Göteborg Film Festival snart här - 5 filmer du inte får missa!
Igår var det pressträff på NK-huset inför Göteborg Film Festival 2017, som pågar 27 Januari - 6 Februari. Självklart närvarade Filmtopp när festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg och Tobias Åkesson, ansvarig för festivalens nordiska filmprogram, gick igenom årets filmschema. Som vanligt när det gäller denna tillställning, som i år firar 40 år, är utbudet väldigt brett med filmer från världens alla håll och kanter. Det övergripande temat på årets festival berör den samiska befolkningens roll genom filmhistorien. Exempelvis visas Amanda Kernells Sameblod vid flera tillfällen, en film jag har sett fram emot länge.
Utöver Sameblod finns det många andra eventuella godbitar att hugga in på under festivaldagarna. Startfältet känns riktigt start, där både smalare filmer som sektdramat Wordly Girl och redan erkända storfilmer som Moonlight tar plats. Allt som allt erbjuds vi på ett smörgåsbord av dokumentärer, långa och korta spelfilmer, festivalklassiker, världspremiärer och mycket annat runt omkring.
För att hjälpa er kära läsare att hitta i denna djungel av filmer presenterar jag här nedan fem titlar som jag ser fram emot lite extra. Filmerna är inte rangordnade!
Manifesto
Regi: Julian Rosefeldt
Genre: Drama
Land: Tyskland/Australien
Längd: 1 tim 39 min
I Manifesto spelar den flerfaldiga Oscarsvinnaren Cate Blanchett hela 13 (!) olika roller. Den tyske konstnären Julian Rosefeldts första långfilm skildrar 13 berömda manifest från de senaste århundradenas konst- och filmhistoria, omgjorda till monologer vilka framförs av ovan nämnd skådespelerska. Som bland annat skolfröken, ballettkoreograf och hemlös väcker Blanchett liv i historisk filosofi och poesi på ett nytt och vardagligt sätt förankrat i vår samtid.
Upplägget är vågat men det känns som att det kan bli magi i rätt händer. Och tidlös, konstnärlig poesi i händerna på vår tids kanske allra duktigaste skådespelerska är en chansning jag är väl beredd att ta.
The Red Turtle
Regi: Michaël Dudok de Wit
Genre: Fantasy
Land: Frankrike/Belgien/Japan
Längd: 1 tim 20 min
Mästerliga japanska Studio Ghibli (Spirited Away) producerar den prisbelönta animatören Michaël Dudok de Wits långfilmsdebut. Berättelsen börjar som en Robinson Crusoe-artad saga tills den tar en oväntad vändning när den skeppsbrutne mannen möter en röd jättesköldpadda.
Som vanligt när Studio Ghibli står bakom produktionen är animationen otroligt detaljerad och vacker. Dessutom tycks filmen, av trailern att döma, beröra intressanta budskap gällande kärlek, vänskap och kollisionen mellan människa och natur. Därtill är filmen dialoglös, vilket får ses som unikt i dagens filmvärld. Jag är mycket spänd på vilka alternativa vägar teamet har tagit för att kompensera detta.
Una
Regi: Benedict Andrews
Genre: Thriller, Drama
Land: Storbritannien
Speltid: 1 tim 34 min
En film som jag har längtat efter ända sedan den blev officiell. I denna isande psykologiska thriller konfronterar Una (Rooney Mara) sitt förflutna genom att söka upp sin gamle granne Ray (Ben Mendelsohn). Tio år tidigare förstörde Ray den då 13-åriga flickans liv. Manuset är baserat på David Harrowers prisbelönta pjäs och regin står den allmänt erkände teaterregissören Benedict Andrews för.
Tyvärr har det varit dåligt med riktigt bra thrillers de senaste åren. Hur som helst får jag, precis som av förra årets obehagliga höjdpunkt The Invitation, lite Fincher-vibbar av filmen. Una verkar vara en mycket välgjord thriller, där nyanserade karaktärer kolliderar med varandra och moraliska frågor ställs på sin spets. Detta kombinerat med stjärnor som Mara och Mendelsohn i ledande roller. Una kan mycket väl bli årets thrillerupplevelse.
Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv
Regi: Juho Kuosmanen
Genre: Biografi, Drama, Romantik
Land: Finland/Sverige/Tyskland
Speltid: 1 tim 32 min
Den finske regissören Juho Kousmannens svartvita boxningsdrama har redan hyllats på flertalet festivaler; den vann bland annat det prestigefyllda priset "Un Certain Regard" på filmfestivalen i Cannes 2016. Filmen är baserad på en sann historia om den udda boxaren Olli Mäkis liv, som under år 1962 fick chansen att boxas om världsmästartiteln i fjädervikt. Om man ska tro många kritiker är filmen ett starkt drama om förberedelserna inför sitt livs match, samtidigt som det är en varm romantisk historia om den omtumlande kärlek Olli kände för kvinnan Rajja.
Sportfilmer brukar vanligtvis inte vara min genre, det staplas ofta klyschor på varandra. Lyckligtvis ser det ut som att fokuset i Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv inte ligger på själva matchen utan på människan Olli Mäki. Träffar Kuosmanen rätt med detta kan filmen undvika den tröttkörda sportmallen och mynna ut i en djup humanistisk upplevelse.
Certain Women
Regi: Kelly Reichardt
Genre: Drama
Land: USA
Speltid: 1 tim 47 min
I Kelly Reichardts, skapare av underbara Wendy and Lucy (2008), nya drama porträtteras tre självständiga kvinnor i delstaten Montana i USA. Laura Dern spelar en stressad advokat som hamnar i en gisslansituation, Michelle Williams en mamma som vill bygga ett drömhem men utsätter sitt äktenskap för prövningar och Lily Gladstone en ranchägare som knyter starka band med en juridikstuderande (Kristen Stewart). Sakta med säkert korsas dessa kvinnors vägar.
Läs mer: Bioåret 2017 - Sju gripande draman att se!
Äntligen är Michelle Williams tillbaka! Skådespelaren, som gjorde en minnesvärd insats i förre årets känslomässiga komet Manchester By The Sea, är återigen tillbaka i genren där hon står starkast. Att jag kunde missa Certain Women när jag presenterade min lista "sju gripande dramafilmer under 2017" gör mig lite förgrymmad. För detta är troligtvis en film helt i min smak.