Bästa filmerna 2016

Bästa filmerna 2016

Eric Diedrichs
Uppdaterad 21 mars 2024 kl. 11:41 | Publicerad 19 april 2016 kl. 16:00

Vi vill även passa på att tipsa dig om vår lista med de bästa filmerna från 2017.

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon på Filmtopp.
  2. Filmen måste ha haft svensk premiär under 2016. Detta kan innebära att vissa filmer som tidigare har haft premiär utomlands slinker med.
  3. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har gett höga betyg under årets gång, är filmerna sorterade i bokstavsordning efter betyg.

BÄSTA FILMERNA 2016

Betyg 4

Anomalisa

Anomalisa
Foto: Paramount Pictures

Produktionsland: USA
Regi: Charlie Kaufman, Duke Johnson
Manus: 
Charlie Kaufman
Genre: Drama, Komedi

Handling: Anamolisa står självhjälpsbokförfattaren Michael Stone och hans inre demoner i centrum. Michael har precis anlänt till Cincinnati där han ska hålla ett föredrag om kundtjänstarbete. Han är förlorad i en depression och alla personer han möter är i hans ögon lika ointressanta. Detta skildrar Kaufman genialt genom att låta alla karaktärer runt Michael ha likadant ansikte och likadan röst (Tom Noonan). På hotellet förälskar sig Michael i Lisa, den enda personen som gör ett unikt intryck på honom.

Därför ska du se filmen: Det som utmärker Anomalisa är den starka medmänskligheten som genomsyrar den Kafkaliknande atmosfären. För om det är något Anomalisa lyckas göra, så är det att beröra. Ensamhet skildras så enkelt, så greppbart. Det är inte ofta jag säger detta, men tyvärr var filmen alldeles för kort för sitt eget bästa.

Arrival

Arrival
Foto: Sony Pictures.

Produktionsland: USA
Regi: Denis Villeneuve
Manus: Eric Heisserer
Genre: Science fiction, Drama

Handling: Utomjordiska farkoster anländer till Jorden. Det är oklart vad utomjordingarna vill, eftersom de endast med jämna mellanrum släpper in människor till dem. Lingvisten Louise Banks (Amy Adams) kallas in för att kommunicera med dem, och tillsammans med fysikern Ian Donnelly (Jeremy Renner) måste hon försöka svara på frågan om vad utomjordingarna vill samtidigt som världen reagerar, många gånger våldsamt, på deras närvaro.

LÄS OCKSÅ: 10 sci-fi-filmer de flesta inte sett

Motivering: De partier som bevisar att Villeneuve tagit till sig principen om utomjordisk mentalitet, gör att filmen känns nyskapande. Och när jag, en cynisk och ärrad filmkritiker, kan säga att jag aldrig upplevt något liknande tidigare, är ett högre betyg inte bara tänkbart, det är självklart.

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Beatles
Foto: Noble Entertainment

Produktionsland: USA
Regi:
Ron Howard
Manus: Mark Monroe, P.G Morgan
Genre: Dokumentär

Handling: Vi följer vi det legendariska bandet på turné, från 1963 till deras näst sista spelning 1966. Regissören Ron Howard har tillsammans med ett skickligt team kombinerat filmmaterial från denna tid med gamla och nya intervjuer med både bandmedlemmarna själva samt några andra kända ansikten. Filmen tar sin början när Beatles får sina första utlandsspelningar och slutar någonstans när de ändrar musikhistorien med albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Därför ska du se filmen: Jag gillar hur Howard har valt att fokusera på Beatles som ett kollektiv och minimalt gått in på hur individerna var för sig. Medlemmarnas dynamik och vänskap med varandra och till deras anonyma manager Brian Epstein är kärnan och själen genom hela filmen. Ingen får större plats än någon annan.

Bamse och häxans dotter

Bamse Häxans dotter
Foto: Nordisk film.

Regi: Christian Ryltenius
Manus: Ida Kjellin & Sofie Forsman
Röster: Peter Haber, Jonas Karlsson, Laura Jonstoij Berg m.fl.
Genre: Animerat

När Krösus Sorks kumpaner hittar guld på botten av en sjö bestämmer de sig för tömma den på vatten genom att rasera en fördämning. Problemet är bara att de på så sätt kommer att orsaka översvämningar i en hel by och detta tänker inte Bamse gå med på. Med dunderhonung i magen är det ingen större match för Bamse att stoppa dem från att utföra sin illgärning, det vill säga fram tills att skurkarna får oväntad hjälp från häxan Hatiora och hennes dotter Lova. Anledningen till att de ansluter till Krösus Sork och hans gäng är att de känner sig utfrysta från byns gemenskap och vill hämnas. Bamse ställs nu inför en tuff utmaning för magi rår han inte på, inte ens när han är dunderladdad.

Därför ska du se filmen: För att filmen och äventyret passar hela familjen.

Bland män och får

Bland män och får
Foto: Scanbox Entertainment

Produktionsland: Island
Manus och regi: Grímur Hákonarson
Genre: Drama

Handling: Det är 40 år sedan de två fåruppfödarna tillika bröderna Gummi och Kiddi senast pratade med varandra, trots att de bor grannar med varandra på samma gård. Efter en årlig tävling där Kiddi vinner förstapriset för årets bagge börjar Gummi misstänka att allt inte står rätt till med Kiddis får. Han kallar på veterinär som efter en undersökning konstaterar att Kiddis bagge lider av en ovanlig, obotlig och ärftlig sjukdom. När man upptäcker liknande fall i granngårdarna beslutas det att alla får i hela dalen måste avlivas.

Därför ska du se den: Här skildras vad som händer i ett mer eller mindre isolerat samhälle när deras huvudsakliga levebröd rycks från dem, men störst fokus ligger ändå på relationen mellan de två fårfarmande bröderna. Det hela framställs på ett väldigt verklighetstroget och emellanåt nästan dokumentärt sätt, vilket gör att man känner starkt för filmens huvudkaraktärer.

Blue Jay

Blue Jay
Foto: Netflix.

 

Produktionsland: USA
Regi: Alexandre Lehmann
Manus: Mark Duplass
Genre: Drama
 
Handling: När Jim och Amanda gick i high school var de oskiljaktiga, de var kära upp över öronen och deras framtid tillsammans var redan utstakad. Nu, nästan 20 år senare, möts de igen under ett tillfälligt besök i deras lilla hemstad i Kalifornien, bland gångarna i matbutiken. Efter att ha kommit över den stela ”Hej, hur är det med dig nuförtiden?”-tröskeln spenderar de dagen med att reflektera över deras gemensamma förflutna, vilka personer de än gång var och vilka de nu har blivit.
 
Motivering: Det är uppmuntrande och uppfriskande att den här typen av film kan göras. Att något så enkelt kan bli så starkt, att allt överflöd kan skalas bort och något intimt och vackert kan få uppstå. Vi ska tacka Duplass-bröderna för att de fortsätter att kämpa för den här typen av film, och skådespelare som Sarah Paulsson för att de skänker sin talang till mindre projekt som dessa. Blue Jay är en pärla som förtjänar all vår uppmärksamhet, en film som värmer och berör med vackert foto, naturlig dialog och briljant skådespeleri.

Bortom Lampedusa

Bortom Lampedusa
Foto: Folkets Bio.

Produktionsland: Italien
Manus & regi: Gianfranco Rosi
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 54 min

Handling: Lampedusa är en italiensk ö som ligger benägen i Medelhavet cirka tjugo mil från Sicilien, men bara runt tio mil från Tunisiens kust. Detta läge gör att ön är det första flyktingar tar sikte på när de flyr med båt från Afrika. Häri ligger naturligtvis en stor del av filmens fokus, men parallellt får vi även ta del av vardagslivet hos några av öns lokalbefolkning. En är läkare som påverkas i allra högsta grad av alla flyktingar som anländer till ön, både levande och döda. En annan är en liten pojke som inte bryr sig om något annat än sina slangbellor. En tredje är öns ende radiopratare som varvar önskelåtar med rapporter om ännu en förlist båt full med flyktingar.

Därför ska du se filmen: Bortom Lampedusa är utan tvekan en av de viktigaste och mest aktuella filmerna som har kommit på senare tid och även en av de bättre dokumentärfilmerna. Vi tror oss veta ungefär hur människors liv påverkas av flyktingkrisen, men egentligen har vi ingen aning. Därför är det bra att det finns filmer som Bortom Lampedusa, som kan hjälpa till att öppna våra ögon – åtminstone lite grann.

Captain America: Civil War (2016)

Captain America: Civil War
Foto: Disney.

Produktionsland: USA
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Manus: Christopher Markus & Stephen McFeely
Genre: Action

Handling: När ett av Avengers internationella åtaganden går snett skakas omvärldens syn på våra superhjältar om. Politikers och regeringars tålamod med att de maskerade hämnarna lämnar milslånga spår av skadegörelse efter sig, når sin brytningspunkt. Ett nytt system åberopas. Ett system som ska hålla dessa övermänniskor i schack och som överser vilken roll de ska inta i katastrof- och krissituationer. Plötsligt ligger makten i FN:s händer när Avengers ska ingripa.

Läs också: Vår Recension av Avengers: Age of Ultron

Därför ska du se filmen: Russo-brödernas regi-debut i Marvels universum tangerar en av mina absoluta höjdpunkter i franchisesen; Captain America: The Winter Soldier. I Civil War står de inför utmaningen att bygga broar i form av tonalitet och världsbygge mellan filmserierna Avengers och Vintersoldaten. Avengers-filmerna är nästintill skrikande käcka och färgglada och The Winter Soldier var mer av en relativt grov thriller. Russo-bröderna lyckas här karva ut gemensam mark. Civil War känns som en logisk fortsättning på bådeAvengers och The Winter Soldier. 

Den unge Zlatan

Den Unge Zlatan

Produktionsland: Sverige
Regi: Fredrik Gertten, Magnus Gertten
Genre: Dokumentär

Handling: Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimović, har under sin karriär underlättat många tidningsredaktörers liv genom att ge dem mängder av löpsedlar att sätta rubriker på. I bröderna Gerttens dokumentär ligger  störst fokus på Zlatans ”make or break”-period i Ajax där det tajta slaget om striker-positionen mellan han och egyptern ”Mido” ägde rum.

Därför ska du se filmen: Den unge Zlatan riktar sig inte till dig som vill komma in i omklädningsrummet för smaskiga detaljer och lära sig vad som krävs för att anfallare ska överleva på elitnivå. På många sätt handlar inte dokumentären specifikt om Zlatan, utan snarare om kostnaden för att lyckas. Trots att utfallet är känt, är det stundtals riktigt spännande att följa Zlatans väg mot legendstatus.

Don't Breathe

Don't Breathe
Foto: UIP

Regi: Fede Alvarez
Manus: Fede Alvarez och Rodo Sayagues
Genre: Skräck, Thriller

Handling: Don’t Breathe handlar om tre ungdomar som vill lämna Detroit för Kalifornien. De är inbrottstjuvar och får nys om en möjlighet att få tag på 300 000 dollar som ska vara förvarade i en blind mans hus. Uppdraget visar sig vara svårare än vad de väntat sig.

LÄS OCKSÅ: Moderna skräckfilmer – har du sett dessa pärlor?

Därför ska du se filmen: Jag kan väl passa på att varna känsliga tittare från att se Don’t Breathe. Den är modig och djärv i sitt berättande, den räds inte att verkligen gå ”all in” vad gäller vissa ruggigt otäcka scener och det hyllar jag den för. Regissören Fede Alvarez (som tidigare gjort nyinspelningen av kultfilmen Evil Dead) vet vad han gör. Filmen är överlägsen andra nya skräckfilmer vad gäller spänning. Den förlitar sig inte på billiga ”jump-scares” utan bygger istället upp dramatiken så att man sitter spänd i stolen genom hela filmen.

Ester Blenda

Ester Blenda

Produktionsland: Sverige
Manus & Regissör:
Anna Hylander
Genre: Dokumentär

Handling: I skiftande episoder får tittaren en inblick i olika delar av Stockholmsjournalisten Esters liv, från den första stora framgången till det bittra slutet. Hon var den första i Sverige att wallraffa – vilket betyder att en reporter uppträder under falsk identitet för att få material till artiklar eller böcker – när hon först levde som piga i en månad och sedan beskrev sina upplevelser i en rad artiklar i Svenska Dagbladet. Hon var en oerhört orädd och självständig kvinna som under 20 – och 30-talet reste världen över i jakt på äventyr.

Motivering: Ester Blenda är gjord med en stor kärlek för materialet och förmedlar en beundransvärd kvinnas bedrifter på ett utmärkt sätt. En dokumentär att se!

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Fantastic Beasts
Foto: Warner Bros.

Produktionsland: USA
Regi: 
David Yates
Manus: J.K. Rowling
Genre: Äventyr

Handling: Efter att ha rest runt för att utforska och dokumentera magiska varelser anländer magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) i New York. I sin resväska har han, utöver diverse världsliga ting, exemplar av de arter han har studerat. Newts önskan om att utbilda den trångsinta trollkarlsvärlden om kreaturens fredliga lynne punkteras när världslingen Jacob förväxlar deras väskor. Kort därefter har flera varelser brutit sig ut och flytt. Snart påbörjas en intensiv jakt där Newt måste få tag på alla vidundren innan AMUSCA (Magical Congress of the United States of America) gör det.

QUIZ: Hur bra koll har du på Harry Potter?

Därför ska du se filmen: Två timmar och en kvart försvinner i ett nafs. Återkomsten till J.K. Rowlings lekfulla universum är spännande, rolig, dramatisk och charmig. Fantastiska vidunder och var man hittar dem är inte bara en oväntat bra spin-off, det är också en av de bättre filmatiseringarna av Rowlings böcker som har gjorts. Till stor del beror detta på hur snyggt författaren, som även står för manuset, har vävt samman flera häftiga sidohistorier varav en av dem bjuder på ett riktigt gott rigoröst mörker.

Flykten till framtiden

Flykten till framtiden
SF Studios.

Produktionsland: Sverige
Regi: Ulf Malmros, Jaana Fomin
Manus: Ulf Malmros
Genre: Komedi, Drama

Handling: Året är 1973 och Svante (Elias Palin) jobbar på en skivbutik tillsammans med ”Bengan” (Henrik Dorsin), som strävar efter att slå genom som artist. Svante har sedan länge ett hjärtfel, men försöker att leva ett normalt ungdomsliv. När han besöker doktorn får han veta att hans värden inte har förbättrats och att han inte har långt kvar att leva. I en önskan om att få fortsätta vara vid liv, utbrister Svante ett rop på hjälp.

Som svar på Svantes vädjan stannar en annorlunda tunnelbanevagn vid hans väg. När han kliver på förs han framåt i tiden – hela vägen till 2016 då medicinsk forskning har kommit så långt fram att läkare kan bota hans trasiga hjärta. Men det är inte så enkelt för Svante att få igenom sin önskan. I framtiden har han varken ett hem, familj eller personnummer. Fast snart träffar han Elsa (Victoria Dyrstad), som väljer att hjälpa honom med att få tillstånd till en hjärtoperation. Men det de snart kommer att få veta är att resa i tiden kan innebära ödesdigra konsekvenser.

Därför ska du se filmen: Det var länge sedan jag fann mig så pass engagerad av en svensk film. Tempot är högt och vändpunkterna många. Humorn finns där och dramatiken gör det definitivt. Till Flykten till framtidengäller det att inte bara spänna fast säkerhetsbältet, utan också blicken.

Fyren mellan haven

fyren mellan haven
Foto: Nordisk Film.

 

Produktionsland: USA
Manus & Regi: Derek Cianfrance
Genre: Drama

Handling: Efter första världskrigets slut tar veteranen Tom Sherbourne (Michael Fassbender) an sig jobbet som fyrväktare på den isolerade ön Janus, mitt ute i havet utanför Australien. Till en början uppskattar han det ensliga och lugna livet, men när han förälskar sig i flickan Isabel Graysmark (Alicia Vikander), dröjer det inte länge innan han får permanent sällskap ute på ön. Tillsammans drömmer de om att bli föräldrar, men personliga tragedier kommer emellan och efter flera år står paret fortfarande barnlösa. Tills en dag då en båt med ett spädbarn ombord flyter iland på stranden.

Motivering: Fassbender och Vikander har en fantastisk kemi och deras känslosamma och intima scener är fullkomligt trollbindande. Jag blir flera gånger så fångad i stunden att jag glömmer bort att fundera över vad som ska hända härnäst.

Fäktaren

the fencer
Foto: Studio S

Produktionsland: Finland, Estland
Regi: 
Klaus Härö
Manus: Anna Heinämaa
Genre: Drama

Handling: Vi befinner oss några år efter andra världskrigets slut. Den unge, estländska fäktaren Endel (Märt Avandi) tvingas att fly ifrån Leningrad eftersom den den sovjetiska underrättelsetjänsten, KGB, är efter honom på grund av sitt kontroversiella förflutna. Han återvänder till sitt hemland och byn Haapsalu där han startar ett nytt liv som den lokala skolans gymnastiklärare.

När Endel lär ut fäktning till skolans ungdomar blir rektorn (Hendrik Toompere) misstänksam. Barnen ser dock Endel som en fadersfigur och sätter sitt hopp till honom. Så småningom blir skolan inbjudna till en fäktningstävling i Leningrad och Endel blir tvingad till ett moraliskt vägskäl. Ska han fly och rädda sitt eget skinn eller stå upp för barnens rätt till ett normalt liv?

Därför ska du se filmen:  Fäktaren är en stark och mycket välskapt filmatisering om kärlekens kraft, heroiskt mod samt diktaturens orättvisor. Samspelet mellan regi och foto, den fantastiska musiken och en suverän Märt Avandi gör filmen till ett drama som skiljer sig från mängden.

The Girl With All the Gifts

the girl with all the gifts
Foto: Warner Bros.

Produktionsland: USA
Regi: Colm McCarthy
Manus: Mike Carey
Genre: Thriller, Skräck

Handling: Ett enormt svampvirus har brett ut över ett futuristiskt England. De smittade förvandlas till deformerade zombievålnader – vars bett sprider smittan vidare – med ett stort köttsug. På en militärbas någonstans utanför London befinner sig den virussmittade flickan Melanie där hon och flera andra barn hålls i sträng karantän. Hon är överintellektuell och kan lättare kontrollera de bestialiska symptomen. Därav är hennes gener viktiga för Dr Caroline Caldwell i jakten på ett vaccin.

Därför ska du se filmen: Filmen är ett gediget hantverk rakt igenom. Redan i den laddade inledningen – som direkt väcker mitt intresse – sätter regissören Colm McCarthy en nerv och en spänning som sedan följer med hela vägen i mål. Till sin hjälp har han han grym musik, komponerad av Cristobal Tapia de Veer, som likt ett hjärta ständigt pulserar med stark bas i bakgrunden.

Heart of a Dog

Heart of a Dog
Foto: Noble Entertainment.

Produktionsland: USA
Manus och Regi: 
Laurie Anderson
Genre: Dokumentär

Handling: Heart of a Dog är Laurie Andersons vackra kärleksförklaring till sin bortgångna terrier Lolabelle. Med handtecknade sekvenser, stillfoton och videoklipp låter hon oss ta del av Lolabelles resa; från första ägare till hennes inträde hos familjen Anderson-Reed, från att hon fick lära sig göra tassavtryck i gips tills hon så småningom lämnade jordlivet. Allt detta skildrar Anderson insiktsfullt med både värme och humor.

Läs också: Filmtopp på Göteborg Film Festival

Därför ska du se filmen: Trots det tungt sentimentala ämnet blir det varken löjligt eller enformigt. Berättandet är fascinerande och även om det finns en kronologisk struktur, lämnas det utrymme för små associativa avstickare. Andersons filosofiska utsvävningar och välformulerade prosa gör Heart of a Dog till en högst egen, men också ovanligt naken film.

Jag, Daniel Blake

Jag Daniel Blake
Foto: Scanbox Entertainment.

Produktionsland: England
Regi: 
Ken Loach
Manus: Paul Laverty
Genre: Drama

Handling: 59-årige Daniel Blake håller på att återhämta sig från en massiv hjärtattack. Han vill inget hellre än att återgå till snickeriet fast doktorn menar bestämt att han måste fortsätta vila – få lite mer kräm i pumpen. ”Dan” förstår allvaret i sitt tillstånd, men det gör inte ESA (en slags Engelsk motsvarighet till försäkringskassan) som istället friskförklarar honom. Således kan han inte få varken sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. Plötsligt finner sig Dan fångad i en kafkaesque byråkratisk mardröm där han skickas fram och tillbaka till den ena instansen efter den andra.

Motivering: Även om vissa scener är som blytunga slag mot solarplexus genomsyras hela filmen av både humor och värme. Eftersom våra hjältar förefaller så naturliga och vi får tid till att verkligen lära känna dem, finner även vi i publiken tröst i deras vänskap. Deras hopp är vårt hopp, deras skratt är våra skratt. När de slåss i motvind känns det som att hela biosalongen slåss i motvind.

Julieta

Julieta
Foto: Studio S. Entertainment.

 

Produktionsland: Spanien
Manus & Regi: Pedro Almodóvar (baserat på tre noveller av Alice Munro)
Genre: Drama

Handling: Julieta Arcos har packat väskorna för att lämna Madrid för Portugal, men efter att ha stött på en gammal bekant tvingas hon ställa in resan för att ta itu med sitt plågade förflutna. Framförallt måste hon reda i händelserna som ledde fram till sin dotters frånvaro.

LÄS OCKSÅ: Spaniens 3 bästa thrillers

Därför ska du se filmgen: Sätter man ihop allt; Almodóvars regi, Iglesias musik och samtliga skådespelares fantastiska insatser, så är det svårt att inte fastna för Julieta. Det är emotionellt gripande och blir aldrig tråkigt. Filmen är berättad från den äldre Julieta (Emma Suaréz) och vi får genom återblickar se hur allt blev som det blev. Flashback-scenerna utgör större delar av filmen, men de känns inte alls som den berättar-gimmick de kan göra i andra filmer.

Jätten

Jätten
Foto: TriArt Film.

Produktionsland: Sverige
Manus & Regi: Johannes Nyholm
Genre: Drama

Handling: I Johannes Nyholms debutlångfilm ”Jätten” står den autistiska och missbildade boule-spelaren Rikard i centrum. Han skildes från sin mor vid födseln – det antyds att hon fick en förlossningspsykos – och har sedan dess levt på hoppet om att få henne tillbaka. Under åren har han framgångslöst sträckt ut sin hand till henne genom att skicka sina vunna boule-statyetter. Nu närmar sig de Nordiska mästerskapen i Rikards favoritsport; en sådan prestigefull vinst måste vara tillräcklig för att få tillbaka mamma.

LÄS OCKSÅ: Kommande biofilmer! 

Därför ska du se filmen: Jätten är en märklig blandning av feel good och socialrealism. Det är en film som med hjälp av humor och dramatik lyfter fram samhällets marginaliserade, samtidigt som den öppnar för diskussion om hur subjektivt normativitet faktiskt är. Scenerna på bouleklubben är fantastiskt underhållande i sann Plötsligt i Vinslöv-anda, medan scenerna i Rikards privatliv växlar mellan att vara hjärtskärande såväl som hjärtevärmande. Det gör lika ont att se hur illa han behandlas av främlingar, som det värmer när han umgås med sina vänner på hemmet där han bor.

Kubo och de två strängarna

Kubo och de två strängarna
Foto: UIP.

Produktionsland: USA
Regi: Travis Knight
Manus: Marc Halmes, Chris Butler
Genre: Äventyr

Handling: Kubo växer upp med sin mamma i en grotta vid en strandklippa. Dagarna spenderar han i den närliggande byn med att berätta fantastiska historier för de nyfikna byborna. Kvällarna ägnar han åt att vårda sin svaga mor i hopp om att hon ska minnas något nytt om hans bortgångna far. Men lika snabbt som ett minne erinras, glöms ett annat bort. Men något modern inte glömmer är att Kubo aldrig får visats ute om kvällarna. Om han gör det kommer hans elaka mostrar att hitta honom och ta med honom till det själlösa månlandet.

Därför ska du se filmen: Kubo är tveklöst en otroligt läcker film. Fantasifullt blandas stop-motion med CGI i en perfekt balans. Scenerna när Kubo besöker grannbyn är rätt och slätt underbara! Häftiga närbilder och kamerarörelser avlöser varandra i en rasslande fart. Travis Knights filmteam lyckas förmedla stämningen till fullo.

Land of Mine (Under sanden)

Land of Mine
Foto: Nordisk FIlm.

Produktionsland: Danmark
Manus och Regi:
Martin Zandvliet
Genre:
Drama

Handling: Land of Mine får vi se hur en grupp tyska pojksoldater tvingas arbeta av en av nazisternas många krigsskulder. Deras uppgift är att gräva upp 45 000 minor längs en dansk strandkant. Pojkarna svarar till den tyskhatande danske sergeanten Carl Rasmussen (Roland Møller). Systematiskt utsätter han dem för den ena mer nedbrytande tortyren efter den andra.

Därför ska du se filmen: Hela filmen utspelas mer eller mindre på den helvetesstrand pojkarna ska krypa längs på jakt efter minor. Trots denna kraftiga miljöbegränsning känns fotot ständigt varierande och alltid vackert. Allt är dessutom filmat på autentiska stränder där minröjningen skedde. Tydligen hittade filmteamet en gammal ouppgrävd mina på stranden innan de började filma. Kommer jag någonsin kunna sätta en fot på en dansk strand igen? Vi får väl se.

Mannen från Snåsa

Produktionsland: Sverige
Manus & Regi: Margreth Olin
Genre: Dokumentärfilm

Handling: I den norska lilla byn Snåsa hittar vi Joralf som är känd för att ha helande krafter. Han har därför under de senaste 65 åren besökts av över 50 000 personer som önskat bli av med sina krämpor. Joralf har slutat att ta emot besökare men dokumentärfilmaren Margreth Olin lyckas få honom att tillfälligt gå ur sin pension för att kunna fånga hans arbete på film. Under efterarbetet av filmen drabbades Margreth av en personlig tragedi när hennes man plötsligt svävade mellan liv och död efter en stroke. Denna händelse förde henne och Joralf mycket nära varandra.

Motivering: Mannen från Snåsa är minst sagt en välkommen värmeinjektion i dagens kalla politiska klimat.

Min pappa Toni Erdmann

Toni Erdmann
Foto: Tri Art Film.

Produktionsland: Tyskland
Manus & regi: Maren Ade
Genre: Komedi, Drama

Handling: Excentriske Winfried Conradi har tröttnat på att aldrig få träffa sin karriärsinriktade dotter Ines. Han åker därför på en spontan semester till Bukarest, som ”råkar” vara samma stad som Ines bor i för tillfället. Ines är mitt uppe i en viktig affär så under de få tillfällen hon och hennes far träffas under de kommande dagarna är hon knappt närvarande. Dagen kommer då det är dags att ta farväl varpå Ines går vidare med sitt hektiska liv. Det dröjer dock bara någon dag innan hennes far dyker upp igen, denna gång förklädd till en livscoach vid namn Toni Erdmann. Under en period tvingas hon, mer eller mindre, att umgås med sin fars påhittade karaktär. Något som ställer hela hennes tillvaro på ända.

Därför ska du se filmen: Det här är i grund och botten en väldigt mörk film men tack vare Peter Simonischeks skojfriska karaktär Conradi/Erdmann kan den ändå bitvis sorteras under feel good-genren. Filmens humor är oftast pricksäkert rolig och varm, det vill säga i nästan alla scener. Ibland blir nämligen stämningen nästan outhärdligt obekväm, givetvis avsiktligt, men ändå till den grad att jag nästan inte klarar av att titta.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Foto: 20th Century Fox

Produktionsland: USA
Regi: Tim Burton
Manus: Jane Goldman, efter bok av Ransom Riggs

Genre: Fantasy

Handling: Jakes lugna liv skakas om rejält när hans farfar Abe hittas mystiskt död. Sorgen slår hårt mot Jake, som växte upp med farfaderns vänskap, värme och berättelser. Nära till hjärtat ligger historierna om fröken Peregrines besynnerliga barnhem i Wales. Jake vägrar att släppa dessa ”sagor” och på rekommendation av sin psykolog reser han, tillammans med sin pappa, till den Walesiska ö där det besynnerliga barnhemmet påstods ligga. Snart upptäcker de att det finns mer sanning bakom Abes berättelser än vad man först hade kunnat tro. 

Därför ska du se filmen: Det är en vacker saga vi får ta del av, fylld av spänning och romantik med en komplett skådespelarensemble, som tillsammans skapar en underbar film präglad av magisk charm. 

Mustang

Mustang
Foto: Scanbox Entertainment.

Produktionsland: Turkiet, Frankrike
Manus: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Genre: Drama

Handling: De föräldralösa syskonen bor hos sin mormor i en avlägsen turkisk by vid svarta havet. När familjens grannar vittnar om att flickorna närgånget har lekt med några pojkar flyttar deras rigorösa morbror Erol in för att uppfostra dem. Men de livfulla systrarna visar sig vara svårare att kontrollera än vad han först trott.

Därför ska du se filmen: Samtidigt som Mustang är en provocerande berättelse är den fylld med humor, värme och kärlek. Skådespelarna imponerar, inte minst trettonåriga Günes Sensoy i rollen som Lale. En av filmens mer intressanta karaktärer är emellertid mormodern, spelad av Nihal Koldaş. Hennes roll i dramat är komplex eftersom hon värnar om flickornas bästa samtidigt som hon är indoktrinerad i byns frihetshämmande kultur.

The Neon Demon

The Neon Demon
Foto: Scanbox Entertainment.

Regi: Nicolas Winding Refn
Manus: Nicolas Winding Refn, Mary Laws & Polly Stenham
Genre: Thriller

Handling: Föräldralösa Jesse har precis fyllt 16 år och flyttat till Los Angeles med drömmen om att bli modell. Blixtsnabbt klättrar hon oskuldsfullt uppför modevärldens hierarki samtidigt som hon med lätta steg pressar ner sina konkurrenter. Fast med skönhet kommer ett pris, något Jesse snart kommer att få befara. Utan större föraning har hon äntrat en hänsynslös värld där de starkaste överlever och de svaga slukas.

Därför ska du se filmen: Trots att The Neon Demon är lågmäld, pretentiös och många gånger fullständigt over the top med sina sexuella och våldsamma utsvävningar. Men samtidigt är det också en originell filmupplevelse, som hypnotiskt slukar den betraktare som är beredd att ge sig hän åt Refns egensinniga universum. Fotot är urläckert och kameran kompletterar magnifikt historieberättandet.

The Nice Guys

The Nice Guys
Foto: Warner Bros. Pictures

Produktionsland: USA
Regi:
 Shane Black
Genre: Action/Komedi

Handling: Året är 1977 i änglarnas stad, Los Angeles. I en brinnande bil sitter porrstjärnan "Misty Mountains" som omkommer i tragedin. Vips är mord-konspirationen i rullning.

Därför ska du se filmen: Black bemästrar den här terrängen. Det har han bevisat gång på gång, oavsett om han är bakom kameran eller skriver i författarblocket. The Nice Guys är inget undantag. Replikskiftena fullständigt sprakar mellan Crowe och Gosling, där spydiga kommentarer avlöser varandra. Black kastar sig huvudstupa in i barnförbjuden brutalitet utan att halka in på för starka tonskiften. Allt är inlindat i en deckares kostym, som med sina dårfinkar till huvudpersoner tar en del oväntade vändningar. Måhända är humorn i det vulgäraste laget för alla familjemedlemmar, men undertecknad njöt i fulla drag!

Paradissviten

Paradissviten
Foto: Folkets Bio.

Produktionsland: Nederländerna, Sverige
Manus och regi: Joost van Ginkel
Genre: Drama

 Handling: Sex människoöden från olika länder och har olika socioekonomiska bakgrunder knyts ihop i Amsterdam. En av personerna vi får ta del av är bulgariska Jenya. Hon tror att lyckan är gjord när hon lämnar betongområdet i Sofia för ett modelljobb i den nederländska huvudstaden. Det hon inte vet, är att männen som ska fotografera henne jobbar för en traffickingliga. Snart kommer hon att slussas från den ena kunden till den andra i stadens notoriska glädjekvarter.

Läs också: Recension – Mustang (2015)

Därför ska du se filmen: Även om vi har hört liknande dessa historier förut hittar van Ginkel intressanta vinklar i varje människoöde. Schabloner till trots, blir det varken särskilt klyschigt eller tradigt. Paradissviten brister snarare i avsaknaden av värme och medmänsklighet. Det klingar i moll från början till slut och mot filmens upplösning blir det nästan – men bara nästan – parodiskt tungt. Tack och lov lyckas van Ginkel balansera sin film helt rätt.

Paulina

Produktionsland: Argentina
Manus: Santiago Mitre & Mariano Llinás
Regi: Santiago Mitre
Genre: Drama

Handling: Paulina har en fin karriär som advokat utstakad framför sig, eller åtminstone tycker hennes far detta. Han blir därför väldigt besviken när hon bestämmer sig för att lämna juridikstudierna bakom sig och istället ta ett jobb som lärare på en skola, långt ut på landsbygden. Pappan protesterar högljutt, men Paulina är orubblig i sin övertygelse om vad hon vill göra med sitt liv. Kort därefter går flyttlasset och hon inleder snart sin nya tjänst på den lilla skolan.

En kväll när hon är på väg hem från en kollega, blir hon överfallen och brutalt våldtagen av ett killgäng. Paulina har sitt eget sätt att hantera den hemska händelsen, något som återigen möts av protester från bland andra hennes far. Fast hon är även denna gång fullt övertygad om att hennes sätt är det rätta.

Därför ska du se filmen: Filmens huvudperson är en mycket intressant karaktär. Hon är en stark kvinna som kritiseras av sin omgivning för att hon inte agerar och reagerar på det sätt som omvärlden förväntar sig av henne. Sättet personerna omkring henne reagerar på blir en slags spegling av de normer som råder i samhället hon lever i. Personligen anser jag att samhällets förhållningssätt är mestadels negativt, men det är inte helt självklart. Någon annan kan säker tycka precis tvärt om här vilket bara gör filmen ännu mer fascinerande.

Peter och draken Elliot

Peter och draken Elliot
Foto: Disney.

Produktionsland: USA
Regi: David Lowery
Manus:
David Lowery & Toby Halbrooks
Genre: Äventyr

Handling:   Redan i fem års ålder tar Peters unga liv en dyster vändning under en utflykt tillsammans med familjen. En mysig bilfärd förvandlas till en tragedi efter en hastig och förödande krasch. Peter blir föräldralös i denna hemska stund och hans unga öde lämnas till skogens obarmhärtiga våld. Peter finner dock en bundsförvant i den snåriga terrängen – en varelse han inte trodde fanns. En best som bara den smått tokige farbrorn Meacham (Robert Redford) babblar om med grannskapets småungar – en drake!

Därför ska du se filmen: En stor anledning till mitt mysande i denna, egentligen högst ordinära barnfilmspremiss, är det stundtals magnifika fotot. Skogsvyer och den amerikanska landsbygden skildras i mustigt kontrastrika tagningar och CGI-besten Elliot integreras i naturbilderna på ett oftast obekymrat vis. Lowery lyckas dessutom få filmens bärande pelare att bära tungt. Det känslomässiga band som knyts mellan Peter och draken är av slitstarkt, oskuldsfullt tyg och är denna fabels stöttepelare. Det är en anknytning jag verkligen köper – och Lowery har full insikt i att detta är filmens hjärta som förser den med blod och känslomässig energi.

Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One
Foto: Disney

Produktionsland: USA
Regi:
 Gareth Edwards
Manus: Chris Weitz & Tony Gilroy
Genre: Äventyr, Science-fiction

Handling:  Vi är ljusår från familjen Skywalkers ständiga familje-dispyter och galaxen ligger framför imperiets tyranniska fötter. Fredens obevekliga bevarare, jedi-riddarna, är så gott som utrotade och ondskan visar sin rysliga nuna i varje hörn. Hoppets låga är utstampad – och det kommer att bli värre! Imperiet snickrar för fullt på deras mäktigaste vapen hittills, Dödsstjärnan! Det lilla mothugg galaxen har att erbjuda består av hårdnackade rebeller.

Motivering: Rogue One: A Star Wars Story når högt upp i betygsskalan, trots haltande partier. När filmen finner sitt fotfäste står den väldigt stabilt och levererar några av rymdoperans mest minnesvärda ögonblick. En rysligt kompetent svarvad pusselbit som jag inte ens visste saknades från det redan vackra motivet.

Room

Room
Foto: UIP

Produktionsland: USA
Regi
Lenny Abrahamson
Manus: Emma Donoghue
Genre: Drama

Handling: Mamman Joys och sonen Jacks liv är begränsat till några fjuttiga kvadratmeter. Jack har aldrig sett världen utanför rummets väggar och vet inte ens om dess existens. I det trånga kyffet får det precis plats med en kokvrå, några slitna möbler, en TV, ett badkar, en toalett, en säng och en garderob. Det finns också ett takfönster, genom vilket femåriga Jack funderar över hur världen fungerar; vad som är verkligt eller inte. Han vet exempelvis att råttor och spindlar finns, för de har han själv sätt, men ekorrar och hundar är nog bara fantasier – precis som allt annat som visas på den magiska TV-skärmen.

Därför ska du se filmen: Stora delar av filmen handlar just om hur det är för mor och son att leva i ”rummet”. Självklart hade inte detta varit hållbart om inte skådespelarnivån hade varit väldigt hög, särskilt från åttaåriga Jacob Trembleys sida. Regissör Lenny Abrahamson skildrar skickligt en miljö som ur ens perspektiv är ett klaustrofobiskt och smutsigt fängelse, men ur en annans är en värld av oändliga möjligheter.

Steve Jobs

Steve Jobs
Foto: Universal Pictures.

Produktionsland: USA
Regi: Danny Boyle
Manus: Aaron Sorkin, Walter Isaacson (Bok)
Genre: Drama

Handling: Filmen är likt biografin om Steve Jobs uppbyggd kring olika händelser ur hans liv. Hur pionjären vägrar att nöja sig med något annat än perfektion. Jobs sätter upp nästintill omöjliga krav för sig själv och sina anställda.

Läs också: De 25 bästa filmerna 2015

Därför ska du se filmen: Boyle skildrar skickligt Jobs upp- och nedgångar. Från sorgen han kände när han var tvungen att lämna Apple till hans härliga återkomst och även sidorna hos den privata Jobs. Michael Fassbender gör en stark insats och lyckas både driva på filmens spänning och förmedla sin på snudd hysteriska karaktär felfritt. Dessutom har Boyle styrt produktionen med karakteristisk visuell bravur. De olika epokerna i Jobs liv har nämligen filmats i olika filmformat: från kornig 16mm film till 35mm film till digitalfilm.

Stulna blickar

Produktionsland: Venezuela 
Originaltitel:
 Desde allá
Manus & regi: Lorenzo Vigas
Genre: Drama

Handling: Armando är en man i 50-årsåldern som i sin egn dimma går igenom tillvaron i Caracas, Venezuela. Han får utlopp för sina sexuella fantasier genom att betala unga män för deras ”umgänge”. Det är på detta sätt han får kontakt med Elder, en 17-årig pojke som är ledare för ett kriminellt ungdomsgäng. Deras första möte slutar med att Elder rånar och misshandlar Armando, men trots detta vill han inget hellre än att träffa Elder igen. Efter att Elder motvilligt går med på detta inleder de två ett förhållande som är minst sagt komplicerat, på flera olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Filmtopp på Göteborg Film Festival 2016

Därför ska du den: Stulna blickar behandlar extremt kontroversiella ämnen. Faktum är att Luis Silva, som spelar Elder, var tvungen för sin egen säkerhet fly landet när filmen hade premiär. Filmens regissör, Lorenzo Vigas, skildrar Armandos ”dimma” på ett effektivt sätt med hjälp av fotot, som ofta har ett väldigt kort skärpdjup. Allt som befinner sig mer än cirka en halvmeter från Armando är ur fokus vilket framkallar en känsla av instängdhet och förstärker känslan av att han befinner sig i sin egen lilla värld. Detta är för övrigt ett knep som på ett väldigt effektivt sätt även användes i filmen Sauls son, som hade premiär i vintras.

Free Fire

Free Fire
Foto: Sony Pictures.

Produktionsland: USA
Regi: Ben Wheatley
Manus: Amy Jump & Ben Wheatley
Genre: Action

Handling: Det är 70-tal i Boston och en illegal vapenaffär håller på att genomföras i en övergiven fabriksbyggnad. Allt flyter på som det ska och affären ser ut att gå i lås. Det vill säga fram till att det visar sig att två personer i sällskapet har något gammalt groll i bagaget som plötsligt blommar ut. Situationen spårar ur fullständigt och kulor börjar flyga.

Därför ska du se filmen: Här är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med på en åktur ni sent kommer att glömma. Jag rekommenderar att ni tar tillfället i akt, under filmens första någorlunda lugna halvtimme, att ta några djupa andetag. Under resten av resan blir det nämligen väldigt få andningspauser. Tempot är med andra ord oerhört högt i Free Fire, som kan liknas vid slutscenen i Reservoir Dogs utdragen till långfilmslängd och mycket mer intensiv.

Lion

Lion
Foto: Scanbox Entertainment.

Produktionsland: Australien
Regi: Garth Davis
Manus: Luke Davies
Genre: Drama

Handling: Saroo bor i en by av modell mindre i Indien, tillsammans med sin mor, bror och syster. Det är knapert om resurser i hushållet – därför hjälper Saroo och storebrodern till, på sitt egna lilla vis, till hemmets vrå. Tyvärr är dock de glada dagarna i hemmet räknade. Ett arbetspass tar en olycklig vändning och Saroo råkar bli instängd på ett tåg och förd till den gigantiska huvudstaden Calcutta – mil ifrån hemmets trygga famn. Till slut anses Saroo vara försvunnen, föräldralös och hans stackars femåriga ögon får utstå mer än någon femåring någonsin borde

Motivation: Lion är precis det som den utger sig för att vara, en emotionell käftsmäll. Kanske är Lion för blödig för vissa, men jag är störtförtjust, och är beredd att säga att det är en av de bästa filmerna jag sett i år. En gripande resa om identitet och ursprung som är laddad till bredden med hjärta.

Nocturnal Animals

Nocturnal Animals
Foto: UIP.

Produktionsland: USA
Manus & Regi: Tom Ford (baserat på en roman av Austin Wright)
Genre: Drama, Thriller

Handling: Susan (Amy Adams), en rik men olycklig konstgallerist, får ett bokmanus hemskickat till sig från sin före detta man, Edward (Jake Gyllenhaal). Boken handlar om Tony (också Gyllenhaal) som en natt råkar ut för en fruktansvärd tragedi på en öde motorväg i Texas. Susan, som frenetiskt läser boken om nätterna, börjar se tillbaka på sin tid med Edward. Är boken en metafor för deras förhållande?

Därför ska du se filmen: Nocturnal Animals är ofta nervkittlande och våldsscenerna är rasande effektiva, mycket tack vare Aaron Taylor-Johnsons roll som Ray, en av de otäckaste karaktärerna i västernmiljö sedan Javier Bardem i No Country for Old Men. Amy Adams får ses som filmens huvudrollsinnehavare eftersom det är genom hennes karaktär vi upplever allt, men sett till speltiden är detta Gyllenhaals film. Adams insats är mer subtil, hon spelar en person som är nästintill tom inombords och behöver därför inte agera ut sina känslor lika mycket som de andra. Fast denna finkänslighet är inte att underskatta, även Adams gör en toppeninsats.

Right Now, Wrong Then

Right Now, Wrong Then
Foto: Folkets Bio.

Produktionsland: Sydkorea
Manus & regi: Sang-soo Hong
Genre: Drama

Handling: Regissören Ham Cheon-soo är på besök i en liten sydkoreansk by för att visa sin senaste film på en festival. Där får han syn på en tjej som han bjuder på fika på ett närliggande kafé. Det slutar med att de spenderar resten av dagen, kvällen och långt in på natten tillsammans. Här skulle filmen kunna vara slut, men istället börjar den om från början och vi får se hela händelseförloppet igen. På grund av att karaktärerna agerar litet annorlunda denna gång, så blir utgången av deras möte inte riktigt densamma.

Därför ska du se filmen: Den fina kärlekshistorien kombinerat med enastående skådespel och stark personkemi, gör att Right Now, Wrong Then är en näst intill perfekt film. Och med de orden behöver jag väl knappast tillägga att det är en stark rekommendation från min sida.

Sju minuter efter midnatt

Sju minuter efter midnatt
Foto: SF.

Produktionsland: USA
Regi: J. A. Bayona
Manus: Patrick Ness
Genre: Fantasy, Drama

Handling: Med en cancersjuk mamma och en frånvarande pappa har tolvårige Conor ett minst sagt svårt liv. Inte heller är det enklare i skolan där Conor dagligen blir mobbad av sina klasskamrater. En natt (sju minuter över tolv för att vara exakt) vaknar Conor av att ett stort trädmonster står utanför hans hus. Monstret har tre historier att berätta för Conor. Men det vill ha något fruktansvärt i utbyte. Den vill ha sanningen.

Därför ska du se filmen: Sju minuter efter midnatt är en otroligt vacker, mörk och hjärtskärande berättelse. I en tid där majoriteten av alla barnfilmer handlar om söta animerade djur, så är det otroligt vågat att utforska teman som ensamhet, mobbing och döden. Regissören Bayona har med sin unika ton än en gång visat prov på regi i världsklass. Filmteamet har lyckats blanda datoranimering, praktiska effekter och tecknat på ett snyggt och unikt sätt.

BETYG 5

Brooklyn

Produktionsland: USA
Regi:
John Crowley
Manus: Nick Hornby & Colm Tólbín
Genre: Drama

Handling: Försiktiga Eilis sliter med sitt ströjobb på den lilla närbutiken i den irländska hembygden. Hon har knappt råd med kläder, bor hemma hos sin mor tillsammans med sin syster och kärleken verkar långt borta. Men det ska bli ändring på det. Byns immigrerade präst har nämligen skickat henne en biljett till Brooklyn, USA där han erbjuder henne både jobb och logi och det drägliga liv hon har drömt om. Trots att det smärtar att lämna både syster och mor, ger hon sig av. Mycket riktigt väntar kärleken på andra sidan Atlanten.

Läs också: Romantisk film – Dessa måste du ha sett!

Därför ska du se filmen: Den absolut viktigaste ingrediensen i ett romantiskt drama är skådespelarparets kemi. Finns det ingen kemi, faller filmen pladask oavsett hur bra manuset är. Detta är definitivt inget problem i Brooklyn, utan här är skådespelet på en mycket hög nivå och det sprakar av gnistor mellan vårt kärlekspar. Jag känner med paret och bryr mig om dem.

Djungelboken

Djungelboken
Foto: Disney

Produktionsland: USA
Regi: 
Jon Favreau
Manus: Justin Marks, Rudyard Kipling (Bok)
Genre: Äventyr

Handling: Som bebis hittas Mowgli av pantern Bagheera djupt inne i Indiens djungel. Han tar med sig Mowgli till Akelas vargflock, som tar hand om honom som om han var en dem. Åren går och Mowgli växer upp och blir en pojke full av hyss. Allt är frid och fröjd tills Shere Khan, en lömsk och hänsynslös tiger, hälsar på. För att rädda Mowgli bestämmer sig Bagheera för att ta med honom till människobyn. Vägen dit blir ett hissnande äventyr.

Därför ska du se filmen: Vad som är bäst med Djungelboken är svårt att sätta fingret på. Tillsammans med en mycket välfungerande 3D-teknik, är animeringen av filmens djur och miljöer i fullständig toppklass. Balansen mellan humor och spänning är likaså den utmärkt. Det finns flera knasiga karaktärer, förutom filmens stjärna Baloo som Bill Murray gör underbar, som är riktigt roliga. Djungelboken är ett nytt mästerverk av Disney Animation studios.

Manchester by the Sea

Manchester By The Sea
Foto: UIP.

Produktionsland: USA
Manus & Regi: Kenneth Lonergan
Genre: Drama

Handling: Den introverta fastighetsskötaren Lee Chandler (Casey Affleck) lever ett flyktigt liv i Boston. Hans vardag består i princip enbart av slitigt jobb, tv-tittande och drickande. När brodern Joe (Kyle Chandler) dör – efter flera år av hjärtproblem – tvingas Lee återvända hem till Manchester (den amerikanska varianten) för att ta hand om Joes 16-årige son Patrick (Lucas Hedges). I takt med att Lee kämpar för att överleva den nya påfrestande vardagen, börjar fragmenterade minnesbilder sakta men säkert komma tillbaka till honom. Detta påminner honom om varför han en gång lämnade staden bakom sig.

LÄS OCKSÅ: Passengers (2016)

Motivering:Kortfattat finns det inte en enda bildruta i filmen som jag hade velat ersätta.Kenneth Lonergans känslomässiga smällkaramell Manchester by the Sea levererar en sådan oerhört saftig högerkrok rätt in i själen att jag känner mig ordentligt omtöcknad efteråt. Alltså film när det är som bäst.

Mitt liv som zucchini

Mitt liv som zucchini
Foto: Folkest Bio.

Produktionsland: Schweiz
Originaltitel:
 Ma vie de Courgette
Regi: Claude Barras
Manus: Claude Barras, Céline Sciamma, Germano Zullo och Morgan Navarro
Genre: Animerat

Handling: Den lille pojken ”Zucchini” bor tillsammans med sin alkoholiserade mamma i en lägenhet någonstans i Frankrike. Pappan är ute ur bilden sedan länge, så när Zucchinis mamma plötsligt går bort får han flytta in på ett barnhem utanför stan. Alla barn på barnhemmet är inte lika välkomnande så anpassningen blir inte lätt för Zucchini. En dag kommer dock en ny tjej vid namn Camille till det lilla barnhemmet. Zucchini blir genast förälskad i henne och efter den dagen blir livet mycket lättare att uthärda. Det blir till och med ganska roligt.

Därför ska du se filmen: Jämför man med till exempel Kubo och de två strängarna är Mitt liv som Zucchini vid första anblick en relativt enkelt animerad film. Men det är något med de små detaljerna i karaktärernas beteendemönster som gör att det känns som att de är vid liv. Faktum är att jag inte kan minnas när jag såg lika levande karaktärer senast i en animerad film. Den franska originaldubbningen är dessutom så perfekt att jag inte för en sekund föreställer mig skådespelarna bakom rösterna utan helt och hållet faller för illusionen att lerdockorna (eller vad det nu är) faktiskt för sin egen dialog.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL