6 koncept Star Wars hämtat från det expanderade universumet
Visste du det här om Star Wars-universumet?
Kan man få nog av Star Wars? Vi på Filmtopp tror inte det. Därför kommer vi här med en lista innehållandes information om vad filmerna har hämtat från sitt ständigt växande universum.
För länge sedan, i en galax långt långt borta fanns det tre filmer. Sedan en jul-special. Sedan tre filmer till. Sedan även flertalet animerade tv-serier, brädspel och videospel. Och serietidningar och böcker, så många bra böcker! Star Wars är mer än bara en film-serie. Genom åren har Star Wars-universumet blivit just det, ett universum. Okej, tekniskt sett är det en galax, men det är fortfarande gigantiskt! Dessa olika medium har genom åren bidragit med mytologi och ett expanderat djup. Mycket att gotta sig i för en sci-fi-fantast.
Det är först på senare tid som någonting ändrades. År 2012 köpte Disney upp Lucasfilm, vilket gjorde att alla dessa fantastiska berättelser förvisades till ”legender” och har i Star Wars universum ”egentligen inte hänt”. Detta har dock inte hindrat de intressantare koncepten och idéerna från att återanvändas i filmerna. Nedan följer min lista på Topp 6 koncept Star Wars-filmerna hämtat från det expanderade universumet:
Dubbel-bladiga lasersvärd
En av de få bra sakerna med Phantom Menace (1999) är introduktionen av Darth Sidious lärjunge Darth Maul. Förutom hans slående utseende fick vi äntligen se en riktigt cool lasersvärdsduell! Ärligt talat, striderna i original-trilogin är inte så upphetsande såhär i efterhand. Att Darth Maul dessutom använder dubbla blad på sitt svärd gav honom dubbel coolhets-faktor.
Dubblel-bladiga lasersvärd (också kallat laserstavar) var dock inget nytt för den förtrogne med serietidningarna. 1995 i serietidnings-följetongen Star Wars: Tales of the Jedi (som utspelar sig millenium innan Skywalker-familjens berättelse) introducerades konceptet.
Aurebesh
Aurebesh är ett skriftsystem i Star Wars universum som används för att transkribera Galactic Basic, det mest använda språket i galaxen. Att Star Wars har ett eget språk och ett alfabet förstärker känslan av att galaxen långt, långt borta inte är helt overklig.
Det är skaparna av det första Star Wars-rollspelet; Star Wars the Roleplaying game vi har att tacka för detta tillagda djup. När rollspelet skulle lanseras ville skaparna nämligen att spelarna verkligen skulle kunna försvinna in i Star Wars universum fullständigt. De arbetade helt enkelt fram ett alfabet med översättning baserat på en panel med helt oviktig alien-text från Return of the Jedi (1983).
George Lucas gav inte bara skaparna tummen upp, utan använde sig senare av Aurebesh i både prequel-filmerna och i specialutgåvorna av original-trilogin.
Blev du chockad över Han Solos (Harrison Ford) och Kylo Rens (Adam Driver) ”familje-återträff” i Star Wars the Force Awakens (2015)? Kanske hade du varit lite mer förberedd om du läst böckerna i Legacy of the Force serien som beskriver Hans och Leias son Jacen Solos förfall till den mörka sidan.
Kylo Ren är i princip Jacen Solo, bara under ett annat namn. Jacen tränas i sin ungdom av sin farbror Luke för att bli en Jedi riddare, men den mörka sidan förför honom och för att bevisa sig för sin nya mästare dödar Jacen en familjemedlem. Låter ganska bekant va? Men vilken fantastisk konflikt det skapar! Det är inte konstigt att Disney återanvände detta koncept.
Aayla Secura
Aayla Secura är en ganska oviktig om än coolt designad bakgrunds-jedi i filmerna Star Wars: Attack of the Clones (2002) och Star Wars: Revenge of the Sith (2005). Hennes mest framträdande stund är när hon blir skjuten i Revenge of the Sith under Order 66.
Denna blå Twi’lek var dock den första karaktären att hämtas direkt ur det expanderade universumet och in i filmerna. Hon figurerade frekvent i serietidnings-följetongen Star Wars: Rebuplic från år 2000. Lucas ska ha fått syn på serietidningsomslag med Aayla på och gillat hennes design så mycket att han valde att använda den i filmerna, där porträtterad av skådespelerskan Amy Allen.
General Crix Madines skägg
General Crix Madine dök upp för första gången i Return of the Jedi (1983) porträtterad av den irländska skådespelaren Dermot Crowley. Kanske känner du igen honom som generalen med det fruktansvärda fejk-skägget vid rebellernas genomgång och möte om den andra dödsstjärnan.
Men är det inte lite konstigt att en film med så (för sin tid) helt nya och välgjorda effekter inkluderar ett så dåligt lösskägg? Anledningen är enkel. Crowley var slätrakad under inspelningen av filmen, men det hade framkommit att hans actionfigur av någon anledning skapats med skägg. För att matcha tvingades skådespelaren således att ha lösskägg. Detta lösskägg har kanske inte bidragit så mycket till berättelsen, men det är en fantastisk anekdot om förehavandena bakom kulisserna.
Force-krafter
Star Wars är en franchise som har blivit välsignat med helt otroligt bra spel som hör filmerna till, både brädspel, till dator och konsol. Vilket oftast inte brukar vara fallet. Särskilt Star Wars: Jedi Knight’s Collection har varit formgivande till vilka krafter som vi sedan fått se på den vita duken.
Force Speed är en kraft vilket gör användaren supersnabb under en kort period och får allt annat att verka röra sig i slow motion. Detta introducerades bland annat i spelet Star Wars: Dark Forces och ses användas i filmen The Phantom Menace (1999). Det är i samma film som vi också får se Force Push för första gången, att skjuta undan objekt som attack eller försvar (också hämtat ur spelen).
Den här listan är verkligen bara ett axplock av några få koncept och idéer som hämtats från Star Wars legender och expanderade universum. Det finns bokstavligen över hundratals böcker, hundratals serier och hundratals spel (även om inte alla ”räknas” längre”). Disney har således ett obegränsat bibliotek att hämta inspiration från i flera år framöver. Vilket bådar gott för oss Star Wars-fans.