"Chernobyl" (säsong 1)
Svensktäta miniserien ”Chernobyl” är en skrämmande fullpoängare.
Det råder ingen tvekan om att miniserie-formatet är det överlägset bästa sättet att berätta en historia på idag. Benicio del Toros ”Escape at Dannemora”, Benedict Cumberbatchs ”Patrick Melrose”, Patricia Arquettes ”The Act”, Russell Crowes kommande ”The Loudest Voice” och Stellan Skarsgårds “Chernobyl” kommer alla inom loppet av ett år, och utgör bara en liten del av miniserie-utbudet på sistone.
HBO:s nya miniserie Chernobyl tar oss tillbaka till 1986 med den historiska berättelsen om Tjernobylkatastrofen, till följd av reaktorolyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl i norra Ukraina (dåvarande Sovjetunionen), i fokus.
De flesta av oss har nog sedan tidigare en vag uppfattning och förkunskap kring olyckan och den radioaktiva ”spökstaden”, som fortfarande står kvar, nästan helt orörd sedan 1986. Men under de fem drygt entimmeslånga avsnitten av Chernobyl är det många gånger helt omöjligt att slita blicken från skärmen, förkunskap eller ej.
Den svenske regissören Johan Renck (Bloodline) har regisserat miniseriens samtliga avsnitt, som alla tycks gå i en slags öststats-grå och tråkig (men passande) färg, som stämningsfullt ramar in avsnitten tillsammans med den geigermätare-inspirerade musiken.
"Det hemliga sovjetiska helvetet på jorden"
"Chernobyl" säljs genremässigt in som en dramaserie, men jag har nog aldrig varit mer lamslaget rädd och oförmögen att slita blicken från skärmen, som när vi får följa med fram till den vidöppna reaktorn. Först tillsammans med oförstående anställda vid kärnkraftverket, som inte förstår vad som har hänt och ovetande går mot sin död i sin felsökning, för att sedan följa med brandmän, militärer, dykare och gruvarbetare som alla försöker att rädda omvärlden från det hemliga sovjetiska helvetet på jorden.
Framför kameran ser vi framför allt Jared Harris och Stellan Skarsgård, som spelar vetenskapsmannen Valerij Legasov och Boris Sjtjerbina från det sovjetiska energiministeriet och vars handlingar och svåra beslut troligtvis räddade resten av världen från en ännu större katastrof. Ett faktum som troligtvis inte är riktigt lika känt, för det hade helt klart ha kunnat sluta mycket värre för oss alla.