögonfransen. Du går inte i skolan och ser ut på det sättet.”, säger Nicolas Cage till Rotten Tomatoes.

Det här handlar filmen om:

Stampande, knuffande, stjälande, sjungande, dansande, våldsam. Huliganen Alex (Malcolm McDowell) har sin egen definition på att ha det roligt. Han har det på tragisk bekostnad av andra. Alex resa från en omoralisk slyngel till en hjärntvättad, ordentlig medborgare är ett stycke filmkonst där Stanley Kubrick gör Anthony Burgess roman rättvisa.

Här kan du streama: Clockwork Orange

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL