Svenskarnas 10 mest sedda filmer just nu

Oscarsnominerade begär förändring – får ingen royalty

21 maj 2022 kl. 10:05

"Det känns inte helt solidariskt"

Flera Oscarsnominerade filmarbetare har tröttnat på att se filmer dyka upp på TV och streamingtjänster utan att få ersättning. Nu kräver de ändring.

Under många år har arbetare inom filmindustrin klagat på att de inte får royalties för filmer som de gjort. De växande klagomålen satte igång redan 1994, och lite har hänt sen dess.

Fackförbundet Scen & Film har tagit emot 140 underskrifter från filmarbetare. Mellan 2005-2020 var det ungefär 1.4 miljarder kronor i royalty som gick till kostymdesigners, regissörer, scenografer och filmfotografer. Filmklippare, maskdesigners och ljuddesigners som inte fått ta del av intäkter kräver nu att dessa ersättningar ska gälla fler inom industrin. De vill få ett svar från fackförbundet och begär att alla som är med på filmproduktionen ska dela på upphovsersättningen.

Filmklipparen Sylvia Ingemarsdotter som jobbat på flera olika svenska filmer som Fanny och Alexander (1982) och Sällskapsresan (1980) gav SVT sitt svar om det hela:

– Det kan reta mig när jag ser filmerna hela tiden snurra på TV-kanalerna, men ersättningen för det är lika med noll. Man ska inte använda grova ord, men ju mer jag tänker på det desto värre blir det.

Foto: Unsplash License.
Foto: Unsplash License.

Inget har hänt sen 1994

Oscarsnominerade maskörerna Love Larson och Eva von Bahr, som gjort masken till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013), En man som heter Ove (2015) och Dune (2020), berättar att de fick det de fick men inget mer än det.

Larson förklarar följande för SVT:

– De kan gå på streamingtjänster och säljas till andra länder. Kostymören får royaltyersättning för det så fort den visas, men inte vi. Det känns inte helt solidariskt.

Scen & Film har i dagsläget inget att säga om motionen och Simon Norrthon som är förbundsordförande gav ett svar i Kulturnyheterna om att ”det vore att föregripa den demokratiska processen”.

1994 beslutade riksstämman att förbundsstyrelsen ska tillförsäkra filmklipparna upphovsrättsliga ersättningar via kollektivavtal. 2020 bestämde Scen & Film att maskdesigners, ljuddesigners och filmklippare är uppphovsmän inom filmproduktioner. Men det är inte mycket som hänt, uppger SVT.

I juni kommer Larsson och Bahr att få svår från Scen & Films riksstämma.

Larson fortsätter:

– Just nu har vi inte så mycket att säga emot. Vi kan lämna Scen & Film och många har redan gjort det eftersom att de känner att facket inte slåss för oss.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL