Kostymserierna du inte får missa
Mer kostym till folket!
Få saker är så somriga för mig som en riktigt bra kostymserie, helst brittisk. Alla minns väl Miss Marple-repriserna som alltid verkade rulla på TV när man var liten? Jag vet egentligen inte varför jag fastnade för just kostymserier. Är det de fina kläderna? Det hövliga sättet att tala med varandra? Eller kanske det fruktansvärda klassystemet som innebar fattigdom för en större del av befolkningen? Eller är det helt enkelt bara så att jag är oerhört svag för Colin Firth i den där scenen vid sjön i Stolhet och Fördom från 1995? Det är svårt att säga. Här är i alla fall några av mina favoriter, som alla borde ses innan sommaren är slut.
Agatha Christie’s Poirot
Sedan 1989 har David Suchet spelat Hercule Poirot i sjuttio avsnitt, vissa filmlånga, andra omkring femtio minuter. Den belgiske före detta polisen, som flyttade till England som krigsflykting under första världskriget, fångade mångas hjärtan. Han är nitisk, pedant, och oerhört fåfäng. Trots detta har han en enorm värme i sina interaktioner med människorna han möter. Agatha Christie själv blev till slut trött på Poirot, men fortsatte att skriva böcker om honom på grund av en stor efterfrågan. Detta är en klassisk deckare, där många av avsnitten följer samma tydliga struktur, men det blir aldrig tråkigt. Poirot presenteras med ett visst antal misstänkta, och i slutet samlar han dem alla för att bevisa vem den skyldige är. Det är något speciellt i det Christie lyckades skapa. En serie om mord som på något vis också är mysig - där alla kan vara den skyldige.
LÄS OCKSÅ: Halvårets bästa TV summerat
North & South
För tolv år sedan kom miniserien North & South – idag är den något av en kultklassiker. Jag som ständigt är på jakt efter nya brittiska miniserier att se, finner ofta North & South högst upp på topplistor inom genren. Jag gissar att det beror på seriens oerhört autentiska känsla - de perfekta kostymerna, den nordengelska dialekten, och de fattiga fabriksarbetarnas försök till att förena sig och stå upp mot kapitalisterna. Lika viktig faktor tror jag att Mr Thorntons intensiva blick varit för seriens popularitet. Detta är en kärlekshistoria med industrialiseringen som kuliss. En berättelse om motsatser berättad med bomullsfabrikerna i bakgrunden. Många av skådespelarna gör väldigt fina insatser, inte minst Richard Armitage (senare i The Hobbit), Anna Maxwell-Martin (också i Bletchley Circle) och Brendan Coyle (senare Mr. Bates i Dowton Abbey).