Revisionistisk western – De fem bästa filmerna

Revisionistisk western – De fem bästa filmerna

Eric Diedrichs
Uppdaterad 12 januari 2020 kl. 18:01 | Publicerad 24 april 2015 kl. 17:04

Har du sett dessa westernfilmer?

Inspirerad av spaghetti-western började den amerikanska filmindustrin att förändra sig. Snart skulle Hollywood börja producera brutalare och mer komplexa filmer som slutade förgylla westernperioden på samma sätt som de tidigare filmerna hade gjort.

Dessutom började många av filmerna kritisera USA:s agerande mot indianerna och den ensidiga skildring av indianerna som de klassiska westernfilmerna hade. Denna subgenre kallades för revisionistisk western.

A Man Called Horse
Foto: Sandrew Film & Teater AB

I denna listan är Sam Peckinpahs westernfilmer exkluderade eftersom de redan är nämnda i porträttet av regissören som du kan läsa här. För att kunna göra detta urval möjligt har jag också begränsat urvalet till en Clint Eastwood-film.

5. Utvandrarna + Nybyggarna (1971, 1972)

Utvandrarna
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Regi: Jan Troell

Med: Max von Sydow, Liv Ullman, Eddie Axberg, Pierre Lindstedt, Allan Edwall m.fl.

Jan Troells mästerliga filmatisering av Vilhelm Mobergs episka bokserie om de fattiga småländska bönderna Karl-Oskar och Kristina som provar lyckan i Amerika, är bland de finaste Sverige har producerat. Tyvärr så känns den andra halvan av Nybyggarna väldigt hastigt berättad.

4. The Outlaw Josey Wales (1976)

The Outlaw Josey Wales
Foto: Warner-Columbia Film AB

Regi: Clint Eastwood

Med: Clint Eastwood, Chief Dan George, Sandra Locke m.fl.

Efter att hans fru och son har mördats av pro-unionsoldater i slutet av det amerikanska inbördeskriget, ansluter sig farmaren Josey Wales till en gerillagrupp som vägrar erkänna enandet av syd- och nordstaterna. Det ena leder till det andra och snart har en inflytelserik senator satt en prislapp på Josey Wales huvud.

The Outlaw Josey Wales skiljer sig från många tidigare westernfilmer eftersom den både har med starka kvinnliga karaktärer och låter indianer slåss sida vid sida med vår hjälte mot ett yttre hot.

3. A Man Called Horse (1970)

A Man Called Horse
Foto: Sandrew Film & Teater AB

Regi: Elliot Silverstein

Med: Richard Harris, Judith Anderson, Corinna Tsopei m.fl.

År 1970 kom tre viktiga westernfilmer som förnyade filmvärldens syn på indianerna. Dessa var Soldier Blue, A Man Called Horse och Little Big Man. A Man Called Horse skildrar den verkliga historien om engelsmannen John Morgan (Harris) som blev tillfångatagen av en stam siouxindianer. Till en början blir Morgan behandlad som ett boskap, men långsamt börjar han få en allt mer och mer betydelsefull roll för stammen.

Filmen är känd för att vara en autentisk och opartisk skildring av förhållandet mellan den vita kulturen och den indianska nordamerikanska kulturen. Något som samtidigt skulle kunna diskuteras.

2. McCabe and Mrs. Miller (1971)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Regi: Robert Altman

Med: Warren Beatty, Julie Christie m.fl.

Att Robert Altman skulle regissera en regelrätt western fanns inte på kartan. Resultatet blev ett unikt och beundransvärt porträtt av ett av filmhistoriens mest intressanta filmpar; entreprenören McCabe (Beatty) och bordellmamman Mrs. Miller (Christie).

McCabe sliter med att bygga upp sitt eget samhälle när Mrs. Miller plötsligt dyker upp. Hon hävdar bestämt att samhället behöver en ordentlig och lyxig bordell om den någonsin ska kunna expandera ordentligt. Något hon har alldeles rätt i. Samhället utvecklas som aldrig förr och allt ser bra ut tills ett gruvföretag vill köpa upp McCabes mark.

1. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Brad Pitt stars as Jesse James in Warner Bros. Pictures? ?The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.?
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Regi: Andrew Dominik

Med: Brad Pitt, Casey Affleck m.fl.

Filmen är lika bra som titeln är lång och det säger en hel del. Trots detta så har filmen stillsamt seglat förbi den breda massan. Brad Pitt gör en av sina starkaste insatser och skildrar med blygsamma medel en skenbart stark Jesse James och Casey Affleck visar med råge vilka skådespelarkvaliteter han besitter.

Historien kretsar kring wannabe-banditen Robert (Affleck) som sedan barnsben har varit besatt av den laglösa Jesse James. Efter att Robert lyckas få rida med Jesses liga börjar en märklig relation inledas mellan han och sin idol; en relation präglad av avundssjuka, beundran och rädsla. Det är som om att de redan från start vet om att deras bekantskap kommer att sluta med blod.

Även om filmens rytm påminner om Sergio Leones dödsdans Once Upon a Time in the West, (1969) så finns det också en frihet och öppenhet i berättandet som påminner om McCabe and Mrs. Miller (1970).

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL