Manusbloggen – allt om att skriva manus | Tips till manusförfattare
Till manusförfattare i jakt på ny kunskap.
Det finns oändligt med sätt för blivande manusförfattare att lära sig hantverket. Böckerna, bloggarna, skolorna och kurserna – av varierande kvalitet – som riktar in sig på att lära ut kunskap är många. Ibland kan det kännas svårt att sålla bland all information och hitta den källa som passar en själv bäst.
Jag tänkte därför att det var dags för ännu ett tips till manusförfattare på jakt efter kunskap.
Go Into The Story (Scott Myers)
Vill du lära dig manusförfattande genom att studera på aktade skolor som USC (University of Southern California) School of Cinematic Arts eller NYU (New York University) Tisch School of the Arts så får du vara beredd på att betala över $30 000 per läsår.
Vill du lära dig genom att läsa på Stockholms Dramatiska Högskola så får du hoppas att du är en av de cirka fem som tas på deras manusutbildning, ungefär var tredje år.
Vill du lära dig gratis och utan genomgå en hopplöst skoningslös uttagningsprocess? Då finns det få hjälpmedel som är bättre än Go Into The Story.
En bottenlös informationskälla
Go Into The Story är en blogg – även om “bottenlös källa av information för manusförfattare” hade varit en bättre beskrivning – som drivs av manusförfattaren Scott Myers.
Myers var som mest aktiv på 90-talet och har idag, som bloggen antyder, ett mer akademiskt förhållande till hantverket. Bloggen drivs i samarbete med Hollywoods manusguldgruva, The Black List.
Bloggen/hemsidan har precis all information som du kan tänkas behöva och väldigt mycket mer därtill. Vänder du dig till Go Into The Story så behöver du i teorin aldrig besöka Manusbloggen igen. Det är med andra möjligt att jag leker med elden lite väl naivt här.
Med det sagt, om jag inte hade tipsat om Myers outtröttliga arbete, så hade det inte varit annat än tjänstefel!
Bottenlöst och gratis – manusförfattares bästa vänner
Outtröttlig är verkligen ordet som bäst beskriver Myers. Sedan han lanserade Go Into The Story under våren 2008 så har han publicerat över 25 000 (!!!) inlägg och när jag senast kollade hade han en post-streak på långt över 4000 dagar i sträck. Du kan hitta förklaringar, råd, guider, information, intervjuer och … och ja, allt du kan tänka dig, på hemsidan. Så gott som allt är dessutom helt gratis.
Mängden i sig är inte ett bevis på Myers expertis, men för att fylla så många (så många!) inlägg med information kräver det att man har en ganska vidsträckt kunskapsgrund att stå på, och det har tveklöst Myers.
Är det så att du inte litar på Myers egna ord så har han publicerat intervjuer med mängder av aktiva och professionella manusförfattare som du kan lyssna till istället.
Tips
Bland över 25 000 inlägg så kan det vara svårt att veta var man ska börja, så här är några få tips från mig:
- 12 gratis e-böcker: Under 2017 släppte Myers en ny e-bok under årets varje månad. I dessa kan du hitta information om allt från skrivprocess till de mer affärsmässiga sidorna av manusförfattande. Jag använde till exempel boken om “rewriting” som källmaterial till mitt blogginlägg på samma ämne.
- Manuskatalogen: Orkar du inte googla runt på egen hand så kan du hitta mängder av länkar till professionella filmmanus på Go Into The Storys hemsida.
- How to use Go Into The Story: Vill du ha tips om hur du ska navigera hemsidan så kan du vända dig direkt to the horse’s mouth, så att säga. Här är Myers egna guider till sin hemsida.
Zero Draft Thirty
Två gånger om året (i mars och september) utmanar Myers sina följare att pumpa ut ett fullängdsmanus på 30 dagar. Utmaningen har döpts till “Zero Draft Thirty”, efter Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty (2012) och är perfekt för dig som behöver kicka igång ett nytt projekt, eller bara längtar efter att hitta tillbaka till skrivglädjen igen.
Utmaningen har växt sig till en community och på dess facebooksida pushar medlemmarna aktivt varandra för att de ska nå sina skrivmål. Just den här community-biten kanske inte är helt gjord för sådana som mig, men det är absolut något jag skulle rekommendera för den som letar efter någon form av online-community för sitt manusförfattande.
Gratis är gott (och ibland bättre)
Istället för att vända sig till alla manusgurus som Robert McKee, Blake Snyder, etc. etc. så skulle jag rekommendera att i första hand vända sig till källor som själva har varit aktiva som manusförfattare. Är källan till största del gratis så är det ytterligare ett gott tecken. Jag skulle hävda att det sistnämnda är ett bevis på att kunskapen delas utan någon baktanke.
Jag vet att ovan nämnda herrar har en hel del kunskaper som är värda att ta till sig (och Snyder har någon credit på sin imdb-sida). Men Myers delar med sig av information ganska så villkorslöst och med en väldig ödmjukhet. Han bidrar helt enkelt med något som jag tycker att alla blivande (och aktiva för den delen) manusförfattare borde ta del av.
Allt gott, Emil
Manusbloggen – allt om att skriva manus går även att läsa på Emil Oscars hemsida, emiloscar.com