Stora upproret från TV-arbetarna – fyra krav på cheferna

Stora upproret från TV-arbetarna – fyra krav på cheferna

Filmtopp
14 januari 2023 kl. 12:01

Vill förbjuda "gratispersonal"

Facket larmar om "utbrändhet" innan 30 och nya praktikanter vittnar om den ohållbara situationen varje dag. Nu publiceras ett öppet brev signerat av över 300 TV-arbetare med en vädjan till TV-cheferna och fyra krav.

Just nu rasar en debatt inom TV-branschen där arbetssituationen för praktikanter beskrivs som alarmerande. Detta eftersom arbetsplatserna uppges "missbruka" oavlönad arbetskraft för att göra slitsamt arbete med dåliga arbetsvillkor.

Enligt Aftonbladet, som har granskat praktiksituationen ingående, säger Simon Norrthon, ordförande i fackförbundet Scen & Film, följande:

– De med otryggast anställning och lägst löner, ju yngre man är, ju mer kvinna man är, desto mer utsatt är man. Och det är precis samma sak här. De som är mest utsatta här är ju praktikanterna. Det är de som har absolut tuffast på inspelningarna. Och om de höjer rösten så finns det en uttryckt oro för att man blir en ”troublemaker”, en som inte får komma tillbaka.

Alla deltagare i Let's Dance 2023 – de är klara för dansgolvet
Programmet "Let's Dance" har kritiserats. Foto: TV4

Populära TV-bolaget pekas ut

Tidningen skriver att han även säger att "folk bränns ut innan de är 30" och att "branschen skriker efter människor". Ett av de bolag som har kritiserats öppet är Mastiff vars TV-avdelning ligger bakom bland annat Let's Dance på TV4. På arbetsplatsen säger praktikanter att de har känt sig utfrysta av ordinarie personal och att bolaget bryter mot arbetstidslagen

Produktioner Mastiff ligger bakom (urval):

  • Let's Dance
  • Benjamin's
  • Robinson
  • Så mycket bättre
  • 1 mot Sverige
  • Över Atlanten
  • Vi eller aldrig
  • Så ska det låta
Kravlista
Foto: Unsplash

Öppet brev till TV-cheferna

Aftonbladet publicerades det i dag ett öppet brev till Sveriges kanalchefer signerat av över 300 TV-arbetare. I brevet finns en vädjan om förbättring samt fyra stycken krav på cheferna.

TV-cheferna som adresseras:

  • Hanna Stjärne, VD, SVT
  • Mathias Berg, VD, TV4
  • Anders Jensen, VD, Viaplay Group
  • Nicklas Norrby, VD, Discovery Nordic

Utdrag ur brevet: "Praktikanter gör ofta kvalificerade arbetsuppgifter som loggare, assistenter, chaufförer med mera. Ett ansvar som är helt förkastligt att ge dessa, ofta unga, personer. Vi ser en tydlig ålderspyramid där unga över tid antingen bränner ut sig eller byter bransch. Tv-branschen måste börja uppföra sig professionellt!"

Stora upproret från TV-arbetarna – fyra krav på cheferna
Foto: Unsplash

Kravlistan från TV-arbetarna

I brevet skriver TV-arbetarna att det finns fyra punkter som de anser alltid ska kontrakteras in:

1. Att Europeisk arbetstidslag följs

Svenska produktionsbolag som producerar för den svenska marknaden måste följa europeisk arbetstidslag även utanför EU. Detta innebär elva timmars dygnsvila. Förberedelse och nedriggning måste schemaläggas därefter. Svensk arbetstidslag följs ofta i dag inte ens i Sverige. Stressade trötta arbetare gör inte bra tv.

2. Skapa en visselblåsarfunktion

I dag säger lagen att större privata arbetsgivare ska ha visselblåsarfunktioner, från december 2023 gäller det även för de med 50 anställda. På arbetsplatser med korta anställningar och många frilansare är det ofta svårare för medarbetare att larma om missförhållanden till sin närmsta chef. Alla seriösa arbetsgivare och beställare inom film och tv bör därför ha funktionen på plats redan nu och skapa rutiner för att få medarbetare att använda den för att rapportera missförhållanden. Det bör även finnas representanter från beställande kanal på plats under inspelning som medarbetare kan rapportera till anonymt. Vissa kanaler har börjat sätta detta på plats men enligt rapporter från kanalerna själva har inte en enda anmälning kommit in. Fråga er vad det beror på och vad ni kan gör för att stärka den funktionen.

En ung filmarbetare
Foto: Unsplash

3. Prioritera säkerhetsarbetet

Hur ofta spelas det inte in bilscener som filmas med en fotograf sittandes i en öppen baklucka? Det finns inga försäkringar i världen som täcker detta - men framför allt utgör det en stor fara för filmarbetarna själva. Det måste finnas tid i schemat för det som ska göras och det måste planeras så långt i förväg så att säkerheten kan komma först. Alltid. I film och dramaproduktioner finns ALLTID ett skyddsombud, en person i teamet som frivilligt anmäler sig och ser till att allt går säkert till och när som helst kan gå in och stoppa inspelningen om det inte känns säkert, och att andra i teamet kan meddela den personen om något känns osäkert.

4. Vi kräver att så kallad gratispersonal förbjud

En professionell bransch har professionella medarbetare. I dag plockas praktikanter in alltför lättvindigt för att fylla tunga och viktiga positioner som att transportera deltagare eller att ha teknikansvar. Det strider mot lagen och det sliter ut både praktikanter och övriga medarbetare. Arbetsgivarna ansvarar för att det finns relevant och tillräcklig kompetens på varje funktion. Praktikanter ska vara där för att lära sig och inte att fylla en viktig eller bärande funktion. Varje praktikant ska ha en handledare och den som handleder måste kunna avsätta arbetstid för detta.

Här kan du läsa brevet i sin helhet.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL