Film i Väst presenterade sin höst
Flera stora överraskningar presenterades.
Att svensk film på bio blivit allt mer vanlig och med större produktioner har nog ingen missat. Under tisdagen presenterade Film i Väst sin storslagna filmhöst och framtid.
I en stor lokal ett stenkast från Domkyrkan i Göteborg hade ett trettiotal journalister samlats för att ta del av Film i Västs alla nyheter. En del journalister hade nog dessutom sett fram emot lunchen som stod framme på ett långbord.
Efter ett längre mingel och gosande med hunden som sprang runt i lokalen ställde sig till slut Ulrika Grönérus och Gus Kaage från Film i Väst vid den stora TV-skärmen längst fram i lokalen och förklarade att det var dags att börja.
Det hela inleddes med lite bakgrundsinformation om Film i Väst och året. De berättade stolt att man nu har fler inspelningar än någonsin.
Under hösten kommer man att arbeta med åtta olika filminspelningar.
Självklart passade de två talarna även på att skryta lite om att man är Nordens största regionala filmfond, med all rätt.
Om man är framgångsrika? Jadå. Tidigare i år blev det bland annat 40 Guldbaggenomineringar och två Oscarsnomineringar med Gräns och The Wife.
Redan under hösten kommer man kunna se flera premiärer som Film i Väst varit med och producerat. Bland annat The Dead Don’t Die, 438 dagar, En del av mitt hjärta och Jag kommer hem igen till jul, som presenterades lite lätt under träffen.
Så var det då äntligen dags för det som alla lunchätande, tangentknapprande journalister hade kommit till lokalen – alla spännande avslöjanden och nyheter.
Först ut var SVT:s nya satsning Sommaren -85.
Sommaren -85 handlar om tre kvinnor, som hänger i en händelselös håla. Sommaren -85 Kickar igång med en språkresa för den yngsta, men det hela blir en språkresa för alla tre. Skaparna lovar att det blir en språkresa för alla.
”För alla som haft en mamma, alla som har en mamma och alla som vill ligga med en mamma. Det blir mycket jävlar”, sa Denize Karabuda
Inspelningen har påbörjats. Bland annat medverkar Emma Broomé och Kajsa Ernst. Produktionen är skriven av kvinnliga författare och har en kvinnlig producent.
”Det är ett minfält när män skriver om sex och samlevnad. Inte samma minfält när kvinnor gör det. Så håll i er”, lovade Denize Karabuda
Sommaren -85 kommer hösten 2020 till SVT.
Efter första presentationen var det direkt dags för nästa nyhet, ”Skilt”.
Film i Väst har haft flera danska samarbeten tidigare. Nu är det dags igen. Danske Christoffer Boe, med flera framgångar i Cannes, regisserar. Boe berättade att det handlar om en relationshistoria där mat har stor del.
Det blev snabbt tydligt att den svenska journalistkårens förståelse av det danska språket är relativt liten, då det tidigare frenetiska knapprandet på tangentbord snabbt avtog när Boe berättade om sin film.
Den 21 oktober börjar inspelningarna.
Från danska relationshistorier till barnböcker. Nästa nyhet var ingen mindre än Nelly Rapp.
Det är en familjefilm baserad på en mycket populär barnbok. Regissör Amanda Adolfsson och producenter Niklas Larsson och Jon Nohrstedt ligger bakom satsningen.
Nelly Rapp är baserad på den svenske barnboksförfattaren Martin Widmarks värld och vissa karaktärer. Kort handlar Nelly Rapp om en stad där det finns monster. Men det är bara monsteragenter som kan se dem. Monstren behöver också fångas in för att skydda människorna.
Men filmen handlar inte bara om läskiga monster förklarade Adolfsson, utan även om vänskap.
Inspelningen drar igång i slutet av oktober i Kungälv.
”Vi behöver hitta ett jätteläskigt ställe där”, säger producenten Jon Nohrstedt.
Colin Nutley bjuder på fler bröllop, begravningar och dop.
Dagens hittills största överraskning och uppståndelse bland sittplatserna kom när Bröllop, begravning och dop 2 presenterades. Och ingen mindre än Colin Nutley gick upp till talarstolen.
När Bröllop, begravning och dop kom till TV4 blev det storsuccé direkt med flera miljoner tittare. Nu är både serien och Nutley tillbaka.
Nutley var dock både hemlighetsfull och inte så pratsam. Han ville inte avslöja vilka som ska vara med, då alla inte kontrakterade än. Men han lovade att fyra nya skådespelare kommer. Nutley lovade också att de som var med i förra ska vara med.
”Jag sa det när jag fick förfrågan, att om alla inte ville vara med igen så skulle jag inte göra en fortsättning”, sa Colin Nutley och fortsatte. ”Det är viktigt med skådespelarna.”
Den nu 75-årige britten berättade även, lite skämtsamt, att han är tillbaka i Ulricehamn för inspelningen. En plats som han varit i under nästan alla hans år i Sverige som regissör och filmskapare.
”Jag blev förälskad i området från första gången jag kom dit. Vi sover i samma säng som vi sovit i tjugo år. Alla är med igen och de boende i området är så vänliga”, sa Nutley.
"Jessica" åker till L.A. för att bli porrstjärna.
Nästa film är en storsatsning som inte varit så hemlig, den har man nämligen kunnat höra om sedan ett tag tillbaka. Jag pratar om filmen Jessica.
Filmen regisseras av Ninja Thyberg och handlar om en ung svensk som tjej åker till L.A. för att bli porrstjärna.
Regissören från Göteborg har lagt flera år på att göra research för filmen.
”Jag åkte till LA för att se hur den verkliga industrin ser ut. Där gjorde jag research i flera år och bode tillsammans med flera. Jag har också varit på flera inspelningar”, säger Thyberg.
Thyberg förklarar att ”Jessica” till stor del handlar om patrialkalstrukturer och marknadsekonomi.
Filmen har inga professionella skådespelare. Huvudpersonen i filmen spelas av Sofia Kappel, som Thyberg hittade efter ett och ett halvt års ledande.
Jessica har spelats in på flera befintliga ställen som använts av branschen tidigare. Thyberg säger att hon tyckte att det var viktigt att vara nära verkligheten för att visa något och komma åt kulturen.
Jessica har spelats in i L.A. och ska nu spelas in i Göteborg i oktober.
Herngren och von Brömssen stod för den stora överraskningen.
Många i rummet trodde att Colin Nutley och hans fortsättning var den stora överraskningen för dagen, men icke. In genom dörren steg nämligen Felix Herngren och stadens alldeles egna Hebbe lelle, Tomas von Brömssen. Journalistkåren tystnade när Felix gick fram för att presentera filmen Dag för dag.
Herngren förklarade att han är tillbaka med ny långfilm, men ville inte berätta för mycket.
”Filmen handlar om kärlek på ålderns höst. Det är en varm komedi om när döden närmar sig”, sa Felix Herngren.
Filmen regisseras av Herngren och handlar om Malte (Sven Wollter) som tagit beslutet att avsluta sitt liv på en klinik i Schweiz. Tillsammans med boende, (Marianne Mörck och Tomas von Brömssen) vårdare och städare (Martina Haag och William Spetz) på ett äldreboende kör de ner till kliniken i en äldre husbil.
”Komedin har varit ett sätt att gå igenom mörka saker. Man får skratta åt de jävligt jobbiga grejerna man går igenom”, sa Felix Herngren.
Martina Haag och William Spetz har skrivit del av manus och har fått med sig flera folkkära skådespelare.
Tomas som stod bredvid under Herngrens utläggning om filmen sa att han tänkte på Cederhök under tiden som Felix pratade.
”Han sa alltid att man skulle få ett skratt av publiken först, sen kunde man gå på.”
76-årige von Brömssen passade även på att hylla regissören Herngren.
”Vi har gjort en del ihop. Han ser vad vi gör och kommer med bra tips inför varje tagning. Det är jag jätteglad för.”
Den 1 oktober börjar inspelningen.
En morfars kamp för att få hem sina barnbarn fårn Syrien.
Näst ut var dokumentären Children of the Enemy av regissören Gorki Glaser-Müller.
Dokumentären har redan fått en del medial uppståndelse och handlar om en morfars kamp för att få hem sina barnbarn från Syrien. Han åkte dit, med risk för sitt liv och blev senare persona non grata.
Det är en mycket komplicerad historia. Men kärnan är att han alltså åker ner för att få hem sina barnbarn, men stötte på flera hinder. Bland annat från UD som var rädda att något skulle hända honom där nere.
Regissören kallade dokumentären för en fick-dokumentär.
”Jag hade alltid något att spela in på och följde honom 24 timmar om dygnet. Jag filmade allt förutom när han gick på toaletten.”
Premiären är i början av 2020.
Måste Gitt blir nu serie.
Sist ut var en bekant film som nu blir serie. Filmen Måste Gitt blev storsuccé när den kom till biograferna runtom i landet.
Abbe Hassan som regisserade filmen kommer att regissera serien.
Serien tar vid där filmen slutade, men lite fristående, enligt Hassan, som säger sig ha lämnat lite luckor i filmen.
Till skillnad från filmen kommer serien att vara lite mer komedi och lite varmare.
Satsningen kommer att resultera i åtta avsnitt på 28 minuter, med samma huvudrollsinnehavare.
”Mycket situationskomedi. Kompisarna tror att de är smartare än vad de är. Alla tror att de är bättre än alla andra. Det blir mycket roliga situationer”, sa producenten Hedvig Lundgren.
Serien kommer att på SVT i hösten 2020.
Med det så förklarade Gronerus och Kaage att dagens pressträff var klar och alla samlade gick för att prata med medverkande eller gömma sig i biosalongens mörker igen.