Mina drömmars uppföljare: Hellboy 3
Det är inte många framgångsrika filmer som Hollywood-maskineriet inte har utrustat med en onödig och tillika underlägsen uppföljare. Den vedertagna uppfattningen av cineaster i min närhet tycks vara att en uppföljare vittnar om girighet och att den kreativa ammunitionen är spenderad. Personligen förstår jag deras vinkel, men jag håller inte helt och hållet med. En uppföljare kan många gånger överträffa originalet – så länge källmaterialet hanteras med värdighet – och en rad nya och mumsiga ingredienser kan tillföras till ett redan utsökt originalrecept. Dessa uppföljare växer dock inte på träd.
Frågan jag ställer mig är: Finns det någon filmserie som planterat delikata fröer vars frukter bara väntar på att skördas i ett kommande alster? Denna fråga ska jag sätta under lupp i Filmtopps artikelserie: Mina drömmars uppföljare!
Idag har turen kommit till superhjälten från helvetets hetaste hålor: Hellboy! Guillermo Del Toro regisserade som bekant två ypperliga filmupplevelser i Hellboy ett och två, och jag väntar som en rastlös unge efter en tredje, avslutande del. Hellboy genomsyras av Del Toros fantastiska bildspråk och visuella snärt i form av gudabenådat smink samt praktiska effekter. Nedan följer mina argument för och emot ett tredje alster signerat dödsriket.
Varför en uppföljare till Hellboy 2: The Golden Army?
Helvetes-pojkens lustfyllda mix av Men in Black och X-Men fyller ett originellt tomrum som jag innerligt saknar i superhjälte-sfären. Del Toros handlag för fantasy, ockultism och kryddig humor är svårslagen i superhjältarnas färgglada land. Dessutom är det fasligt uppenbart att Hellboy är tänkt som en trilogi. Huvudkaraktärernas resor är långt ifrån slutförda när tvåans eftertext rullar.
Unik hopkok av genres
Del Toros mustiga hopkok av fantasy och konventionell superhjälte-film står sig som en rackarns fräsch korsbefruktning. Båda filmerna är insvepta i kaxig attityd och en överraskande värme och mänsklighet. Del Toro slänger in samtliga av dessa ingredienser i sin mixer och slutresultaten är en giftig smoothie som jag har svårt att stå emot.
LÄS OCKSÅ: Mina Drömmars Uppföljare - Gremlins 3
Scenen som etsat sig fast på min hornhinna är den ytterst gemytliga öl-scenen mellan vår huvudperson och det blåa geniet Abe Sapien (Doug Jones). Scenen strålar av glädje och är ett klockrent bevis på hur orädd Del Toro och ensemblen är för att undersöka karaktärernas tramsigare dimensioner. Att vi cirka tjugo minuter senare får stifta bekantskap med en ohyggligt ryslig varelse, vid namn Angel of Death (Även spelad av Doug Jones) är ett tvärkast av guds nåde. Del Toro hanterar dessa tonala skiftningar med stabilt självförtroende. Del Toro låter aldrig historian glida in i substanslöst trams eller gravallvarlig katastroffilm. Balansgången är, i min mening, helt perfekt.
Historian förtjänar ett slut
Redan i första filmen introduceras vi för Hellboys ofrånkomliga öde: att leda apokalypsen och förintelsen av vår värld. Del två utforskar mänskliga teman som identitet och att bli frånstött. Helvetespojken filar ständigt ner sina demoniska horn för att smälta in vår mänskliga gråa massa, men längtar samtidigt efter att få kliva ut ur anonymitetens skugga. Alla dessa fantastiska motsättningar och ytterst mänskliga teman står i dagsläget utan ett avslut.
LÄS OCKSÅ: 7 Uppföljare som faktiskt är bra
Jag menar absolut inte att Del Toro tvunget behöver berätta historien om Hellboy som domedags-maskin. Jag menar snarare att det finns betydligt mer att berätta och en drös tematiska trådar som inte knutits ihop under del ett och två. En visionär som Del Toro är jag helt övertygad om kan vrida ut fler fängslande historier ur den redan fasligt stabila grunden.
Varför inte en Hellboy 3?
Helvetespojken levererar inte på box-office
Nåja, nog spelar den röde demonen in deg alltid – dock långt ifrån tillräckligt. Ingen av de två första alstren spelade igen sin budget, utan föll på mållinjen med smärtsam marginal. Är det helt enkelt inte ekonomiskt gångbart med en hornutrustad, demonisk hjälte?
Enligt IMDb låg tvåans budget på hyfsat blygsamma $85 000 000 – i alla fall i superhjältesfären. X-men: Apocalypse budget sträckte sig till $178 000 000 och Avengers: Age of Ultron kom upp i massiva $250 000 000. Nu spelar givetvis inte Hellboy i samma monumentala division som nämnda rullar, men det visar ändå på en markant skillnad.
Del Toro ska enligt uppgifter från filmsajten Collider krävt $150 000 000 för en tredje film om helvetespojken. Detta är något studion helt enkelt inte har råd att bevara och Del Toro tycks inte vara villig att kompromissa. Skådespelaren innanför det röda kroppssminket, Ron Perlman, har uttryckt entusiasm för en comeback men han vill inte hinna bli för gammal. En rävsax som heter duga helt enkelt. Jag håller dock alla mina demoniska tummar för en tredje och avslutande film - trots att det just nu onekligen ser mörkt ut.
Längtar du också efter en Hellboy 3?