Recension: Living (2023)

Filmtopps Oscarsfavoriter 2023 – redaktionen tipsar

Filmtopp
Uppdaterad kl. 14:03 | Publicerad 11 mars 2023 kl. 10:03

Årets Oscarsfavoriter enligt redaktionen

Snart är det äntligen dags för Oscarsgalan så Filmtopps skribenter säger sitt. Här är redaktionens Oscarsfavoriter 2023.

Nu står Oscarsgalan vid dörren och denna gången är Sverige representerade på flera fronter. Utöver Ruben Östlunds megasuccé Triangle of Sadness, som tävlar i kategorierna Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus, är även Ludwig Göransson nominerad för låten Lift Me Up i Black Panther: Wakanda Forever. Dessutom har Living, som är samproducerad av Film i Väst och har det göteborgska VFX-bolaget Film Gate i ryggen, chanser på Bästa manliga huvudroll (Bill Nighy) och Bästa manus efter förlaga.

TIPS: Här streamar du Oscarsfilmerna

Vi på Filmtopp passar på att tipsa om våra personliga favoriter på galan och gör detta i två kategorier:

  1. Bästa film: Favoriten av de 10 titlar som är nominerade i kategorin Bästa film.
  2. Hedersomnämnande: En favorit i valfri kategori

Filmtopps Oscarsfavoriter 2023 – redaktionen tipsar

Andreas Zieglers favoriter

Recension: The Whale (2023)
Brendan Fraser i The Whale. Foto: Nordisk Film

Bästa film: På västfronten intet nytt

Det är en oerhört intensiv upplevelse när vi får ta del av krigets fasor. Det finns inget ”coolt” eller hedervärt över krigssekvenserna. Det är bara ren skräck, som dessutom är filmat med väldigt stadig hand av James Friend. Det finns också en djup mänsklighet i filmens lugnare stunder när soldaterna kommer närmare varandra.

Hedersomnämnande – Bästa manliga huvudroll: Brendan Fraser, The Whale

Detta är en av årets största snackisar, mycket tack vare att Brendan Fraser får en välförtjänt comeback. Snackisar kan ibland vara överskattade. Så är inte fallet den här gången. The Whale är, enkelt uttryckt, en triumf. Filmen handlar om ilska, svek, kärlek och försoning. Jag blev väldigt rörd av Charlies vackra själ.

August Klittmars favoriter

Cate Blanchett i Tár
Cate Blanchett i Tár. Foto: Universal Pictures

Bästa film: Tár

Tar är subtil filmkonst när den är som bäst. En kraftfull film som med sylvass precision skildrar en dirigents fall.

Hedersomnamnande – Bästa kvinnliga huvudroll: Cate Blanchett, Tár

Blanchett är elektrisk i rollen som manipulativ dirigent i fritt fall, finns ingen kraftfullare skådespelarprestation 2022.

Daniel Turfors favoriter

The Fabelmans
Gabriel LaBelle i The Fabelmans. Foto: SF Studios

Bästa film: The Fabelmans

Ett extremt bra filmår där Everything Everywhere All at Once knep förstaplatsen fram till slutspurten men blev omsprungen av The Fabelmans som utan att bli klyschig innefattar allt som gör film till någonting magiskt.

Hedersomnämnande: Bästa animerade långfilm – Pinocchio

Arketypisk berättelse med hantverkskärlek osande ur varje por som ytterligare cementerar Del Toros roll som mästare.

Emil Rasmussens favoriter

The Banshees of Inisherin kretsar kring Pádraic Súilleabháin och Colm Doherty vänskap – eller bristen av den. Både Colin Farrell och Brendan Gleeson imponerar stort i rollerna.
Colin Farrell och Brendan Gleeson i The Banshees of Inisherin. Foto: Focus Features

Bästa film: The Banshees of Inisherin

Jag har hunnit se på tok för få av årets filmer för att göra någon form av rättvis bedömning, men vill ändå passa på att slå ett slag för The Banshees of Inisherin. Martin McDonagh förtjänar att belönas för sin ohotat överlägsna förmåga att låta karaktärer dansa runt i diffusa gränsland mellan det goda och det onda, vänskap och fiendskap.

Hedersomnämnande: Bästa originalmanus – Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin

Äh, vi kan slänga in ytterligare en Oscar till McDonagh för bästa originalmanus när vi ändå är i farten. Alternativt kan Daniels ha förtjänat den också, för gränslösheten som de gav utlopp för med Everything Everwhere All at Once.

Eric Diedrichs favoriter

Aftersun
Paul Mescal briljerar i Aftersun. Foto: NonStop Entertainment

Bästa film: The Banshees of Inisherin

I år är det ovanligt många bra filmer som tävlar om utmärkelsen Bästa film, men Östlundska spykavalkader och Cate Blanchetts over-the-top-dirigent till trots är detta min favorit. Under 114 njutbara minuter berättas här en sorts saga för vuxna om två vänner där den ena abrupt börjar avsky den andra. Nattsvart komik! Avhuggna lemmar! Colin Farrells puppy eyes! Oj, oj, oj, vad finns inte att glädjas över?

Hedersomnämnande: Bästa manliga huvudroll – Paul Mescal, Aftersun

Helt ärligt, jag håller fortfarande på att återhämta mig från denna emotionella knockout. Vem hade kunnat tro att en ganska oskyldig skildring av en far-och-dotter-semester hade kunnat vara så omskakande? När Paul Mescal spelar den ångestfyllda pappan, som bara försöker göra rätt, bjuder han på något av det mest hemsökande jag någonsin sett.

Jonathan Smeds favoriter:

På västfronten intet nytt är Netflix just nu mest populära film
På västfronten intet nytt. Foto: Netflix

Bästa film: På västfronten intet nytt

Klassikern På västfronten intet nytt förtjänade en moderniserad filmatisering, och när den väl kom blev ingen besviken. Visuella och det ljudliga är riktigt bra, men än bättre är hur krigets meningslöshet tar sig plats i filmen.

Hedersomnämnande: Bästa manliga huvudroll – Brendan Fraser, The Whale

Alla älskar väl Brendan Fraser? Med allt han gått igenom, och med den underbara personlighet han har, håller jag alla tummar för att han får sin Oscars. Och han förtjänar det i så fall! Hans insats i The Whale är magnifik.

Oskar Petterssons favoriter

Cate Blanchett i Tár
Cate Blanchett i Tár. Foto: Universal Pictures

Bästa film: The Banshees of Inisherin

Vadå att Black Adam INTE blev nominerad till bästa film? Nähe, då får jag väl nöja mig med det näst bästa. The Banshees of Inisherin bjuder på en underbar mix av melankoli och snedvriden humor på de irländska slätterna. Leds av fyra urstarka rollprestationer och en regissör i högform.

Hedersomnämnande: Bästa kvinnliga huvudroll – Cate Blanchett, Tár

Världens mest problematiska girlboss har ett ansikte och det bärs av Cate Blanchett i Tár. Australiensiskan snor åt sig allt rampljus som finns i denna hänförande porträttering av en sann ”larger than life”-persona på ett sätt som få andra skådespelare klarar av.

Rasmus Torstenssons favoriter:

Everything Everywhere all at once
Den stora Oscarsfavoriten Everything Everywhere All at Once. Foto: Noble Entertainment

Bästa film: Everything Everywere All at Once

I en tid av uppföljare, trötta reboots och mallade cashgrabs piggar det något så i helvete upp med en film som är alldeles egen. Everything Everywere All at Once kände jag mig när jag såg Everything Everywere All at Once – fast på ett bra sätt. Jag skrattade så jag kiknade, jag grät och jag dog coolhetsdöden. Finns en trend som gör gällande att filmen är överskattad. Lyssna inte på det tugget – det här är årets bästa rulle!

Hedersomnämnande: Bästa animerade film - Guillermo Del Toro's Pinocchio

På tal om just reboots är här ett fullgott exempel på hur man faktiskt KAN göra om man ändå MÅSTE. GDT tar en, för många, välbekant berättelse och stöper om den i en ny form. En underbart melankolisk liten pärla med en mogen ton som snarare för tankarna till Studio Ghibli än Hollywood.

Sebastian Ahokas favoriter

Women Talking
Woman Talking imponerar stort på Filmtopps skribent. Foto: SF Studios

Bästa film: Women Talking

Mycket stark berättelse om kvinnor som fått nog och slår tillbaka. Påminner något om 12 edsvurna män, skillnaden här är att det är debattörernas egna liv som påverkas.

Hedersomnämnande: Bästa manliga huvudroll – Paul Mescal, Aftersun

Gör en insats om inte lämnar någon oberörd. Felfri när han subtilt visar att allt inte står helt rätt till på solsemestern med dottern. Briljerar fullständigt i avslutande scenerna

Sebastian Hanssons favoriter

Top Gun: Maverick
Tompa flög rätt upp mot internationella biotoppen. Foto: Paramount Pictures

Bästa film: Top Gun: Maverick

Årets utbud av nominerade är läskigt jämna i kvalitet enligt undertecknad, men i skrivande stund är det Tom Cruise bevingade äventyr som precis kniper vinsten framför mina tre andra favoriter: The Banshees of Inisherin, Everything Everywhere All at Once och The Fabelmans.

Hedersomnämnande: Bästa filmmusik – Babylon, Justin Hurwitz

Justin Hurwitz jazziga vrålåk till soundtrack är en stor del till att Babylon flyger när den egentligen borde krascha. Sällan har film och filmmusik gift sig så väl. Det här är musik som jag längtade att få höra igen redan under tiden jag såg filmen. Allt annat än en statyett är skandal.

Oscarsgalan äger rum natten till måndagen. Då får vi se om redaktionens favoriter plockar hem några vinster eller inte!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL