Alla presidentens kval – 5 filmer om amerikanska presidenter
Vilken röstar du på för bästa presidentfilm?
USA:s president må vara en av världens mäktigaste personer, något som inte alltid ett lätt jobb. I denna lista har vi samlat fem filmer som belyser detta faktum.Samtliga filmer på listan är verklighetsbaserade där en av USA:s presidenter står i centrum, även om han (har alltid varit män hittills) inte alltid är en karaktär i filmen i fråga. Listan är i kronologisk ordning.
Alla presidentens män/All the President’s Men (1976)
Många har kanske hört talas om Watergate-skandalen, som ledde till att Richard Nixon, USA:s 37:e president, fick lämna ämbetet 1974. Den här filmen bygger på boken av Bob Woodward och Carl Bernstein, som var två av de journalister som upptäckte sanningen bakom inbrottet i det Demokratiska partiets högkvarter i Watergate-byggnaden.
I rollerna som Woodward och Bernstein ser vi Robert Redford och Dustin Hoffman. Duon har en svår uppgift framför sig eftersom ingen vill prata om den härva av spionage och sabotage som det Republikanska partiet har ägnat sig åt under flera år. Det är en oerhört spännande och uppseendeväckande historia, som avslöjar hur långt vissa politiker är villiga att gå för att vinna.
Filmen belönades med fyra Oscars, bland annat för bästa manus och bästa manliga biroll, som gick till Jason Robards för rollen som Washington Posts principfaste chefredaktör.
JFK (1991)
Som världens mäktigaste person är jobbet som USA:s president inte bara svårt och prestigefyllt, det är också farligt. Den 22:a november 1963 mördades John Fitzgerald Kennedy, USA:s 35:e president. Gärningsmannen verkar vara den unge Lee Harvey Oswald (Gary Oldman). Advokaten Jim Garrison (Kevin Costner) är dock skeptisk till denna teori. Han genomför en egen undersökning, som kan tyckas bevisa att Oswald omöjligt kan ha agerat på egen hand.
Regissören Oliver Stone brukar i vanliga fall ha en sorts machofylld sluggerstil i sin regi. Här bevisar han dock att han kan berätta med fingertoppskänsla. Precis som All the President’s Men är denna film både fascinerande och spännande, vilket bara förstärks av det faktum att den är verklighetsbaserad. Efter att ha sett filmen är det svårt att inte ställa sig skeptisk till att Oswald var ensam om mordet.
JFK är över tre timmar lång, vilket gör detta till en bra film att mysa till en hel kväll under de mörka vintermånaderna.
Tretton dagar/Thirteen Days (2000)
Första filmen på listan där vi faktiskt får se presidenten spelad av en skådespelare. Under tretton intensiva dagar i oktober 1962 kom världen väldigt nära att hamna i ett fullskaligt atomvapen-krig. Centralt för hela konflikten var missilsilos på Kuba. President John F. Kennedy och hans stab måste jobba febrilt för att se till att klara sig ur krisen utan att några atomvapen avfyras. Och det är lättare sagt än gjort. Detta är en spännande film, som visar hur svårt jobbet som USA:s president kan vara och hur viktigt det är med lagarbete i en kris.
Bruce Greenwood, som spelar Kennedy, är både rätt lik presidenten och en duktig skådespelare i gott sällskap av en välfungerande ensemble. I vanliga fall tycker jag att Kevin Costner är en ganska tråkig skådespelare. Utom i Dansar med vargar och filmer som handlar om John F. Kennedy, vill säga. Här spelar han Kenneth O’Donnell, Kennedys rådgivare (”special assistant”). En eloge ska även ges till Dylan Baker, som spelar Robert McNamara, USA:s dåvarande försvarsminister.
Frost/Nixon (2008)
Här handlar det om intervjun som den brittiska journalisten David Frost genomförde med Richard Nixon efter att denne fått lämna sitt ämbete till följd av Watergate-skandalen. Nixon var nere för räkning men hade inte gett upp än. Intervjun med Frost var hans sista chans att få upprättelse. Frost, å sin sida, hade den svåra uppgiften att försöka få Nixon att erkänna vad han hade gjort. Dessa två agendor gick inte alls ihop. Nixon och Frost är spelade av Frank Langella och Michael Sheen, två mycket duktiga skådespelare; Langella fick en välförtjänt Oscarsnominering för sin insats.
Det är nästan som att se en boxningsmatch. Nixon är den tyngre av de två och använder sin vikt, som här representeras av karisma och pondus, för att vinna de första ronderna mot Frost, vars försök att ställa de viktiga frågorna verkar studsa på den erfarna politikerns tjocka hud. Frågan är om Frost kommer att våga ställa de svåra frågorna och lyckas få de svar alla vill ha.
Jag rekommenderar att ni inte kollar upp intervjuns resultat på nätet innan ni ser filmen om ni inte redan vet utfallet. För tjusningen med Frost/Nixon är att inte riktigt veta vilken av de två herrarna som kommer att gå ut som "segrare".
The Butler (2013)
I den här berättelsen är det inte en enskild president som står i fokus, utan butlern Cecil Gaines (Forest Whitaker), som jobbar i Vita Huset under åtta olika presidenters ämbetsperioder. Ur hans perspektiv får vi se USA:s presidenter under några av de svåraste och viktigaste tiderna i USA:s historia, exempelvis medborgarrättsrörelsen, Vietnamkriget och mordet på John F. Kennedy.
Presidenterna spelas här av kända skådespelare som Robin Williams, John Cusack, Alan Rickman och James Marsden. Vi får en unik inblick i hur presidenterna kunde bete sig utanför strålkastarljuset. Man kan få veta en hel del om en människa genom att se hur de beter sig mot tjänstefolket.
Forest Whitaker är en Hollywoods bästa karaktärsskådespelare och här får vi alltså se honom i huvudrollen. Även om det är spännande att se de olika tolkningarna av presidenterna, är det mycket mer fascinerande att följa Gaines och hans familj under deras prövningar, triumfer, bråk och försoningar.