Livet är underbart – filmen som blev en juklassiker
Därför blev "Livet är underbart" en julklassiker.
Vi reder ut varför den gamla klassikern "Livet är underbart" fick en sådan ikonisk status och blev så starkt förknippad med just julen.
Julen är här och julkänslan märks av överallt i vårt avlånga land. Hur är det då med julkänslan i filmer och vilka traditioner finns det att bejaka inom filmvärlden? Inget land slår väl på den stora trumman när det gäller julkänslan som amerikanarna. De dekorerar sina hus från topp till tå och klär gatorna med så mycket lampor så det är svårt att se något annat. Givetvis är de också plikttrogna och petiga när det gäller filmval. Framför allt är det en film som ända sedan 70-talet visats frekvent under juldagarna. Jag talar givetvis om regissören Frank Capras Livet är underbart, med ingen annan är James Stewart i huvudrollen. Men varför har då denna film nått en sådan hög kultstatus och fått en speciell plats i de flesta amerikaners hjärtan?
Frank Capras Livet är underbart handlar om George Bailey, en medelklassman som växer upp i småstaden Bedford Falls. Han drömmer dagligen om att resa världen över för att sedan återvända till staterna och bygga hus höga som skyskrapor. Men varierande omständigheter gör att George Bailey aldrig tycks komma ifrån den lilla småstaden som format honom. Livet står helt enkelt i vägen. Förutom James Stewart så spelar också Donna Reed och Lionel Barrymore stora roller.
Den oväntade… och utdragna succén!
1946 hade USA precis lämnat det förödande andra världskriget. Livet är Underbart passerade tyvärr förbi ganska obemärkt av det amerikanska folket. Den ansågs kritisera kapitalism och USAs banker, vilket inte satt väl med etablissemanget. Den var Oscarsnominerad, men utdömd redan från början som chanslös mot De bästa åren, en film som drog in över tio gånger sin egen budget och handlade om krigsveteraner. Frank Capras karriär tog tragiskt nog en kraftig smäll av misslyckandet och han lyckades aldrig mer göra lika stora filmer.
Decennier passerade ända tills 1974 när något väldigt oväntat hände. Felaktigheter och slarv med rättigheterna gjorde att filmen hamnade under publik domän, vilket innebar att tv-kanalerna kunde visa den utan att behöva betala royalty. Livet är underbart började plötsligt visas dagligen under julen på hundratals olika kanaler runt i landet, och blev under 80-talet en julklassiker. Under 90-talet korrigerades rättighetsproblematiken kring filmen, men än i dag fortsätter den att visas varje år kring jul. Här hemma så har numera även Sveriges Television börjat visa filmen årligen på juldagen.
Men utöver de tappade rättigheterna som gjorde filmen möjlig att visas gratid, vad är det då som har gjort denna gamla klassiker från 1946 odödlig? Jag tror att Livet är underbart påminner amerikaner och egentligen kanske oss alla om livet och hur vi egentligen skulle vilja leva det. George Bailey vill inget hellre än att erövra världen och bygga höghus, men tvingas stanna kvar i hemstaden och hantera affärer, och helt enkelt leva det livet som han får. Livet är underbart handlar till stor del om att lära sig att uppskatta det du har rakt framför dig och att kanske inse att lyckan ofta finns där du väljer att söka den, och inte där du tror att den ska vara.
Så gör dig själv en tjänst och se detta mästerverk nu till jul, vare sig du sett filmen förr eller inte. Det kommer att vara värt det! I morgon sänds "Livet är underbart" kl. 17:55 på SVT2.